banner 2

Eveniment

Monica Macovei la Iaşi: "Iau în calcul înfiinţarea unui partid care să-mi susţină proiectele în 2016"

Planul înfiinţării noii formaţiuni politice ar fi generat de presiunea voluntarilor care lucrează pentru campania electorală a candidatului independent Monica Macovei. ”Este evidentă o dorinţă a voluntarilor de a nu lăsa entuziasmul să se se ducă. Sunt mii de oameni implicaţi în campania mea, cu care am vorbit. Iau în calcul să facem o mişcare civică ce poate fi transformată într-un partid. Vreau în 2016 un partid care să-mi susţină proiectele”, a spus Monica Macovei. Ea a susţinut că nu are banii de care dispun partidele în această campanie electorală şi că toate donaţiile primite le-a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă, criticând totodată ”afişajul excesiv” al PSD, care are panouri în toate oraşele. Monica Macovei s-a întâlnit, marţi, cu studenţii ieşeni, dar şi cu voluntarii implicaţi în campania sa electorală, după care a vizitat o firmă din Iaşi care produce interfoane.

Întrebată de un angajat al firmei cum îl va schimba pe Victor Ponta din funcţia de premier dacă va ajunge preşedinte, Macovei a spus că va respecta legea, dar că ”poate îl dau jos ai lui din PSD”. ”Dacă ei nu-l dau, asta e. Nu poţi dizolva Parlamentul, că încălcăm Constituţia şi ieşim din Europa. În schimb, putem crea o majoritate care printr-o moţiune de cenzură să demită Guvernul”, a precizat Monica Macovei pentru Agerpres. Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei a declarat la Iaşi că în România există bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură, însă aceştia trebuie recuperaţi din economia subterană şi aduşi la bugetul de stat. "Aceşti bani nu vin înapoi la bugetul de stat pentru că ANAF nu-şi face treaba aşa cum trebuie. Instituţiile publice trebuie depolitizate. Evaziunea fiscală în România a fost evaluată de Banca Mondială la 50 miliarde de euro, acum doi ani de zile", a spus Macovei.
Sursa: adevarul.ro

Planul înfiinţării noii formaţiuni politice ar fi generat de presiunea voluntarilor care lucrează pentru campania electorală a candidatului independent Monica Macovei. ”Este evidentă o dorinţă a voluntarilor de a nu lăsa entuziasmul să se se ducă. Sunt mii de oameni implicaţi în campania mea, cu care am vorbit. Iau în calcul să facem o mişcare civică ce poate fi transformată într-un partid. Vreau în 2016 un partid care să-mi susţină proiectele”, a spus Monica Macovei. Ea a susţinut că nu are banii de care dispun partidele în această campanie electorală şi că toate donaţiile primite le-a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă, criticând totodată ”afişajul excesiv” al PSD, care are panouri în toate oraşele. Monica Macovei s-a întâlnit, marţi, cu studenţii ieşeni, dar şi cu voluntarii implicaţi în campania sa electorală, după care a vizitat o firmă din Iaşi care produce interfoane. Întrebată de un angajat al firmei cum îl va schimba pe Victor Ponta din funcţia de premier dacă va ajunge preşedinte, Macovei a spus că va respecta legea, dar că ”poate îl dau jos ai lui din PSD”. ”Dacă ei nu-l dau, asta e. Nu poţi dizolva Parlamentul, că încălcăm Constituţia şi ieşim din Europa. În schimb, putem crea o majoritate care printr-o moţiune de cenzură să demită Guvernul”, a precizat Monica Macovei pentru Agerpres. Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei a declarat la Iaşi că în România există bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură, însă aceştia trebuie recuperaţi din economia subterană şi aduşi la bugetul de stat. "Aceşti bani nu vin înapoi la bugetul de stat pentru că ANAF nu-şi face treaba aşa cum trebuie. Instituţiile publice trebuie depolitizate. Evaziunea fiscală în România a fost evaluată de Banca Mondială la 50 miliarde de euro, acum doi ani de zile", a spus Macovei.

Citeste mai mult: adev.ro/ndsv7r
 • Category: Eveniment
 • Hits: 869

Transilvania şi Banatul, 1 miliard euro pentru autostrăzi. Moldova, 100 milioane euro

Transilvania şi Banatul au atras în ultimii trei ani cei mai mulţi bani pentru construcţia de autostrăzi şi reabi­litarea de drumuri na­ţionale, puţin peste 1 mld. euro, în timp ce Moldova este zona care a prins cele mai mici investiţii în şosele, doar circa 100 de milioane de euro.â

Analiza s-a făcut pe baza plăţilor realizate în pe­rioada 2012-2014 de către Com­pania Naţio­nală de Autostrăzi şi Drumuri Na­ţio­nale din România (CNADNR).

De altfel, în Transilvania şi Banat s-au construit în ultimii ani şi cele mai multe tronsoane de autostrăzi, motiv pentru care “nota de plată” pentru această regiune este mult mai consistentă.

zf.ro

 • Category: Eveniment
 • Hits: 840

Vlasov şi-a recunoscut vinovăţia!

Mihail Vlasov a recunoscut faptele de care este acuzat de procurori şi a solicitat instanţei să fie judecat în procedură simplificată, astfel încât să-i fie redusă pedeapsa, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi să-i respingă cererea.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov şi-a recunoscut vinovăţia de la termenul din 16 septembrie şi a solicitat instanţei să fie judecat prin procedură simplificată pentru infracţiunile prezentate de procurori în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată.

De atunci, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au amânat de mai multe ori pronunţarea cu privire la aplicarea procedurii simplificate, care înseamnă, între altele, şi reducerea pedepsei. Marţi, instanţa i-a respins cererea şi a dispus ca Mihail Vlasov să fie judecat în procedură normală.

Avocatul lui Vlasov a cerut, în urma deciziei instanţei, administrarea de noi probe, dar şi audierea unor martori.

Mihail Vlasov a spus că vrea să îşi schimbe domiciliul din Iaşi la Bucureşti, în condiţiile în care săptămânal este nevoit să meargă la poliţie pentru a respecta obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar. El a precizat că de două ori pe săptămână trebuie să fie prezent în Bucureşti pentru a da declaraţii în faţa procurorilor DNA, dar şi pentru a se prezenta la procesul pe care îl are la Curtea de Apel.

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de instanţă în 28 octombrie, dată la care se va stabili ce probe vor fi administrate, dar şi martorii care vor fi audiaţi.

Mihail Vlasov este judecat sub control judiciar din 30 august, după ce, din 24 aprilie a fost arestat la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Anterior, din 19 martie până în 24 aprilie, Vlasov a fost arestat preventiv.

