banner 2

Eveniment

Ministrul Transporturilor vrea autostradă pentru Iaşi: "Avem o problemă gravă"

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, spune că Moldova trebuie legată cu prioritate de Transilvania, prin autostrăzi, pentru că în caz contrar vor fi probleme sociale mari, deoarece judeţele din estul ţării se vor menţine la un nivel scăzut de dezvoltare.

Ioan Rus a declarat că legătura din Transilvania şi Moldova poate fi făcută prin două autostrăzi, prima fiind Braşov - Bacău, iar cea ce-a doua care să pornească de la Iaşi şi să ajungă la Autostrada Transilvania.

“Pe autostradă noi avem de rezolvat toată ţara, când vom prioritiza în Programul Operaţional. Avem o problemă gravă cu tot ce înseamnă Moldova. Dinamica de dezvoltare a judeţelor din vestul ţării este mai mare decât a celor din est, iar dacă nu facem nimic şi nu prioritizăm o legătură între Moldova şi Transilvania, judeţele de acolo se menţin la un nivel de dezvoltare scăzut şi cu probleme sociale mari. Este inadmisibil pentru un stat naţional. Această legătură se poate face prin autostrada Braşov - Bacău şi una pe deasupra care merge de la Iaşi şi se opreşte pe Autostrada Transilvania. De îndată ce se termină dezbaterea publică a Master Planului pe transport şi vom avea Programul Operaţional, la finele lunii noiembrie, atunci prin acest program vor apărea şi prioritizările”, a spus Rus.

Potrivit acestuia, odată cu Programul Operaţional autorităţile vor şti pe ce sume pot conta pentru autostrăzi de la UE, de la bugetul statului, dacă se va recurge la concesiuni sau la parteneriate public-privat şi ce proiecte vor putea fi începute.

La începutul lunii, Ioan Rus a prezentat Master Planul general de transport al României în faţa comisiilor parlamentare de transporturi, care cuprinde toate intervenţiile în infrastructură pentru 2014-2030.

Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt Sibiu - Braşov (103 km), Ploieşti - Comarnic (49 km), Craiova - Piteşti (115 km), Comarnic - Braşov (54 km), Braşov - Bacău (158 km) şi Gilău - Borş (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,28 miliarde euro fără TVA, potrivit unui document de sinteză furnizat de Ministerul Transporturilor.

În plus, Master Planul cuprinde construcţia de drumuri expres însumând aproximativ 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizând circa 17,5 miliarde euro fără TVA.

”O să avem dezbateri, discuţii pro, contra, în următoarele trei săptămâni, să zicem 20 de zile, după care vom începe să punctăm, să transformăm acest Master Plan în Programul Pperaţional. Îl vom prezenta Guvernului, iar Guvernul va decide şi atunci, în Guvern, vom şi etapiza: cu asta începem, cu ailaltă în 2019, cu ailaltă în 2021, etcetera”, declara Rus.

România avea, la finele anului trecut, 644 km de autostradă, 16.466 km de drumuri naţionale, 35.587 km de drumuri judeţene şi 32.190 de drumuri comunale. Potrivit documentului, în România nu există drumuri expres.

Mediafax

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 642

Peste 15.000 de pelerini, la coadă pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

 

Peste 15.000 de pelerini aşteaptă la rând pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credincioşi din Voluntari şi Bucureşti sosind la Iaşi, vineri dimineaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primii pelerini veniţi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iaşi încă de joi după-amiază, unii dintre aceştia aşezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaştelor din incinta catedralei.

 

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfăşurată vineri dimineaţă, la care au asistat câteva mii de oameni. Racla a fost aşezată într-un baldachin în curtea catedralei.

 

”Pelerinii din Voluntari şi Bucureşti au venit organizat la Iaşi. Au venit cu reprezentanţi ai Ambulanţei, iar la această oră ei se află la rând pentru a se închina la raclă. În câteva ore vor ajunge la raclă, apoi se reîntorc la mijloacele de transport pentru deplasarea spre Capitală”, a declarat Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură măsurile de siguranţă în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

 

Vineri dimineaţă, la ora 10.00, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane aşteptau la rând peste 15.000 de credincioşi. Pelerinii care vor trece pe la raclă vor primi câte o cruciuliţă din partea Mitropoliei Iaşi, în total fiind pregătite peste 300.000 de astfel de obiecte de cult.

 

Mai multe artere din zona centrală a oraşului au fost închise, iar pe mai multe clădiri şi pe stâlpi din jurul Catedralei Mitropolitane au fost montate camere de luat vederi, în timp ce pentru îndrumarea pelerinilor au fost organizate două puncte de informare - la gară şi pe bulevardul Ştefan cel Mare.
De asemenea, în zona Mitropoliei a fost amenajat un punct medical, cu medic şi asistent, pentru intervenţii în caz de urgenţă.

 

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizaţi peste o mie de jandarmi şi poliţişti care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de sâmbătă un elicopter al MAI va survola oraşul.

 

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare. La ceremonia religioasă este aşteptat şi premierul Victor Ponta.

 

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

 

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei.

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 616

A inceput Târgul de Cariere!

Tinerii ieșeni în căutarea unui (nou) loc de muncă sunt așteptați astazi și sâmbătă la Palas Iași, la cea de-a cincea ediție a Târgului de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de acest tip din România și Republica Moldova. Târgul este deschis între orele 10 și 16, iar accesul este gratuit. Organizatorii au pregătit și o tombolă, cu sprijinul partenerului eJobs: vizitatorii care vin la târg cu CV-ul eJobs completat minim 90% intră în cursa pentru un laptop și un smartphone.

La târg vin să-i cunoască reprezentanții a peste 30 de angajatori importanți din Iași care au oportunități de carieră pentru o gamă largă de specializări. Xerox, UniCredit Business Integrated Solutions, Alten, Amazon, Brikston, Delphi, iQuest, SCC Services, Trenkwalder, Capgemini, Conex Distribution, Lear Corporation, Lex Navigator, Delcam, Arhipelago, Adecco, Focality, Crilia, Quartz Matrix, Pirelli, RDS-RCS și EOS-KSI România se numără printre participanții acestei ediții. Aceștia caută candidați pentru slujbe cu normă întreagă sau part-time, programe de voluntariat, stagii de practică și internship plătite.