În luna iulie, Mihail Vlasov a cerut instanţei să nu mai execute arestul în Iaşi, acolo unde îşi are domiciliul, ci în București, la locuinţa uneia dintre fiicele sale, solicitarea fiind respinsă de judecători ca nefondată. Tot atunci, Curtea de Apel Bucurelti i-a atras atenţia lui Vlasov "să aibă o atitudine civilizată în instanţă", în caz contrar acesta urmând să fie amendat.

Mihail Vlasov declara, tot în iulie, că procurorii spun "numai imbelicităţi" în dosarul în care îl acuză de trafic de influenţă, el adăugând că în rechizitoriu s-au spus "numai minciuni" şi că Parchetul nu are legătură cu justiţia.

"Nu am primit niciodată bani mită. Niciodată. (...) Nu e vorba de mită, e vorba de trafic de influenţă. (...) Procurorii spun numai imbecilităţi în dosarul meu. Parchetul nu are legătură cu justiţia. Parchetul este o chestiune de instrumentare a cauzelor penale, parte din procedură", spunea Vlasov, după ce fusese audiat la Tribunalul Bucureşti, într-un dosar de cămătărie al clanurilor Caran şi Duduianu.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României susţinea că în dosarul său nu s-a realizat niciodată un flagrant, iar în rechizitoriu procurorii au spus "numai minciuni", care se vor putea proba la un moment dat.

În 9 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, suspendat la acel moment din funcţia de preşedinte al CCIR, pentru trafic de influenţă.

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut, în 13 martie, un milion de euro. În 18 martie, Vlasov a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce a primit de la omul de afaceri 200.000 de euro.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în schimbul acestor bani, Vlasov i-ar fi promis omului de afaceri că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul avea calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă acestuia.

Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretenţiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki şi asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum şi cererea reconvenţională având ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informaţiilor din dosar.

Într-un alt dosar, Mihail Vlasov este urmărit penal pentru şantaj, în aceeaşi cauză fiind cercetată şi fiica sa Vanda Vlasov. Mihail Vlasov este acuzat că l-ar fi ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, spunându-i "că nu este bine ce face" şi că nu ar vrea "să sufere şi copiii altuia".

"La data de 5 mai 2014, Vlasov Mihail, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (Mihai Daraban, n.r.), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală", arătau procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Mediafax

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 714

ACL aduna 20 mii de oameni pentru mitingul pro-Iohannis

Astazi, de la ora 11, la Iasi va incepe un miting pro-Iohannis. PNL si PDL Iasi sustin ca la aceasta actiune vor veni aproximativ 20 mii de participanti din intreaga regiune de Nord-Est. Majoritatea insa vor fi din judetul Iasi, circa 10 mii.
La eveniment va participa Klaus Iohannis, Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu, insotiti de cei doi lideri locali, Cristian Adomnitei si Dumitru Oprea.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 718

Guvernul va suplimenta fondurile pentru Prima Casă

Ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitări/zi pentru programul Prima Casă.

Guvernul va suplimenta plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă cu 400,5 milioane lei (90 milioane euro), sumă realocată de la programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, întrucât nu au fost acordate garanţii din lipsă de cereri. "Prin acest proiect de act normativ venim în sprijinul persoanelor care au depus dosare la bănci pentru a obține credite cu garanții guvernamentale prin Programul Prima casă - și știm că sunt la băncile partenere programului foarte multe dosare în lucru - și, prin urmare, dăm curs solicitărilor primite din partea finanțatorilor", a declarat într-un comunicat ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, MFP propune realocarea pentru sumei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României. Din plafonul pentru acest program, de 100 milioane euro (415 milioane lei) pentru acest an, nu a fost acordată nicio garanție, întrucât nu au fost depuse cereri. Ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitări/zi pentru programul Prima Casă. Guvernul a mai suplimentat recent plafonul de garanţii, prin realocarea sumelor neutilizate pentru achiziţiile de locuinţe construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel încât să poată fi folosite pentru orice tip de locuinţă în cadrul programului, pe fondul solicitărilor de suplimentare a banilor. FNGCIMM a acordat în acest an circa 17.400 de garanţii în cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finanțării medii fiind de 160.000 lei.

De la lansarea programului, în a doua jumătate a anului 2009, au fost acordate peste 124.809 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 10,6 miliarde lei, cu o valoare medie a finanţării de 38.216 euro. Aproape o treime (31%) din valoarea garanţiilor a fost pentru imobile contruite în perioada 2008-2014. Programul Prima Casă s-a derulat atât în valută cât si în lei, până la jumătatea anului 2013, când prin hotărâre de guvern s-a instituit numai creditarea în lei. Băncile participante la program sunt BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING și MARFIN.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 760

Pista de 2.4000 m a Aeroportului Iasi a fost finalizata!

 

Începând de astăzi, 16 octombrie 2014, pista Aeroportului Internaţional Iaşi este operaţională pe întreaga lungime de 2.400 de metri. Cu această ocazie, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian ADOMNIŢEI, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, Victorel LUPU şi Alin AIVĂNOAEI, şi consilierii judeţeni, au efectuat o vizită pe pistă. „Este o zi importantă în viaţa Iaşului, în viaţa Moldovei: este ziua în care pista nouă de la Iaşi este operaţională pe întreaga sa lungime. Sunt finalizaţi toţi cei 2.400 de metri, cu toate marcajele, sistemul de balizaj şi cu procedurile de publicitate la nivel internaţional aferente. De astăzi toate companiile aeriene pot ateriza şi decola pe întreaga lungime a pistei, iar interesul acestora pentru Iaşi va creşte. Aeroportul modernizat este calea prin care Judeţul Iaşi şi întreaga Moldovă îşi vor descoperi bunăstarea şi viitorul. Aceasta este poarta principală de intrare în Iaşi, poarta prin care vor veni investitorii. Cu această pistă şi cu noul terminal, pe care îl vom termina anul viitor, vom construi un nou aeroport şi vom crea şansele Iaşului de a redeveni o capitală şi Moldovei de a scăpa din subdezvoltare şi din sărăcie”, a declarat Cristian ADOMNIŢEI.

Marius BODEA, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Iaşi, a precizat că, din acest moment, pe aerogara ieşeană nu mai există restricţii de zbor. „Cu excepţia Airbus A380, care nu poate ateriza nicăieri în România, îndeplinim toate condiţiile pentru ca orice companie aeriană să opereze cu aeronave mari. În măsura în care economia judeţului va solicita existenţa activităţii de cargo pe Aeroportul Internaţional Iaşi, fapt care ne preocupă şi e un obiectiv solicitat Ministerului Transporturilor pentru a fi inclus în Masterplanul general de transport, avem suprafaţa necesară în proprietatea Consiliului Judeţean şi în administrarea Aeroportului. Proiectul de 3.000 de metri iniţial a fost etapizat. Prima etapă prevedea construcţia a 2.400 de metri, urmând ca restul lungimii să fie executată în mod special pentru transportul de mărfuri”, a afirmat  Marius BODEA.