Studenții ori absolvenții de IT, economice, limbi străine, inginerie, psihologie și alte domenii sunt căutați de angajatori. Printre posturile disponibile se numără: manager de proiect, assistant plant manager, HR supervisor, inginer CAD CAM, buyer, secretar – procuratură, consultant – colectare de creanțe, catalog associate – spaniolă/ italiană,  programator .NET, tester, responsabil pentru relații cu clienții, process expert, inginer mecanic, inginer constructor.

Xerox, liderul mondial în managementul documentelor, caută candidați pentru posturi precum Project Manager, HR Supervisor, HR Assistant, Workforce Management Traffic – Intraday Management, Office Administrative Assistant, Customer Care Senior Assistant (with English and French), .NET Developer, Software Tester și altele. La rândul lor, reprezentanții UniCredit Business Integrated Solutions, divizia UniCredit ce oferă soluții pentru Tehnologia Informației și Comunicații, caută candidați pentru posturi precum Junior Technical Analyst, Senior Technical Analyst ori Senior Software Developer.  Alături de Xerox și UniCredit Business Integrated Solutions, Bellaria Hotel susține valorile locale în căutarea job-ului perfect la Târgul de Cariere și este partener premium al evenimentului.  

Universitățile sunt prezente și ele cu sfaturi și consiliere academică gratuită: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Centrul de Carieră CIPO din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, iar consultanții prezenți la târg îi pot ajuta pe vizitatori să-și îmbunătățească CV-ul. Mai multe informații despre angajatori și posturile disponibile se găsesc pe site-ul evenimentului, www.targuldecariere.ro.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 725

Primii pelerini au ajuns la Iasi. Vezi aici ce zone se inchid pe perioada Sarbatorilor Iasului!

Primii pelerini au ajuns deja la Iasi dorind sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva cat inca nu este coada. In tot acest timp, reprezentantii Mitropoliei si Bucovinei sunt in plina pregatire, fiind pe ultima suta de metri cu aranjamentele si pregatirile pentru scoaterea sfintelor moaste, maine dimineata. Ieşirea se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecţia cu strada Cuza Vodă. Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecţia cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeaşi stradă spre biserica Sf. Sava unde se va face prima oprire. În continuare se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi unde va avea loc ultima oprire.

Jandarmeria va asigura măsurile specifice de ordine şi linişte publică premergător şi pe timpul pelerinajului la Moaştele Sfintei Parascheva cu un efectiv de peste 500 de jandarmi.

Avându-se în vedere importanţa şi amploarea acestui eveniment pentru prevenirea aglomerărilor şi stărilor de disconfort, la fel ca şi anul trecut, se va institui un dispozitiv de ordine şi siguranţă publică complex,  în scopul creării unor condiţii optime pentru desfăşurarea pelerinajului la Moaştele Sfintei Parascheva.

În acest sens, se va realiza pentru pelerini un culoar unic de acces, delimitat în mai multe tronsoane, pe traseul: Curtea Mitropoliei – curtea Institutului de Teologie – str. Cloşca – str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Ipsilanti – str. Sf. Andrei – str. Iancu Bacalu – Splai Bahlui.

 

Pentru prevenirea aglomerării traficului rutier şi blocajelor în zona culoarului unic, precum şi în zona catedralei, în baza dispoziţiei primarului Municipiului Iaşi, se va restricţiona traficul rutier pe următoarele artere: b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Colonel Langa, str. Mitropoliei, str. Cloşca, str. Petru Movilă, str. Ipsilanti Vodă, str. Sfântul Andrei, str. Iancu Bacalu, str. Splai Bahlui Mal Stâng pe tronsonul Podul Roşu – Podul de Piatră.

Pe timpul desfăşurării manifestărilor precum şi a altor evenimente cu caracter religios din Curtea Mitropoliei pelerinajul la moaşte nu va fi oprit.

Protecţia culoarului unic se realizează prin dispozitive de blocare a traficului rutier şi pietonal pe străzile care converg şi la incidenţă cu acesta în scopul prevenirii actelor de tulburare a ordinii publice ca urmare a pătrunderii în mod necontrolat a unor grupuri de persoane .

 

Avându-se în vedere durata mare de aşteptare a pelerinilor pentru a se închina la Sfintele Moaşte şi posibilitatea ca unele persoane să aibă probleme de natură medicală, Crucea Roşie – Filiala Judeţeană Iaşi va sprijini activitatea cu peste 50 de voluntari care vor interveni pentru acordarea primului ajutor; de asemenea, se va instala un cort de prim ajutor medical, ce va fi dotat cu paturi de campanie pentru nevoile de prima urgenta precum şi un punct fix de prim ajutor amplasat în incinta Centrului Militar Zonal Iaşi de pe strada Mitropoliei.

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 643

Trenuri suplimentare pentru Sarbatorile Iasului

STFC IASI informează că, în perioada 10–15 octombrie 2014 , pentru preluarea fluxului de pasageri spre/dinspre Iași, estimat cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva , vor circula suplimentate cu vagoane de dormit cuseta următoarele trenuri Interregio

1.        La data de 10/11.10.2014 trenul IR 1766 în relația Timișoara NordCluj NapocaIași se suplimentează cu vagonul AcBc 1 bis.

2.        La data de 12/13.10.2014 trenul IR 1765 în relația IașiCluj NapocaTimișoara Nord se suplimentează cu vagonul AcBc 1 bis.

3.        La data de 10/11.10.2014 trenul IR 1838 în relația Timișoara NordCluj NapocaIași se suplimentează cu vagonul AcBc 8.

4.        La data de 12/13.10.2014 trenul I1837 în relația Iași Cluj NapocaTimișoara Nord se suplimentează cu vagonul AcBc 8.

5.        La data de 13/14.10.2014 trenul IR 1838 în relația Timișoara NordCluj NapocaIași se suplimentează cu vagonul AcBc 8.

6.        La data de 14/15,17/18si18/19.10.2014 trenul IR 1668 în relația IașiVaslui–Tecuci București Nord se suplimentează cu vagonul AcBc 8.

7.        La datele de 08/09 și 09/10.10.2014,trenul IR 1667 în relația București Nord–Iași,va circula suplimentat cu vagonul AcBc 8.

8.        În perioada 09/10–16/17.10. 2014, trenul IR 1862 în relația Iași – Constanța, va circula suplimentat cu vagonul AcBc 7 .

9.        În perioada 10/11 – 17/18.10. 2014, trenul IR 1861 în relația Constanța - Iași, va circula suplimentat cu vagonul AcBc 7  .

  La datele mentionate mai jos vor circula suplimentar urmatoarele trenuri  de calatori, astfel:

1. La datele de 11 si 12.10.2014 circula suplimentar tren IR 12660 in relatia Pascani - Iasi, cu plecare din Pascani la ora 03.50 si sosire la statia Iasi la ora 04.53, ca ramura de la tren IR 1653 Bucuresti Nord – Suceava.

2. La datele de 11 si 12.10.2014 circula suplimentar tren IR 12664 in relatia Pascani – Iasi ,cu plecare din Pascani la ora 05.50 si sosire la statia Iasi la ora 06.53, ca ramura de la tren IR 1755 Bucuresti Nord - Suceava.

3. La datele de 11 si 12.10.2014 circula suplimentar tren IR 12663 in relatia Iasi - Pascani, cu plecare din statia Iasi la ora 12.15 si sosire la statia Pascani la ora 13.18, ca ramura pentru tren IR 1752 Suceava – Bucuresti Nord.

 Recomandăm tuturor pasagerilor să își procure din timp biletele de calatorie :

·                                online de pe site-ul www.cfrcalatori.ro , cu reducere de 5%. La vagon de dormit/ cuşetă se pot procura bilete pentru adulţi și copii ( pentru copii inclusiv în cazul în care nu se solicită loc separat ).

·                                de la casele de bilete din staţiile şi agenţiile de voiaj CFR

·                                de la automatele de vânzare din gările Iași, Bacău și Suceavasau de la

·                                terminalele  ZebraPAY din marile centre comerciale.

·          

·          

 De asemenea, pentru bilete, se poate plăti o sumă semnificativ mai mică decât tariful standard, utilizând ofertele comerciale care acordă reduceri :

·         între 15% şi 35% cu Biletul de weekend, în funcţie de numărul weekendurilor alese dintr-o lună (2, 3 sau 4)

 • între 10% şi 25 % cu Minigrup 2–5 (de 2-5 persoane) este valabilă în toate zilele săptămânii, mai puţin în zilele de vineri, duminică şi în ziua plecării trenului.
 • Pentru cumpărarea cu anticipaţie a biletelor de tren (bilet preţ întreg/ copil) se acordă reduceri între 10-25%.

Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, să ne contacteze la numărul de telefon 021/9521 sau să se adreseze personalului nostru din stații si agentii de voiaj .

 • Category: Eveniment
 • Hits: 706

Sarbatorile Iasului: programul zilei de maine, 10 octombrie

Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

06.30 -  înconjurul Catedralei prin Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe” pentru închinare.

Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Detalii aici și aici

 

Sfinţirea apei (aghiazma mică) și Sfântul Maslu

07.00 - curtea Catedralei Mitropolitane - lângă Catedrala Veche

Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Detalii aici

 

Utrenia şi Sfânta Liturghie arhierească

07.30 - 11.30 - Catedrala Mitropolitană

Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Detalii aici

 

Iaşul tău - concurs de fotografii

08.00 – 17.00, Biroul de Promovare Turistică

Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Detalii aici

 

(Re)cunoaşte Iaşul - concurs de recunoaştere a unor monumente istorice din Iaşi

08.00 – 17.00, Biroul de Promovare Turistică

Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Detalii aici

 

Târgul de Toamnă

09.00 - 23.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza

Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Detalii aici

 

Masa rotundă „Tendinţe clasice şi moderne în dezvoltarea şi evidenţa publicaţiilor de bibliotecă”

10.00, Sala de lectură a Bibliotecii Filialei, B-dul Carol I nr. 8

Organizator: Biblioteca Filialei Iaşi a Academiei Române


„Sărbătoarea Dulceții la Golia” - târg cu produse specifice toamnei

10.00 - 18.00, Parcarea din fața Mănăstirii Golia

Organizator: Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iași

Detalii aici

 

„Educația între tradiție și modernitate”, dezbatere cu elevii

12.15, Biblioteca Colegiului Național Iași

Organizator: Colegiul Național Iași

 

Ceasul al IX-lea și Vecernia

16.00 - 17.00 - Catedrala Mitropolitană

Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Detalii aici

 

Sărbătorile Iaşului în cartierul Păcurari - Paradă în zona Şcoala Petru Poni – Munca Invalizilor, divertisment şi street acting în zona Moara de foc

16.30 - 19.00

Organizator: Primăria Municipiului Iaşi şi Trupa The Sky

Detalii aici

 

Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova”, ediţia a XLVI-a

18.00 - 21.00, Casa de Cultură a Studenţilor

Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Partener: Primăria Municipiului Iași

 

Pelerinajul Calea Sfinţilor - Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

19.00 - 20.30 - Ieșirea cu sfintele moaștele ale Cuv. Parascheva se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu  -  str. Cuza Vodă - str. Armeană - biserica Sf. Sava - str. Costache Negri -  Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi - Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt - Catedrala Mitropolitană. Sfintele moaște vor fi reașezate pe baldachin în fața Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Detalii aici

 

Manifestarea In Memoriam: Ion Mitican. „Bătaia cu flori, pe Ulița Lăpușneanu”

19.00, Str. Lăpușneanu

Organizatori: Asociația „Alexandru Lăpușneanu”, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul Unirii, Garnizoana Iași

 

Spectacol de teatru cu Trupa Parc Copou

20.00, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”

Detalii aici

 

 

Slujba de priveghere - Vecernia, Litia și Utrenia

21.00 - 01.00 - Catedrala Mitropolitană

Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor

Detalii aici

 

Gala Premiilor USR Iaşi - un eveniment de amploare dedicat împlinirii a 65 de ani de la înființarea filialei Iași, care va reuni la Iași majoritatea covârșitoare a scriitorimii din Moldova

12.00 - Casa cu Absidă

Organizator: Uniunea Scriitorilor din România Filiala Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi

Detalii aici

 

Simpozionul „Sisteme Inteligente şi Aplicaţii”

Sediul Institutului de Informatică Teoretică, str. Codrescu nr.2

Organizatori: Institutul de Informatică Teoretică şi Comisia de sisteme fuzzy şi inteligenţă artificială

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 1183

Un iesean face furori pe Facebook

În plină campanie electorală, postarea ieseanului Ştefan Moişanu, un necunoscut pentru milioanele de români cu cont pe Facebook, s-a viralizat devenind un manifest în care toţi cei care trăiesc dezamăgirea faţă de sistem, faţă de stat, de politicieni, de interese se regăsesc. La fel cum se regăsesc în vorbele sale toţi cei care au trăit cel puţin odată umilinţa în faţa vreunui ghişeu al unei autorităţi, au încercat să îşi dezvolte o afacere, să ia un împrumut, ori să câştige o licitaţie sau un proiect "pe bune".