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 2275

Un nou director la Maternitatea Elena Doamna

 

Conform dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, emisă în baza Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 7455/2014, Dr. Răzvan SOCOLOV a fost revocat din funcţia de Director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică – Gineocologie  „Elena Doamna” şi revine pe funcţia deţinută anterior. Predarea-primirea funcţiei se va face în perioada 15-17.10.2014 şi se va finaliza cu întocmirea unui proces-verbal.

Prin dispoziţia 584/2014, începând cu 16.10.2014, Director medical interimar al Spitalului Clinic de Obstetrică – Gineocologie  „Elena Doamna”, până la ocuparea postului prin concurs, dar nu mai mult de 6 luni, a fost numit Prof. Dr. Florentin DUMITRACHE.

 

 

 

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 2239

Iasul se pregateste impotriva Ebola!

 

In ultimele zile, 18 romani s-au intors din Africa, zona puternic afectata de Ebola. Din aceasta cauza, si la nivelul judetului Iasi s-au luat masurile necesare impotriva virusului, prin Spitalul de Boli Infectioase.

Persoanele care vin în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luate în evidenţă de autorităţi la intrarea în ţară, iar direcţiile de sănătate publică le monitorizează starea de sănătate timp de până la 21 de zile, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a precizat că fiecare călător care ajunge în România din Africa este luat în evidenţă de autorităţi când intră în ţară, pentru a i se evalua starea de sănătate.

"Li se verifică temperatura şi sunt monitorizaţi 21 de zile. (...) Toţi cei care au intrat în România până acum (veniţi din Africa - n.r.) sunt monitorizaţi de DPS, starea de sănătate fiindu-le evaluată la fiecare două zile", a spus Nicolae Bănicioiu.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare.

Şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, Victor Olsavsky, a precizat că autorităţile române s-au angajat să monitorizeze starea de sănătate a cetăţenilor români care călătoresc într-o zonă din Africa afectată de Ebola sau care lucrează acolo şi vin periodic acasă, pentru a putea fi surprinsă o eventuală îmbolnăvire.

"Un pacient cu Ebola nu este contagios în perioada de incubaţie, este contagios abia în momentul în care dezvoltă simptome. Cel mai important este faptul că acei cetăţeni români ştiu despre ce este vorba şi este atât în interesul lor, cât şi în interesul familiei lor ca să se supună acestei monitorizări. Monitorizarea constă în câteva lucruri simple: verificarea stării de sănătate şi a temperaturii şi este efectuată de către direcţiile de sănătate publică. Autorităţile române sunt înştiinţate de către firmele care au lucrători români în Africa, dar şi de către angajaţii care revin în ţară, ei aflând deja despre această procedură. Practic, prin intermediul nostru, dar şi prin intermediul ministerului Afacerilor Externe, ei au fost informaţi despre existenţa acestei proceduri", a spus Olsavsky.

El a mai explicat că oamenii trebuie să ştie că dacă nu au venit în contact cu persoană infectată cu Ebola nu au cum să se infecteze.

"Aceasta este principala idee: nu se transmite pe calea aerului, se transmite prin contact direct cu persoana, prin secreţiile, prin fluidele pe care corpul le secretă: transpiraţie, vomă, salivă, fecale, urină, sânge şi care ajung pe tegumentul omului sănătos. Care este probabilitate ca un cetăţean român, care nu este medic sau asistent, să vină în contact cu aşa ceva? Este foarte mică, dar obligaţia noastră este să îi informăm că există această problemă", a mai spus şeful Biroului OMS în România.

Directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Marc Sprenger, a declarat că cel mai important este ca epidemia să fie controlată în Africa şi pentru acest lucru este necesar ca persoanele care ies din ţările afectate să fie controlate înainte să părăsească ţara, iar cele care au temperatură să fie împiedicate să plece.

El a mai spus că din 38.000 de persoane a căror stare de sănătate a fost verificată, 77 aveau febră, însă în nici unul dintre aceste cazuri nu a fost vorba despre Ebola.

Sprenger a adăugat că, deocamdată, nu există un tratament pentru Ebola, ci doar un medicament aflat în testare.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa în 29 septembrie că nu vor mai fi trimise în Germania testele în cazul suspiciunilor de Ebola, pentru că acestea pot fi făcute la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.

Epidemia de Ebola a provocat moartea a peste 4.000 de persoane din 7.400 de cazuri înregistrate în şapte ţări, în principal în Liberia, în Sierra Leone şi în Guineea, conform Mediafax.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 720

Cine a primit premii la Seara Valorilor, editia 2014

Lista premiilor oferite la Seara Valorilor 2014 de catre primarul Gheorghe Nichita, in numele comunitatii locale iesene.

Premiile de Excelenţă în Educaţie au fost acordate celor 13 elevi care au obţinut rezultate excelente la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale:
1. Amironesei Aura Elena, clasa XI, Colegiul Naţional Iaşi
Medalia de Argint - Olimpiada Internaţională de Geografie
2. Constantin T. Alexandra, clasa a XII-a, Colegiul Naţional,,Emil Racoviţă”
Medalia de Bronz - Olimpiada Internaţională de Biologie
3. Filip Ioana Adelina, casa a VIII-a, Colegiul ”Costache Negruzzi”, Iaşi
Locul I, Olimpiada Internaţională de Lectură
4. Ilaşcu Bianca, clasa a XII-a Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă”, Iaşi
Locul I, Olimpiada Internaţională a elenismului (limba greacă)
5. Ivaşcu Catalina, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ”Titu Maiorescu”, Iaşi
Locul I, Olimpiada Internaţională a elenismului
6. Gurulea Corina, clasa a IX-a, Colegiul Economic Administrativ, Iaşi
Locul II, Olimpiada Internaţională de Limba Rusă
7. Pătrău Alexandra, clasa a XI-a, Colegiul „Costache Negruzzi”, Iaşi
Locul II, Olimpiada Internaţională de Lectură
8. Niţă Elena, clasa a IX-a Colegiul ”Costache Negruzzi”, Iaşi
Locul II, Olimpiada Internaţională a elenismului
9. Stamouli Maria, clasa a VI-a, Colegiul Naţional Iaşi
Locul III, Olimpiada Internaţională a elenismului
10. Hristea Iulia, clasa a X-a, Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă”, Iaşi
Locul III, Olimpiada Internaţională a elenismului
11. Ştreangă Laura-Andreea, clasa a IX-a, Colegiul Naţional Iaşi
Premiu Special - Olimpiada Internaţională de Lectură
12. Tuchiluş Vlad, clasa a VIII-a, Colegiul ”Costache Negruzzi”, Iaşi
Medalia de Bronz, Competitia Internaţională de Matematică, Korea.
13. Antohi Robert, clasa a VIII-a, Colegiul ”Costache Negruzzi”, Iaşi
Menţiune, Competiţia Internaţională de Matematică, Korea.
Fundaţia EuroEd a primit premiul pentru promovarea valenţelor educaţionale şi
culturale ieşene la nivel internaţional.