După un şir lung de nemulţumiri, dupa zeci de taxe şi de biruri pe care le-a plătit la stat în cei 12 ani de când lucrează pe cont propriu pentru firmele şi cei 121 de angajaţi ai săi, Moişanu a decis să plece din România. Şi şi-a explicat gestul într-o postare pe blogul pe care scrie. De doar o lună de zile.

nginer, absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare la Iaşi, cu un master în Administrarea Afacerilor, Moişanu are 33 de ani şi reprezintă a treia generaţie de ingineri din familie. Lucrează din facultate, iar prima firmă a avut-o în anul I. "În toată perioada asta am făcut tot ce m-a dus capul, pentru că mă consider un inginer bun, sunt la a treia generaţie de ingineri, şi asta m-am priceput să fac. Să pun cap la cap lucruri, să găsesc soluţii pentru anumite probleme, într-o manieră eficientă. Nu să vinzi cutii pe care le imporţi din afară, ci să creezi ceva aici, să ai un aport de valoare adaugată mare", spune pentru gândul Ştefan Moişanu.

Unde pleacă? Fizic, nicăieri, spune. "Nu este vorba de plecat efectiv, ci de mutat interesele şi munca în altă parte, unde este mai eficientă. Nu are legătură cu plecarea mea fizică şi oricum nu va fi Europa sau Statele Unite", afirmă Ştefan Moişanu când este întrebat despre planurile sale. Expertiza şi afacerile pe care le are în zona IT, dar şi în ceea ce numeşte "zona inginerească", le va muta în zona Orientulului Mijlociu: "Sunt mai multe perspective, tatonari încununate cu succes, le-aş spune".

Moişanu a făcut parte din echipa care a proiectat şi, ulterior, a dezvoltat şi realizat prin firma sa, soluţiile hardware care au permis monitorizarea staţiilor de transformare: "Tot ce înseamnă curent electric în regiunea Moldova a fost monitorizat prin echipamentele montate, proiectate şi făcute de noi".

Acum, firma lui Moişanu a realizat proiectarea pentru sistemul de ticketing de la Cluj în noul sistem de transport în comun. Unul modernizat cu carduri, cu abonamente digitale ce permit posibilitatea de a plăti prin telefon, un sistem cuplat cu sistemul de parcări şi cu managementul de trafic. "Noi suntem proiectatntul unic, iar proiectul se implementează în această perioadă", mai spune acesta pentru gândul.

Ştefan Moişanu nu este membru al niciunui partid politic şi susţine că nici nu a fost. În 2003 şi-a înfiinţat prima firmă şi spune despre sine că, de atunci, este "un soi de antreprenor în serie". Postarea It’s not you, it’s me a fost publicată de Moişanu pe blogul său,

Vă prezentăm integral postarea sa, una "terapeutică", după cum a calificat-o cu umor. "Scriu terapeutic şi îmi face bine. Iar după zile precum cea de ieri, te simţi uşor eliberat":

"Nu mai merge. Tot am încercat, am crezut că pot, dar am obosit. Vreau să ne despărţim. Eşti o ţara minunată şi sunt convins că într-o zi vei face un alt cetăţean foarte fericit. Dar eu trebuie să plec până nu îmi pierd minţile. Acum, la sfârşit, îmi e greu să spun dacă te-am iubit vreodată. Nu ştiu de ce am fost atât de convins că da, dar am crescut alături de ţine şi nu mi-am imaginat cum aş putea există în afară ta. Cele mai frumoase momente din viaţă le-am avut alături de tine. Mare parte din ce sunt acum, cu bune şi rele, e aşa datorită ţie. Dar şi cele mai abisale clipe ale disperării le-am aflat tot de la tine.

Când eram la şcoală ţi-am adus primele jigniri. Am pus la îndoială calitatea dascălilor tăi. Am trecut cu 10 la Română născocind citate din Tudor Vianu şi alţii şi niciunul din ei nu a avut tupeul să spună că sunt inventate, de teamă să nu se facă de ruşine că nu l-au citit niciodată. Le-am spus eu. Am avut curajul să îi spun profesoarei de chimie că e psihopată şi să îmi susţin cauza în faţa inspectoratului. În facultate le-am spus profesorilor că eu nu am venit la facultatea de Microsoft şi Oracle şi că nu voi fi părtaş la şmenurile lor. Ai încercat să mă scoţi din sistem pe toate căile şi să mă pui jos cu alţi învinşi dar am reuşit de fiecare data să rezist. Şi nu te înţelegeam de ce erai atât de înverşunată împotrivă unui tânăr ce doreşte să fie mai bun pentru a produce pentru tine.
 
Mai ţii minte când eram student şi mi-am făcut prima firmă? Facturasem 6 milioane lei vechi. Prima mea factură, scrisă pe genunchi la un client care se amuza uitându-se la mine cu încerc să calculez TVA-ul. În două săptămâni mi-ai trimis Gardă Financiară care m-a amendat cu 50 milioane lei vechi pentru că nu trecusem numărul contractului pe factură. Le-am spus celor de la Gardă că nu am, că abia am facturat 6 milioane. Mi-au spus că lasă, ai părinţi, rude, eşti tânăr.
 
Dar când am hotărât să îmi declar dragostea pentru tine şi să cumpăr cu muncă mea o bucată din tine? Când am făcut primul credit să iau un teren, să fac o casă unde să muncesc pentru a prospera că parte din tine şi unde să mor pentru a mă întoarce în pământul tău. Mai ţii minte cum m-ai batjocorit prin cei de la cadastru care mi-au spus că nu e problema lor că sunt greşite planurile şi că un sfert din teren e în şosea. Pierderea mea, ofranda ta.
 
Ştii tu oare câte zile am pierdut în templele tale cu ghişee? Am învăţat în ele umilinţă în toate declinările ei şi tot nu am fost demn de tine, tot arogant am rămas.
 
Ştii tu oare că mi-am petrecut peste 5000 de ore conducând? Ştii tu că era să mor într-un accident? Şi toate pentru că nu poţi construi drumuri şi căi ferate, ştii doar să le desenezi ca un retardat pe şerveţele.
 
Am muncit cu bucuria şi energia pe care numai tinereţea ţi-o dau, şi pentru că am avut cap şi mâini dibace am produs cât pentru a hrăni cei 121 de fii ai tăi ce mi-au fost angajaţi în anii ăştia. Şi din banii pe care i-am făcut vânzând roadele muncii mele ţi-am pus lunar pe masă o parte frumuşică. I-ai luat de fiecare data fără măcar să zâmbeşti. Şi dacă am fost strâmtorat şi nu i-am avut mi i-ai luat tu singură din buzunar. Şi dacă nu îi aveam ţi-ai trimis recuperatorii să îi scoată de la mine cu bătaia.
 