Premiul Pogor
1. Ioan Holban – pentru întreaga operă în domeniul istoricii şi criticii literare
2. Constantin Parascan – pentru activitatea şi opera exegetică dedicată creaţiei lui Ion
Creangă
3. Valeriu Stancu – pentru cei peste 40 de ani dedicaţi culturii ieşene


Premiul de Excelenţă în domeniul Cultural-Artistic

1. Jeno Bartos - pentru întreaga activitate artistică şi pedagogică.
2. Florin Faifer - întreaga activitate în domeniul criticii dramatice.

Premiul „Vanda Condurache”
1. Otilia Bălinişteanu – redactor la cotidianul „Lumina”

Premiul de Excelenţă pentru Implicarea în Proiectele Comunităţii
1. Fundaţia Solidaritate şi Speranţă – pentru numeroasele proiecte sociale
implementate în Municipiului Iaşi

Premiul Excelenţa în Afaceri
1. SC Continental Automotive România, filiala Iaşi

Cetăţeni de Onoare
1. Daniel Condurache
2. Adrian Streinu-Cercel
3. Ion Caramitru

 • Category: Eveniment
 • Hits: 707

Sârbu şi Hrebenciuc, audiaţi la DNA Braşov într-un dosar de retrocedări ilegale

Procurorii DNA fac miercuri percheziţii în Braşov, Bacău, Covasna şi Bucureşti, la cinci instituţii, printre care şi tribunalele Braşov şi Covasna, fiind vizaţi trei judecători şi doi avocaţi, unul fiind şi deputat, într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri şi terenuri agricole.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a judecătorilor Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, suspectaţi în dosarul privind retrocedări ilegale de păduri şi terenuri agricole.

Decizia a fost luată în şedinţa din 13 octombrie a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma cererii formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie Braşov.

De asemenea, CSM a încuviinţat şi percheziţionarea biroului de la Tribunalului Braşov a judecătoarei Roxana Anca Adam, precum şi domiciliile şi birourile de la Tribunalul Covasna ale magistraţilor Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă.

Cei trei judecători sunt suspectaţi în dosarul privind retrocedarea ilegală a aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, în care procurorii DNA Braşov au făcut percheziţii.

În acest dosar, procurorii DNA l-au audiat, miercuri, pe soţul judecătoarei Roxana Adam, deputatul PSD Ioan Adam, acesta fiind şi avocat în Braşov.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc ar urma să fie audiat şi el, miercuri, la DNA Braşov, afirmă surse judiciare.

În acelaşi dosar mai este implicat şi un al doilea avocat, membru al Baroului Covasna.

UPDATE

Senatorul PSD, Ilie Sârbu, a fost prezent la sediul DNA Braşov, unde este audiat. Acesta nu a facut declaraţii.

Ilie Sârbu este audiat la DNA  Brasov, in dosarul in care trei judecatori sunt acuzati de retrocedari ilegale. Procurorii DNA fac miercuri percheziţii în Braşov, Bacău, Covasna şi Bucureşti, la cinci instituţii, printre care şi tribunalele Braşov şi Covasna, fiind vizaţi deputatul Ion Adam  şi trei judecători şi doi avocaţi, într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri şi terenuri agricole.

Viorel Hrebenciuc este cercetat în dosar.

UPDATE

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov fac cercetări în această cauză pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii fac 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti, dintre care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat că între cele cinci instituţii publice la care au loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna.

Potrivit surselor citate, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri.

În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam. Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi la audieri, la sediul DNA Braşov.

Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Mediafax

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 958

Iași: Ponta, huiduit la slujba de Sf. Parascheva. 6.000 de oameni au participat la ceremonie

 Premierul Victor Ponta a fost huiduit, marți, de mai multe persoane, la slujba de Sf. Parascheva, transmite Mediafax. Oamenii au strigat ”Trădătorule!”, pe traseul parcurs de acesta de la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a asistat la slujba de Sfânta Parascheva, și până în zona Primăriei.

Premierul a asiatat la slujba de Sfânta Parascheva alături de soția sa, Daciana, de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vicepreședintele PSD Gheorghe Nichita, primar al Iașiului, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, precum şi parlamentari de Iaşi.

La finalul ceremoniei religioase, Victor Ponta și ceilalți politicieni au intrat, împreună cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, în clădirea administrativă a Mitropoliei Moldovei, iar pe porțiunea de aproximativ 150 de metri până la clădirea administrativă premierul s-a oprit și a vorbit cu mai mulți oameni, unii urându-i succes la alegerile prezidențiale.

Din mulțime s-au auzit însă și persoane care au strigat ”Hoții, hoții!” și ”Numai minciuni ne dau!”.

Premierul a ieșit din clădirea catedralei după aproximativ 20 de minute, îndreptându-se, alături de ceilalți politicieni, spre un microbuz parcat în zona Primăriei, pentru a merge la masă la un local al Mitropoliei.

Pe drum, Victor Ponta a fost huiduit de mai multe persoane, care au strigat ”Trădătorule!” și ”Ce facem cu corupția?”. Unul dintre protestatari a fost imobilizat de forțele de ordine, fiind totodată legitimat.

De asemenea, au existat și persoane care i-au urat premierului succes în alegeri și cu care acesta a dat mâna.

Aproximativ 6.000 de persoane au asistat la slujba de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iași, mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, îndemându-i pe oameni să plece acasă îmbogățiți și să fie luptători, în același timp el spunând că s-a simțit jenat că o parte din pelerini nu au avut cazare.

---

Mii de persoane participă, marți, la slujba de Sfânta Parascheva, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, relatează Mediafax. La ceremonie participă și premierul Victor Ponta.

Slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iași a început la ora 9.00, fiind oficiată de zeci de preoți, pe o scenă amenajată în curtea catedralei, la câţiva metri de pietonalul Ştefan cel Mare, unde sunt prezente câteva mii de persoane.

La slujbă asistă și o serie de politicieni, între care premierul Victor Ponta, care a venit cu soția sa, Daciana, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, vicepreședintele PSD Gheorghe Nichita, primar al Iașiului, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, precum şi parlamentari de Iaşi. Politicienii stau pe scenă, într-o zonă amenajată cu scaune.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 914

Programul zilei de maine din cadrul Sarbatorilor Iasului

Câteva repere din programul zilei de marți, 14 octombrie 2014:

Sfânta și Dumnezeiască Liturghie

 

09.00 - 13.00 - podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt

 

Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

 

Detalii aici


Masa Pelerinilor

 

12.00, Cantina de ajutor social

 

Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

 

Detalii aici

 

 

 

Promenada costumelor de epocă

 

12.00 – 14.00, Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii

 

Organizator: Primăria Municipiului Iaşi şi Just Smile Events

 

Detalii aici

 

Acţiunea comunitară „Cunoaşte Iaşul!”

 

12.00 - 15.00, Parcul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”

 

 • Iaşi – Arc peste timp!” – expoziţie de afişe, postere şi fotografii

 • Iaşi – Arc peste timp!” – parada costumelor de epocă

 • Turist prin Iaşi?” – realizarea şi distribuirea de pliante cu harta turistică a Iaşului, sondaje de opinie, reportaje

 • Iaşul verde şi curat!” – realizarea şi distribuirea de flyere pentru sensibilizarea cetăţenilor în vederea păstrării curăţeniei şi conservării spaţiului verde al oraşului în perioada Sărbătorilor Iaşului.

 

Organizatori: Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”. Parteneri: Primăria Municipiului Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Palatul Copiilor Iaşi, AJO – Asociaţia pentru Jurnalism şi Online Media

 

Cinematografia românească în vreme de război – proiecţia filmului Visul unei nopţi de iarnă regia Jean Georgescu (1946)

 

17.00, Ateneul Tătăraşi

 

Organizatori: Ateneul Tătăraşi şi Primăria Municipiului Iaşi

 

Detalii aici

 

Seara Valorilor

 

18.00, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

 

Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

 

Detalii aici


Concert - Seara Muzicii Corale Româneşti - cântă Corul Filarmonicii „Moldova” Iași

 

19.00, Esplanada Palatului Culturii

 

Organizator Primăria Municipiului Iași

 

Detalii aici


 • Category: Eveniment
 • Hits: 733

Salariul minim brut va creşte cu 75 de lei din ianuarie, la 975 de lei

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, că salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungând la 975 de lei, Codul muncii fiind cel care prevede stabilirea anuală a salariului minim garantat în plată.

Potrivit Codului muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre de Guvern, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

"În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului muncii.

În 2014, prin hotărâre de Guvern aprobată în noiembrie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară a fost majorat în două etape, cu câte 50 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de bază minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentând 5,357 de lei pe oră.

De majorarea de la 850 la 900 de lei a salariului de bază minim brut au beneficiat 966.405 salariaţi, dintre care 281.542 bugetari şi 684.863 din sectorul concurenţial. În ianuarie, salariul de bază minim brut pe ţară a crescut cu 50 de lei pentru 804.225 de salariaţi, dintre care 238.143 din sectorul bugetar şi 566.112 din sectorul concurenţial.

Şi în 2013, salariul de bază minim brut a crescut în două etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei pe oră, şi la 800 de lei de la 1 iulie, reprezentând 4,74 lei pe oră.

Guvernul a stabilit ca, în 2012, salariul de bază minim brut să fie de 700 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentand 4,13 lei pe oră.

În 2011, salariul de bază minim brut a fost stabilit prin HG la 670 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună, reprezentând 3,94 lei pe oră.

Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară, conform prevederilor Legii 53/2003 - Codul muncii.

"Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului", conform Codului muncii.

Mediafax

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 803

Elena Udrea: "Cred că ieșenii au de ce să voteze Elena Udrea Președinte pe 2 și 16 noiembrie"

Doamna Udrea, de ce ar trebui să voteze românii cu dumneavoastră la Preşedinţie?

Pentru că România urmează să intre într-o nouă etapă, în care avem mult de construit pentru a ajunge la nivelul unei ţări europene dezvoltate. Pentru această etapă, avem nevoie de un Preşedinte puternic, implicat şi capabil să miste lucrurile înainte. Eu am demonstrat că sunt puternică. M-am luptat zece ani pentru lucrurile în care am crezut, indiferent cât de mulţi au fost adversarii. Nu am cedat şi nu am făcut compromisuri pentru a-mi fi mie mai bine, chiar dacă, femeie fiind, mi-a fost mult mai greu. Am rămas loială convingerilor şi echipei mele, chiar dacă foarte puţini în jur au făcut la fel.

După 25 de ani de la Revoluţie, în sfârşit sistemul securisto-comunist, care s-a perpetuat după 1989 şi a căpuşat ţara, a fost învins. Acum, putem construi România frumoasă, ţara pe care ne-o dorim cu toţii şi în care ne este drag să trăim. 


Ce înseamnă România frumoasă în viziunea dumneavoastră?

România frumoasă este ţara în care în care tinerii au locuri de muncă, bani să-şi cumpere o casă şi îşi pot întemeia o familie. Pensionarii au venituri decente, nu-şi fac griji că nu-şi pot plăti întreţinerea şi medicamentele din pensie.

România frumoasă este ţara în care copiii au parte de educaţie de bună calitate, cu profesori plătiţi corect, iar diplomele nu sunt doar hârtii fără importanţă, ci le asigură găsirea unui loc de muncă. 

Mediul de afaceri este ajutat prin politici fiscale să se dezvolte, să facă profit şi să genereze locuri de muncă. Fermierii şi agricultorii sunt sprijiniţi să producă şi să poată vinde roadele muncii lor. Sănătatea înseamnă servicii de calitate, spitalele sunt bine dotate, iar pacienții nu îşi pun problema că nu au medicamente.

Nu în ultimul rând, femeile au şanse egale cu bărbaţii. Sunt plătite la fel pentru munca prestată, iar succesul lor depinde doar de abilităţile proprii, nu de bunăvoinţa bărbaţilor.

România frumoasă este promisiunea pe care eu o fac românilor.

 

Cum veţi construi România frumoasă? 

Pornind de la ce avem acum şi adăugând multă energie, curaj, bună-credinţă şi competenţă. Traian Băsescu a construit în ultimii 10 ani un fundament solid pentru o casă frumoasă. A îngenuncheat sistemul securisto-comunist, a garantat independenţa Justiţiei, a construit statul de drept, a trecut ţara prin cea mai gravă criză economică a ultimilor 80 de ani şi a orientat România către Vest: SUA, NATO şi Uniunea Europeană. Toate aceste lucruri sunt câştiguri majore ale ultimului deceniu şi ele trebuie păstrate, iar eu, dintre toţi candidaţii, sunt singura garanţie că aceste principii şi valori vor rămâne neatinse. Voi aduce lângă mine pe toţi cei care vor şi pot să pună umărul pentru ţară, indiferent de culoarea lor politică.

 

Care sunt obiectivele viziunii dumneavoastră economice şi sociale?

Promisiunea mea pentru români o reprezintă locurile de muncă. Acestea pot fi realizate prin reindustrializarea României şi dezvoltarea agriculturii: două motoare economice care pot garanta prosperitate. Dar şi prin absorbţia fondurilor europene şi susţinerea investiţiilor guvernamentale. De asemenea, mă voi lupta pentru servicii sociale de calitate: educaţie şi sănătate. Vreau ca profesorii şi cadrele medicale să fie plătite corespunzător şi să fie motivate să rămână aici. O populaţie sănătoasă şi educată va aduce progresul întregii societăţi. Îmi doresc un mediu de afaceri care să se poată dezvolta, să aibă profit şi să genereze locuri de muncă în România. Pentru asta, este nevoie de un cadru fiscal-bugetar predictibil şi de mai multă seriozitate în implementarea unor politici publice.