Hmm, mi-aduc aminte de câte ori am pus tot ce aveam gaj să construiesc ceva, pentru mine, pentru tine, pentru noi, şi totul a fost la un pas să se năruiască pentru că o hârtie zăcea sub salamul cuiva la un ghişeu.
 
Nu am fost demn nici de oamenii tăi. Oricât am muncit, abia am reuşit să acopăr ţepele pe care mi le-au dat. Pentru că ţi-ai învăţat oamenii că atunci când sunt furnizori să nu livreze, că atunci când sunt clienţi să nu plătească, că atunci când le împrumuţi bani să nu îţi mai răspundă. Şi eu nu pot munci pe cât fură ceilalţi.
 
Şi pentru că vorbim de oameni, te-ai schimbat, să ştii. Ai devenit mai rea, mai încrâncenată, mai apăsătoare. Şi ai devenit barbară, în sensul istoric al cuvântului. Fiii tăi ştiu mai puţină carte dar fură mai mult, violează mai mult, beau mai mult, mănâncă până le crapă burţile şi sunt într-un permanent război. Ai distrus mediul sănătos în care familia, izvorul normalităţii, moralităţii şi evoluţiei, putea să se nască şi să crească. Te-ai autocondamnat la sterilitate. Poate e felul naturii să tragă pe linie moartă o mutaţie genetică nereuşită, un experiment social ratat.
 
Ştii ce, dacă mă gândesc mai bine, it's you. Tot ce ţi-am cerut a fost să mă laşi să muncesc şi aş fi împărţit cu ţine roadele cu bucurie. Sunt tânăr, inteligent, doritor să muncesc, şi unde îmi pun mintea şi mâinile rămâne ceva în urmă. Tu eşti cea care m-ai transformat într-un etern meşter Manole. Şi că să nu se năruiască peste noapte ce am clădit, am zidit în temelii multe din cele ce îmi erau dragi. Şi când politicienii tăi se lăuda că edificiul a mai crescut cu un procent, nu spun că în el sunt închise suflete şi sacrificii ale unor fraieri că mine.
 
Cred că vei muri bătrână şi singură. Cei care te-au iubit şi pe care i-ai batjocorit vor obosi sau vor plecă, iar cei care doar te-au folosit se vor mută la altă când nu vei mai putea să le oferi nimic. Şi mai cred că îţi meriţi soarta".

 • Category: Eveniment
 • Hits: 1032

Conducerea Maternitatii Elena Doamna a fost demisa!

Intreaga conducere a Maternitatii Elena Doamna din Iasi a fost demisa. Decizia apartine Consiliului de Administratie al unitatii medicale, decizie luata in urma cu cateva minute. In cadrul sedintei s-a decis si penalizarea cu 10 la suta din salariu a medicului rezident, dr. Mihaita Burniche, care a internat mama fara sa-si anunte superiorii si i-a facut o serie de analize, desi nu avea competenta necesara.
La acest moment inca nu stie cine va lua locul managerului spitalului si nici directorului medical. Reamintim faptul ca un bebelus a murit iar mama a fost lasata nesupravegheata o noapte intreaga de catre personalul maternitatii. In urma necropsiei s-a stabilit ca fatul era mort de 24 de ore, contrar argumentelor oferite de medici si de conducerea spitalului.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 645

Programul religios al sarbatorii Sfintei Parascheva

În fiecare an, sărbătoarea din 14 octombrie este un prilej de apropiere pentru credincioşii din ţară şi din străinătate, care vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, aduse  de la biserica „Sf. Gheorghe - Nou” din Bucureşti. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul acesta, 2014, în care s-au împlinit 300 de ani de la moartea mucenicească a Vo­ie­vodului Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Con­stan­tin, Ştefan, Radu şi Matei, şi a sfetnicului Ianache, ca fiind „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni”.

În data de 14 octombrie 2014, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, situată în dreptul altarului Catedralei mitropolitane.

Mai jos gasiti programul detaliat al evenimentelor prilejuite de sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva şi informaţii despre Sfinţii Martiri Brâncoveni.

 

JOI, 09 octombrie 2014 :

 

 • Orele 07.00 – 11.30 - Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 11.00 - Deschiderea Simpozionului Monumentul – Tradiţie şi viitor, ediţia a XVI-a organizat de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi (Muzeul Unirii)
 • Orele 16.00 - 17.00 – Ceasul al IX-lea şi Vecernia (în Catedrala Mitropolitană)

 

VINERI, 10 octombrie 2014:

 

 • Orele 06.30 - Procesiune cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoţesc ”Sf. M. Mc. Gheorghe” pentru închinare.
 • Orele 07.00 – Sfinţirea apei (aghiazma mică) şi Sf. Maslu (în curtea Catedralei Mitropolitane – lângă Catedrala Veche).
 • Orele 07.30 – 11.30 - Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). 
 • Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea şi Vecernia (în Catedrala Mitropolitană)
 • Orele 19.00 – 20.30 – Pelerinajul Calea Sfinţilor - Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Se va desfăşura pe următorul traseu:

Ieşirea cu sfintele moaştele ale Cuv. Parascheva se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecţia cu strada Cuza Vodă (Clădirea Operei). Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecţia cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeaşi stradă spre biserica Sf. Sava unde se va face prima oprire. În continuare se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi unde va avea loc ultima oprire. Se va rosti şi aici o ectenie întreit scurtă şi se va continua pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane se va face prin poarta principală, se va trece prin faţa Catedralei Mitropolitane şi apoi sfintele moaşte vor fi reaşezate pe baldachin în faţa Căminului preoţesc „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

 • Orele 21.00 - 01.00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

 

SÂMBĂTĂ, 11 octombrie 2014 :

 

 • Orele 07.00 – 11.30Miezonoptica, Utrenia şi Sfânta Liturghie  (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 11.30 - Vernisajul expoziţiei „Constantin Brâncoveanu 300. Documente de Arhivă” (Turnul Goliei din Mănăstirea Golia, Iaşi). (Expoziţia poate fi vizitată în perioada 11 – 13 octombrie 2014)
 • Orele 21.00 – 01.00 – Slujbă de Priveghere (în Catedrala Mitropolitană) 

 

DUMINICĂ, 12 octombrie 2014:

 

 • Orele 07.00 – 12.00Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie  (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 08.15 – Resfinţirea Bisericii Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul din Iaşi (adresa: Str. I.C. Brătianu, nr. 14)
 • Orele 09.00 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie (la Biserica Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul din Iaşi)
 • Orele 18.00 – Concursul coral Lăudaţi pe Domnul ediţia a VII a, etapa mitropolitană (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 21.00  – 01.00 -  Slujba de priveghere a Sf. Ap. Andrei - Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

 

LUNI, 13 octombrie  2014:

 

 • Orele 07.00 – 11.30Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie  (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 08.15 – Sfinţirea Bisericii Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi (adresa: Aleea Rozelor, nr. 7C)
 • Orele 09.00 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie (la Biserica Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi)
 • Orele 21.0003.00 - Slujba de priveghere a Sf.  Cuv. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie - în Catedrala Mitropolitană).

 

MARŢI, 14 octombrie  2014:

 

 • Orele 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi Ceasurile (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 09.00 – 13.00Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt).
 • Orele 18.00 – Concert Grupul Vocal Acapella din Bucureşti (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 20.00 – Slujbă de Priveghere (Vecernia, Litia şi Utrenia) (în Catedrala Mitropolitană)

 

MIERCURI, 15 octombrie 2014:

 

 • Orele 07.00 – 11.30 - Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).
 • Orele 16.00 - 17.00 – Ceasul al IX-lea şi Vecernia (în Catedrala Mitropolitană)
 • Orele 18.00  - Lansare de carte: Imnele Sfinţilor Martiri Brâncoveanu  (autor: Ioan Alexandru) şi Mai aproape de Hristos. Spovedania şi iertarea  (autor: Mitropolitul Antonie de Suroj), urmată de  Conferinţa Mărturisirea (în faţa oamenilor şi în faţa lui Dumnezeu) susţinută de către Pr. Nicolae Tănase de la Valea Plopului şi Domnul Costion Nicolescu (în Aula Mihai Eminescu a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi).

 

DUMINICĂ, 19 octombrie 2014:

 

 • Orele 19.00 – Spectacolul „Plecare fără întoarcere” (piesă de teatru dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni) susţinut de trupa de teatru Civic Art (la Teatru Luceafărul din Iaşi). Intrarea este liberă.

Viaţa şi pătimirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni

 • Category: Eveniment
 • Hits: 789

Primarul Gheorghe Nichita: autostrada Iași – Tg. Mureș este science-fiction

În campania electorală din 2012, printre cele mai importante puncte din Manifestul pentru Iaşi, promovat de USL , se regăsea autostrada Iaşi – Tg. Mureş. Astăzi, la doi ani de la alegerile locale, în prag de campanie electoralăşi cu un USL care nu mai există, declaraţiile din partea PSD sunt în defavoarea ieşenilor.
Noul masterplan de transport, aflat în dezbatere publică, a şters de pe hartă autostrada Iaşi – Tg. Mureş şi ne-a oferit un drum expres pentru orizontul anilor 2025-2030. Preşedintele PSD Iaşi, primarul Gheorghe Nichita, cel care ne anunţ
a că anul acesta vor începe lucrările la autostradă, nu s-a arătat prea deranjat de noua schimbare. Ba chiar mai mult, a explicat că, în realitate, n-ar fi prea profitabilă şi că este o decizie bună a Guvernului Ponta. „Este mai fezabil să faci un drum expres care are amplasament de autostradă dar care nu intră prin localităţi. Ne batem în autostrăzi, care, de fapt, sunt science-fiction. Luaţi de exemplu, din Masterplan, numărul de călătorii pe zi, de la Iaşi la Tg - Mureş, care sunt de la 2.000 la 5.000 de călătorii. Între Iaşi şi sudul ţării, vorbim de 5.000 la 10.000 de călătorii.  Atunci vedem efectiv pe unde trebuie să facem autostradă. Până la urma urmei, trebuie să vedem cum reuşim să facem mai multe drumuri pe care să putem circula la traficul de astăzi. În viitor, dacă este mai mare, se va vedea atunci”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

În plus, acesta a făcut lobby pentru autostrada Bacău – Braşov. „Dacă se face autostrada Braşov-Bacău, şi să dea Dumnezeu să se facă, voi fi foarte bucuros. Un drum rapid Iaşi-Paşcani-Bacău ne ajunge la momentul de faţă ca să putem lega de mijlocul ţării şi Iaşul. Eu cred că lucrurile acestea sunt foarte simple, important este să se facă mai rapid. De pe altă parte, banii ţării atâţia sunt. În loc să facă 700 sau 800 de kilometri de autostradă vor să facă 600 şi ceva de autostradă şi încă 2.000 de km de drum rapid“, a justificat primarul Nichita.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 819

Percheziţii în Iaşi şi alte 14 judeţe la persoane suspectate de evaziune

Un număr de 54 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, în 14 judeţe şi în Bucureşti, fiind vizate persoane şi firme suspectate de infracţiuni economice prin realizarea de achiziţii de mărfuri în sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria şi Polonia, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, miercuri dimineaţă, peste 250 de poliţişti, dintre care 75 specializaţi în investigarea fraudelor, sprijiniţi de poliţişti de investigaţii criminale, ordine publică şi arme, explozivi şi substanţe periculoase, precum şi luptători de acţiuni speciale şi jandarmi fac 54 de percheziţii în Bucureşti şi în 14 judeţe, respectiv Mehedinţi, Iasi, Giurgiu, Bihor, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Vrancea, Buzău, Ilfov, Ialomiţa şi Galaţi, pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane fizice şi juridice suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, 11 percheziţii au loc în Mehedinţi, cinci în Bucureşti, Argeş, Vâlcea, Iasi şi Bihor, patru în Giurgiu şi Prahova, două în Ilfov, Dâmboviţa şi Vrancea şi câte una în Dolj, Galaţi, Ialomiţa şi Buzău.

Percheziţiile au loc la locuinţe şi sedii de societăţi comerciale, urmând să fie puse în aplicare 30 de mandate de aducere.

”Este vizată verificarea legalităţii activităţii desfăşurate de către persoanele bănuite prin intermediul a 40 de societăţi comerciale din România şi a zece societăţi comerciale din Ungaria, Bulgaria şi Polonia”, se mai arată în comunicatul Poliţiei Române.