 

Cum veţi realiza toate acestea, având în vedere că Preşedintele nu are foarte multe atribuţii pe domeniile invocate de dumneavoastră?

Voi fi un Preşedinte puternic şi implicat şi voi schimba acest guvern cu unul capabil să facă reformele de care ţara are nevoie. Eu, spre deosebire de Iohannis şi Macovei, nu iau în calcul o colaborare cu Victor Ponta, un  Prim-ministru care a demonstrat incompetenţă şi iresponsabilitate în cei doi ani de guvernare. Nu am nimic cu Ponta. Ne cunoaştem de mai bine de 15 ani, dar pălăria pe care o poartă este prea mare pentru el. Cred că nu ne putem permite să mai pierdem doi ani cu un guvern care face doar rău României.

 

Ce avantaje aveţi faţă de Ponta? Dar faţă de Iohannis?

Eu nu atârn de sfori şi nici nu pretind că sunt altceva decât sunt în realitate. Eu nu sunt dependentă de baronii locali sau de mogulii de presă aşa cum este Ponta şi nici nu sunt dispusă să fac toate compromisurile pe care le-a făcut Iohannis de-a lungul timpului – de la a fi în 2009 Premierul propus de Dan Voiculescu la GRIVCO, până la lovitura de stat pentru suspendarea Preşedintelui din 2012 alături de USL sau lupta împotriva ANI.

În plus, cred că România are nevoie în fruntea sa de un lider care să fi lăsat ceva în urma sa pentru oameni. Eu sunt un astfel de politician, sunt un om al faptelor. Am avut la MDRT peste 6.000 de proiecte care au generat peste 100.000 de locuri de muncă. Am modernizat, dotat şi reabilitat 57 de spitale care deservesc 2,8 milioane de români. Am racordat la apă şi canal 350 de localităţi în care trăiesc 1,1 milioane de oameni. Am reabilitat 6.500 de kilometri de drumuri judeţene, am modernizat 200 de şcoli, am construit 3.500 de locuinţe pentru tineri şi 1.800 de locuinţe sociale. Am construit 116 km de pârtii de schi. Pe scurt: am arătat că se poate.

 

Vorbiţi de investiţii. De ce v-ar vota locuitorii judeţului Iaşi?

În judeţul Iaşi am adus aproximativ 310 milioane de euro în doi ani de zile,  din care peste 280 au fost din fonduri europene. 55 de milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene au fost acordate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, printre care drumul interjudeţean Iaşi-Vaslui sau Iaşi-Botoşani. În plus, aproximativ 75 de km de drumuri judeţene şi locale au fost reabilitate din fonduri acordate de Guvern. De asemenea, am înființat Centrul Social Educativ pentru persoane cu dizabilităţi, am construit 110 locuinţe pentru tineri şi 48 de locuinţe sociale. Pentru impulsionarea mediului de afaceri, am construit 6 centre business, printre care şi Centrul Tehnic Regional, şi am finanţat 59 de microîntreprinderi prin fonduri europene. În municipiul Iași, am reabilitat şi modernizat  Campusul "Tudor Vladimirescu” al Universității Tehnice "Gheorghe Asachi”, iar peste 70 de milioane de euro au fost acordate pentru proiecte în turism sau protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural. Cred că ieșenii au de ce să voteze Elena Udrea Președinte pe 2 și 16 noiembrie.

 

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 1011

Camera Deputatilor supune la vot luni cererea de ridicare a imunitatii deputatului independent Valerian Vreme

Plenul Camerei Deputatilor urmeaza sa dezbata si sa voteze luni cererea DNA privind incuviintarea incepererii urmaririi penale a deputatului independent Valerian Vreme. Biroul permanent al Camerei a convocat miercuri sedinta de plen pentru luni, la ora 15:00, pentru a discuta cererea care il priveste pe Valerian Vreme, acuzat de DNA de abuz in serviciu in perioada in care a fost ministru al Comunicatiilor, anunta Agerpres.

"Luni la ora 15,00 are loc sedinta de plen, un singur punct pe ordinea de zi, cererea Parchetului General pentru ridicarea imunitatii domnului deputat Valerian Vreme votata de catre comisie si raportul primit aseara. As vrea sa va spun inca o data ca nu ne facem scut in fata niciunui deputat care are probleme cu legea, am demonstrat si in decembrie anul trecut si pe parcursul celor doi ani ca legislatia si Regulamentul se aplica fara discutie. Eu voi vota pentru ridicarea imunitatii. Cred ca domnul deputat se poate apara in fata Justitiei, care este independenta si cred intotdeauna ca Justitia in Romania nu are ingerinte politice si poate ca domnul deputat sa-si probeze nevinovatia cu privire la acuzele care se aduc de catre DNA in mandatul pe care l-a avut ca ministru al Comunicatiilor", a declarat presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea la finalul sedintei Biroului permanent de miercuri.


El a adaugat ca le va trimite SMS-uri colegilor sai sa vina la sedinta de plen si i-a rugat pe toti deputatii sa fie prezenti la sedinta pentru a da un vot.

Sursa: Hotnews

 

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 696

Romania - Ungaria: 1 - 1. Incidente grave pe stadion.

 

Mai multi suporteri romani au cazut prada fortelor de ordine in timpul meciului cu Ungaria. Fortele de ordine nu au avut mila si au impartit pumni si picioare in stanga si in dreapta.

Angajatii firmei de paza au intrat in forta in grupul de suporteri de la Peluza Nord, dupa ce din aceasta zona au fost aruncate mai multe petarde.

Interventia in forta a facut ca in mijlocul conflictului sa fie prinsi si multi oameni nevinovati, batrani si copii.

Acestia au fost batuti cu bestialitate pana au fost umpluti de sange.

In cele din urma, fortele de ordine au evacuat o parte din suporterii aflati in Inelul 1 de la Peluza Nord.

De la statia de amplificare s-au facut apeluri pe durata primei reprize ca fanii sa nu mai arunce cu petarde pentru ca Romania risca sa aiba terenul suspenda.

Meciul s-a terminat 1-1.

Sursa: ProSport.ro

 • Category: Eveniment
 • Hits: 660

Programul din acest week-end al Sarbatorilor Iasului

Concertele din Piaţa Palatului Culturii:

Sâmbătă, 11 octombrie – Seara şlagărelor, cu Cătălin Crişan, Gabriel Dorobanţu, Adrian Daminescu, Mihai Constantinescu, Corina Chiriac şi Marcel Pavel.

Duminică, 12 octombrie – Seară rock, cu Cargo, Voltaj şi Cristi Minculescu

Luni, 13 octombrie – Seară de folclor, cu Irina Loghin, Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu, Maria Dragomiroiu şi formaţia Lăutarii condusă de Nicolae Botgros

Marţi, 14 octombrie -  Corul Filarmonicii Moldova Iaşi va susţine un recital de excepţie de muzică clasică

Miercuri, 15 octombrie – concert cu foc de artificii la final, cântă Smiley, Marius Moga, şi Loredana Groza.

 

Programul complet al zilelor de sambata, 11 octombrie, si duminica, 12 octombrie:

SÂMBĂTĂ, 11 octombrie 2014

Târgul de Toamnă
09.00 - 23.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Sesiunea de Comunicări a Institutului de Matematică “Octav Mayer” şi a Comisiei de automatică teoretică şi teoria controlului optimal
9.00, Sala Mică de Conferinţe a Filialei Iaşi a Academiei Române
Organizatori/co-organizatori: Institutul de Matematică „Octav Mayer” şi Comisia de automatică teoretică şi teoria controlului optimal

Concurs de escaladă pe perete
10.00, Ciric
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

„Sărbătoarea Dulceții la Golia” - târg cu produse specifice toamnei
10.00 - 18.00, Parcarea din fața Mănăstirii Golia
Organizator: Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iași

Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova” - parada ansamblurilor pe traseul Palatul Culturii – Bulevardul Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii – Bulevardul Independenţei – Casa Studenţilor
10.00, Palatul Culturii – Bulevardul Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii – Bulevardul Independenţei – Casa Studenţilor
Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Partener: Primăria Municipiului Iași

Suvenir din Iaşi - turiştii, şi nu numai, se vor putea fotografia în dreptul unui panou cu un colaj din patru fotografii reprezentative pentru oraşul Iaşi
11.00 - 17.00, Pietonalul Ştefan cel Mare
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Fundaţia Iași – Capitală Culturală Europeană

Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova” - spectacolul de gală, cu participarea tuturor ansamblurilor invitate la festival.
11.00 - 14.00, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi
Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Partener: Primăria Municipiului Iași

Simultan de şah
11.00, Pietonalul Ştefan cel Mare
Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia Judeţeană de Şah

Vernisajul expoziției „Constantin Brâncoveanu 300. Documente de Arhivă” - Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 - 13 octombrie 2014
11.30 - Turnul Goliei - Mănăstirea Golia, Iași

Concurs de căţărat în copaci
12.00, Ciric
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Sărbătorile Iaşului în cartierul Tătăraşi - Parada zona Ateneu – „Doi Baieţi”, divertisment şi street acting pe esplanada Oancea
16.30 - 19.00
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi şi Trupa The Sky

Sărbătorile Iaşului în cartierul Dacia - Concert susţinut de Muzică Militară a Garnizoanei Iaşi
17.00 - 18.00, Parcul Dacia
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi şi Garnizoana Iaşi

Sărbătorile Iaşului în cartierul Alexandru cel Bun - Spectacol susţinut de formaţii de la Palatul Copiilor şi artişti ieşeni
17.00 - 19.00, Piaţa Voievozilor
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Studioul de poezie. Recital de poezie din lirica poetului invitat.
17.00, Parcul Copou
Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”

Prelegerile Ateneului Tătăraşi
17.00, Ateneul Tătăraşi
Organizatori: Ateneul Tătăraşi şi Primăria Municipiului Iaşi

Spectacol de dans – Ritmuri de toamnă – susţinut de cluburile Ateneului Tătăraşi
19.00, Ateneul Tătăraşi
Organizatori: Ateneul Tătăraşi şi Primăria Municipiului Iaşi

Concert - Seara Şlagărelor Româneşti
19.00, Esplanada Palatului Culturii
Organizator Primăria Municipiului Iași

Spectacol de muzică veche şi tradiţională românească susţinut de grupul Trei Parale
19.00, Ateneul Tătăraşi
Organizatori: Ateneul Tătăraşi şi Primăria Municipiului Iaşi

Proiecţie de diaporame
20.00, Primăria Municipiului Iaşi
Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia FotoIaşi

Slujbă de Priveghere
21.00 - 01.00 - Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Ceaiul Pelerinilor
22.00 - 04.00, Str. Mitropoliei
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Cazare pentru pelerini
Parcarea Facultăţii de Teologie
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

DUMINICĂ, 12 octombrie 2014

Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie
07.00 - 12. 00 - Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Resfințirea Bisericii Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul din Iași
08.15, Biserica Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
09.00 - Biserica Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul din Iași
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Bun venit la Iaşi – crearea unor puncte de informare pentru pelerini
09.00 - 18.00, Bd. Ştefan cel Mare
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi, Poliţia Locală Iaşi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi

Târgul de Toamnă
09.00 - 23.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

„Sărbătoarea Dulceții la Golia” - târg cu produse specifice toamnei
10.00 - 18.00, Parcarea din fața Mănăstirii Golia
Organizator: Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iași

Suvenir din Iaşi - turiştii, şi nu numai, se vor putea fotografia în dreptul unui panou cu un colaj din patru fotografii reprezentative pentru oraşul Iaşi
11.00 - 17.00, Pietonalul Ştefan cel Mare
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Fundaţia Iași – Capitală Culturală Europeană

Spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Flori de Primăvară” din Iași
15.00, Parcarea din fața Mănăstirii Golia
Organizator: Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iași

Poezia la Iași. Recital de poezie din lirica poeților participanți.
17.00, Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfant
Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”

Sărbătorile Iaşului în cartierul Dacia - Spectacol susţinut de formaţii de la Palatul Copiilor şi artişti ieşeni
17.00, Parcul Dacia
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Sărbătorile Iaşului în cartierul Alexandru cel Bun - Paradă zona Alexandru – Zimbru, divertisment şi street acting în Piaţa Voievozilor
16.30 - 19.00
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi şi Trupa The Sky

Sărbătorile Iaşului în cartierul Nicolina - Concert susţinut de Muzică Militară a Garnizoanei Iaşi
17.00, Parcul Nicolina 1
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi şi Garnizoana Iaşi

Concursul coral Lăudaţi pe Domnul - ediția a VII-a, etapa mitropolitană
18.00 - Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Concert - Seara Folclorului Românesc
19.00, Esplanada Palatului Culturii
Organizator Primăria Municipiului Iași

Spectacol de teatru „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, regia Mihaela Werner
19.00, Ateneul Tătăraşi
Organizatori: Ateneul Tătăraşi şi Primăria Municipiului Iaşi

Proiecţie de diaporame
20.00, Primăria Municipiului Iaşi
Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia FotoIaşi

Slujba de priveghere a Sf. Ap. Andrei - Vecernia, Litia şi Utrenia
21.00 - 01.00 - Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Ceaiul Pelerinilor
22.00 - 04.00, Str. Mitropoliei
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Cazare pentru pelerini
Parcarea Facultăţii de Teologie
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Lansarea cărţii omagiale dedicată academicianului Alexandru Zub
Sala Mare a Primăriei
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi în colaborare cu Editura Universități

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 722

Iesenii isi primesc cardurile de sanatate

De luni, incepe distribuirea cardurilor de sanatate in judetul Iasi. Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi au anuntat ca vor fi distribuite aproximativ 466 mii de carduri, pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani. In cazul in care postasii nu ii gasesc pe destinatari acasa, iesenii isi vor putea ridica cardul de la sediul CJAS.