În fapt, în perioada 2013 – 2014, reprezentanţii societăţilor implicate ar fi realizat achiziţii de mărfuri în sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria şi Polonia (mase plastice, materiale de construcţie, profile din PVC, ţevi, tablă, fier beton), pe care le-ar fi revândut pe piaţa internă, sustrăgându-se de la plata TVA şi a impozitului pe profit, prin înregistrarea în contabilitate de achiziţii fictive de la alte societăţi controlate de persoanele suspectate.

Activităţile infracţionale s-ar fi derulat în complicitate cu mai mulţi transportatori care schimbau documentele de transport la intrarea în ţară, creând astfel o aparenţa de legalitate a transporturilor de mărfuri.

Prejudiciul estimat până în prezent este de trei milioane de euro, reprezentând taxe şi impozite sustrase de la plată.

Întreaga activitate beneficiază de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Mediafax

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 519

La Iasi, PDL nu mai exista! Toti consilierii locali au trecut la PSD

SURSE. In cursul zilei de ieri, toti consilierii locali ai PDL au trecut la PSD, lasand PDL fara nici un reprezentant in Consiliul Local Iasi.  De acum, Constantin Axinia, Birhala Constantin, Leonte Constantin, Catalin Cristian vor urca, pentru sedintele de partid, un etaj mai sus.
Trecerea nu este surprinzatoare, acest lucru fiind vehiculat de ceva vreme. Cel putin in cazul lui Axinia nu mai era decat o problema de timp, consilierul local exprimandu-si de ceva timp optiunea. In plus, omul in jurul carora s-au unit acestia, respectiv Gabriel Surdu, trecuse  la PSD inca din prima zi in care a aparut Ordonanta traseistilor.
Concret este ca, la acest moment, PDL Iasi nu mai exista. Interesant este de vazut ce se va intampla in CL atunci cand PDL va solicita inlocuirea consilierilor locali.

Si la Consiliul Judetean Iasi se va intampla acelasi lucru. Trei consilieri judeteni ai PDL deja sunt inscrisi cu acte in regula la PSD, iar in cursul zilei de astazi, probabil, inca un consilier va semna noua adeziune. Acest lucru inseamna ca, si in CJ, PSD va dispune de putere totala, scopul lor fiind anihilarea presedintelui , Cristian Adomnitei. 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 513

Câteva sute de mii de persoane sunt aşteptate în pelerinaj la Iaşi, de Sfânta Parascheva

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, care vor fi scoase vineri dimineaţă din incinta Catedralei Mitropolitane, iar apoi vor fi depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat, marţi, că moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase vineri dimineaţă din incinta Catedralei Mitropolitane, iar după o scurtă procesiune vor fi depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Iaşi vor fi aduse şi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou“ din Bucureşti, acestea urmând să fie aşezate lângă moaştele Sfintei Parascheva, spre închinare pelerinilor.

Vineri seară, la Iaşi este programat tradiţionalul pelerinaj ”Calea Sfinţilor“, preoţii şi credincioşii urmând să meargă în procesiune cu moaştele Sfintei Parascheva, pe un traseu de câţiva kilometri, pornind din centrul oraşului.

Autorităţile ieşene se aşteaptă ca în acest an câteva sute de mii de credincioşi să ajungă la Iaşi pentru a se închina la racla cu sfintele moaşte. Numai din localitatea ilfoveană Voluntari vor sosi 5.000 de oameni, îmbarcaţi în 100 de autocare.

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.
Peste o mie de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada 10-15 octombrie.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 503

Universitatile internationale isi deschid portile pentru ieseni. Incepe RIUF

Peste 20 de universităţi internaţionale din Europa îi aşteaptă pe elevi, studenţi, părinţi şi profesori pe 9 octombrie la Congres Hall Palas din Iaşi pentru a descoperi cum pot urma un program de licenţă sau master în străinătate. Cei 3000 de vizitatori aşteptaţi vor primi informaţii despre programe de studii, taxele de şcolarizare, posibilităţi de finanţare, burse, proces de aplicare, oportunităţi de internship, cât şi oportunităţi de voluntariat sau consiliere în carieră. La târgul internaţional de universităţi RIUF – Romanian International University Fair vizitatorii vor avea acces la prezentări şi workshopuri susţinute de reprezentanţii universităţilor de top şi de consiliere gratuită pentru a aplica la studii în străinătate. Vizitatorii care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de RIUF trebuie să se înscrie pe site-ul evenimentului www.riuf.ro.

Târgul de universităţi RIUF va fi deschis pe 9 octombrie de la ora 10 până la ora 17. În acest interval vor fi prezenţi la târg şi consilierii EDMUNDO care îi pot ajuta gratuit pe elevi şi studenţi să aplice la programe de licenţă sau master în străinătate. Pentru a participa la târg este necesară înscrierea pe site.


Târgul internaţional de universităţi RIUF este singurul eveniment educaţional de acest tip din zona Moldovei în cadrul căruia tinerii pot discuta cu studenţi şi absolvenţi români de la universităţile din lumea întreagă.

La Iaşi, participanţii la târg vor putea dialoga cu reprezentanţii oficiali ai peste 20 de universităţi din Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda sau Elveţia , ai organizaţiilor care desfăşoară programe de dezvoltare personală, profesională şi orientare în carieră sau care oferă cursuri de limbi străine. Dintre expozanţi: University of Greenwich (Marea Britanie), Radboud University Nijmegen (Olanda), BHMS Business & Hotel Management School (Elveţia).

Pentru a participa la seminariile susţinute de universităţi este necesară înscrierea pe site-ul RIUF.

Toate detaliile despre eveniment sunt disponibile pe www.riuf.ro. 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 509

Cadrul de sanatate. Cum si cand il vor primi iesenii

După mai bine de şapte ani în care au tot auzit vorbindu-se de cardul naţional de sănătate, o parte dintre români, majoritatea bucureşteni, l-au şi primit, în sfârşit, acasă sau la oficiul poştal de care aparţin. O bucată de plastic, de dimensiunea unui card bancar, băgată într-un plic care le va stoca practic nu doar datele de identificare, ori numărul de asigurat, ci şi întregul dosar medical, respectiv grupa sanguină, Rh-ul, consimţământul pentru donarea de organe (dacă există), cel mult 10 diagnostice medicale cu risc vital şi maximum 20 de diagnostice care vizează bolile cronice, dacă este cazul. Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Sănătate, procesul de distribuire al cardurilor de sănătate se va încheia la finalul lunii noiembrie, urmând ca din martie 2015 orice român asigurat să fie primit la medic doar dacă are asupra sa bucata de plastic. Aceasta nu va fi obligatorie în cazul în care pacientul ajunge la spital în stare gravă sau de inconştienţă.