Cardurile vor avea pe ele inscripţionate cele mai importante date de identificare ale asiguratului: numele, codul de asigurat, numărul cardului şi perioada de valabilitate. „Celelalte detalii, respectiv bolile cronice, grupa sanguină, Rh-ul sunt opţionale şi nu sunt obligatorii. Este important de ştiut că, în momentul primi­rii cardului, acesta are un cod PIN de transport, respectiv 000. In momentul activării lui se va cere definirea unui nou PIN de către asigurat. Dacă nu se defineşte acest nou cod PIN, cardul nu este valid“, a explicat Radu Ţibichi, directorul general al CNAS.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 616

Oracle „testează“ piaţa din Iaşi pentru a-şi extinde operaţiunile din România (2)

Gigantul american Oracle, una dintre primele multinaţionale care au văzut Ro­mânia drept o piaţă cu viitor pentru industria de IT şi de outsourcing, intrată pe plan local în urmă cu aproape 20 de ani, vrea să îşi extindă operaţiunile din România cu un nou birou, de data aceasta la Iaşi, potrivit unor surse din industrie, dar şi din mediul de business ieşean.

Aceleaşi surse susţin că planurile celor din conducerea Oracle România legate de deschiderea unui birou la Iaşi au trecut de etapa incipientă, având deja o echipă venită din ţara de orgine a companiei-mamă care mai trebuie doar să se decidă asupra unui spaţiu de birouri.

ZF l-a contactat telefonic pe Sorin Mândruţescu, şeful Oracle România, pentru a confirma sau infirma zvonul potrivit căruia compania urmează să deschidă un birou la Iaşi şi a trimis o solicitare, în scris, în acest sens şi către cei care se ocupă de comunicare pentru organizaţie.

„Oracle nu comentează în legătură cu afirmaţiile referitoare la eventuale planuri de expansiune“, a fost răs­punsul companiei. Astfel, rămâne de văzut ce servicii vor furniza angajaţii din noul birou, dacă acesta va deveni o a doua locaţie de business, dacă va fi un centru de suport pentru Oracle sau pentru clienţii externi. „Mu­tarea“ celor de la Oracle urmează un fir logic, având în vedere că, după ce zone precum Braşov, Cluj sau Timi­şoara au fost „acaparate“ de jucătorii din IT şi outsourcing în ultimii ani, Iaşiul a devenit următoarea piaţă de cucerit pentru cei care vor să se extindă în domeniu. De altfel, în prezent, în Iaşi a început să se contureze un nou centru de IT şi outsourcing cu firme precum Pen­talog, Endava, Xerox, Amazon, Capgemini sau XL World, care au acces la 65.000 de studenţi în nouă universităţi, dintre care cinci sunt de stat, la peste 1.000 de absolvenţi de studii de IT în fiecare an şi în jur de 1.500 de absolvenţi de limbi străine şi economie. Totodată, mai există cel puţin două companii care se uită la Iaşi ca destinaţie pentru viitoare planuri de extindere, după cum se aude în piaţă.

Pe lista punctelor de atracţie care ar putea face din Iaşi următorul nucleu de business din România se numără şi investiţiile promise de Consiliul Judeţean Iaşi în modernizarea aeroportului local, care deja are opt destinaţii de zbor directe până la Viena, Londra, Tel Aviv sau Roma, planul de înfiinţare a unui parc industrial, clusterul IT din care fac parte 45 de entităţi şi, poate cel mai important, salariile mult mai mici decât în Bucureşti, spre exemplu. Dacă în Iaşi salariul mediu ajungea în luna iunie a acestui an la puţin peste 1.500 de lei net (adică sub 350 de euro), în Bucureşti acesta depăşea 2.300 de lei net (spre 500 de euro), iar în Cluj era de aproximativ 1.800 de lei net, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Sursa: Zf.ro

 • Category: Eveniment
 • Hits: 847

O femeie de 61 de ani a murit la coada la Sf. Parascheva

O ieseanca de 61 de ani a murit asta-noapte in timp ce astepta sa ajunga la coada la Sf. Parascheva. Femeia a facut stop-cardiac iar medicii nu au mai putut-o salva. Aceasta a simtit ca i se face rau si a iesit din randul de pelerini pentru a se duce la doctor. Din pacate, pentru ca starea i s-a deteriorat rapid, acestia nu au mai putut face nimic.

Medicii recomanda sapte reguli simple pentru pelerini:

 

 

 

1.Pentru ca noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade, este bine sa aveti haine mai groase si sa evitati imobilizarea prelungita sau incercarea de a va incalzi consumand alcool.

 

 

 

2.Mancati ceva cu cel putin cateva ore inainte de a va aseza la coada de la mitropolie pentru ca asteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile si starile lipotimice pot deveni probleme redutabile in conditii de aglomeratie,

 

 

 

3.Nu-i lasati neinsotiti la manifestari pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afectiunilor de baza.

 

 

 

4.Nu intrerupeti tratamentul pentru bolile pe care le aveti, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj pentru a nu agrava sau complica evolutia.

 

 

 

5.In cazul aparitiei oricarei simptomatologii mergeti rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile pentru a scurta timpul pana prezentare tinand cont ca aglomeratia sau caile dificile de acces va pot crea multe probleme.

 

 

 

6.Incercati sa luati legatura cu medicul de familie, mai ales pentru afectiunile minore, pentru a nu fi nevoiti sa stati zeci de ore prin salile de asteptare ale vreunui spital.

 

 

 

7. Sunati la 112 cand nu va puteti incadra rapid intr-un anumit tip de patologie (cardiaca, digestiva etc) pentru ca, in absenta unui spital regional de urgenta, monobloc, cu toate specialitatile necesare va puteti trezi ca inlocuiti pelerinajul de la moaste cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iasi.

 

 

 

"In caz contrar va veti numara printre numerosii pelerini ce au ajuns, ajung sau vor ajunge la urgente pentru variate probleme cardiovasculare, respiratorii sau neuropishice ce sunt favorizate, determinte sau agravate de frigul, oboseala sau alimentatia necorespunzatoare sau bolile preexistente", a trasmis dr. Tudor Ciuhodaru.

 

 
 • Category: Eveniment
 • Hits: 427

Comentarii

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org