Distribuirea acestor documente a început în urmă cu două săptămâni, bucureştenii fiind primii din ţară care au intrat în posesia lor. „În prima săptămână, Poşta Română a preluat, în vederea distribuirii către pacienţi, peste şase milioane de carduri de sănătate. Primele carduri au fost repartizate în Bucureşti începând cu 19 septembrie, iar din 22 septembrie a început distribuirea în ţară", declară pentru gândul Mihaela Tănase, purtător de cuvând al CNAS.

Pentru a intra în posesia cardului, orice român trebuie să se prezinte la oficiul poştal de care aparţine cu recomandata primită de la Poştă şi cu buletinul de identitate, în cazul în care nu este acasă când vine poştaşul să îi aducă plicul cu cardul de sănătate. Pe baza buletinului, şi a unei semnături, va primi cardul  de sănătate.

În cazul în care, din motive obiective asiguratul  nu poate ajunge la Poştă pentru a ridica cardul, documentul va fi trimis automat la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine respectiva persoană. Ulterior, aceasta se poate prezenta la sediul Casei pentru a-şi lua cardul.

Dacă în cele 20 de zile lucrătoare prevăzute cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate să îl ridice personal de la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află, după 10 zile lucrătoare, termen pe care Poşta Română îl are la dispoziţie pentru a preda cardul casei de asigurări.

Ce informaţii sunt trecute pe cardul de sănătate

La eliberare, cardul cu cip vine însoţit şi de o scrisoare în care se precizează ce informaţii vor fi stocate pe cip-ul respectivului card, respectiv  datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul.

Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.  

Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.

Totodată, cardul va conţine şi informaţii privind grupa de sânge a asiguratului, Rh-ul acestuia şi dacă îşi doreşte sau nu să devină donator de organe. Aceste informaţii  pot fi inscripţionate de medicul de familiepe cipul cardului, doar în urma exprimării explicite, în scris a acordului pacientului, a aparţinătorului legal sau a împuternicitului legal, după caz.

Ca orice card şi acesta va avea un cod PIN - iniţial 0000, urmând ca în momentul activării sale, la medicul de familie, fiecare asigurat să îşi aleagă un nou cod PIN, personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 413

Trei consilieri judeteni au tradat. Doi au trecut la PSD, unul la PC

Ordonanta traseistilor continua sa faca victime in randul opozitiei. In cursul zilei de astazi s-a oficializat trecerea la PSD a celor doi consilieri judeteni PDL, Vasile Toma si Vasile Sandu, iar Ioan Stoian a trecut de la PPDD la PC.

Vasile Toma, patronul firmei de transport Intertrans si presedintele Asociatiei Transportatorilor Judeteni Iasi, cocheta de ceva vreme cu PSD, fiind in negocieri cu acestia din momentul in care a fost publicata Ordonanta traseistilor. Surpriza vine insa de la Vasile Sandu, care este de foarte putin timp consilier judetean, acesta luandu-i locul Lilianei Romaniuc care si-a dat demisia din PDL. Sandu este padurar, fost sef al Ocolului Silvic Pascani si seful filialei PDL de acolo, in locul lui Ioan Ionita. Cel mai probabil acesta va primi, inapoi, un post caldut la Ocolul Silvic.

In ceea ce-l priveste pe Ioan Stoian, acesta intotdeauna a fost PC-ist. Ordonanta i-a permis doar sa se intoarca de acolo de unde a plecat, aproape de prietenul lui Vasile Salaru, presedinte PC Iasi, la acest moment vicepresedinte la AAAS, fostul AVAS.

Mai sunt doar cateva zile pana ce termenul de 45 de zile din Ordonanta traseistilor expira si incep sa se agite spiritele. Interesant de vazut ce se va intampla in urmatoarele zile si care sunt consilierii care vor trada. Semne de intrebare mai ridica si Dorel Lebada, care, cel mai probabil va trece si el la PSD

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 509

Se incing caloriferele! Nu vor primi caldura decat iesenii care nu au datorii

Dalkia Termo Iasi a anuntat in cursul zilei de astazi ca lanseaza oficial sezonul de incalzire 2014-2015 in conditiile in care au trecut 3 zile consecutive in care temperatura medie exterioara a fost mai mica de 10 grade Celsius in intervalul orar 18h00 - 06h00.

"Echipele din teren vor incepe furnizarea caldurii la clientii racordati la sistemul centralizat de termoficare ce nu inregistreaza datorii mai vechi de luna aprilie 2014, sau care au datorii insa au incheiat acorduri de esalonare a platii acestora", au transmis reprezentantii Dalkia.

Daca sunt persoane care nu cunosc motivul pentru care nu s-a pornit incalzirea la blocul unde locuiesc, sunt rugate sa contacteze Dalkia pentru a fi informate despre datoriile inregistrate de asociatie, debite cu care este posibil sa nu fie la curent, asa cum s-a intamplat si in toamna anului trecut.

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 471

Sarbatorile Iasului, pregatiri pe ultima suta de metri

Anul acesta, Sărbătorile Iaşului se vor desfăşura în perioada 10 - 15 octombrie, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi comercianţi vor veni la Iaşi de pe 9 octombrie şi vor elibera tonetele pe 16 octombrie.

Amplasamente propuse de Primărie pentru comercianţi:

- Str. Palat: artizanat, flori, produse alimentare (fast food, patiserie, dulciuri, fructe);
- Bd. Ştefan cel Mare - Cub: articole de cult, flori, produse alimentare (patiserie, dulciuri);
- Str. Mitropoliei: articole de cult;
- Str. Sarmisegetuza: parc de distracţii, produse alimentare (grătar, băuturi, fast food, patiserie, dulciuri);
- Hala Centrală: confecţii din piele şi blană, Sărbătoarea Vinului - Cotnari şi Bucium, produse alimentare - grătar.

Programul integral al Sarbatorilor Iasului 2014

6 octombrie 2014, ora 17.00, Sala Mare a Primariei Iasi - Capsula Timpului – Sarbatorile Iasului 2014
-    Film „Copiii nascuti pe 6 octombrie 2018 implinesc 6 ani”.
-    Încapsularea mesajelor
-    ora 19.00, Casa de Cultura a Studentilor – Concert: „45 de ani de jazz” cu invitat Harry Tavitian.
14 octombrie 2014 - Seara Valorilor – Teatrul National „Vasile Alecsandri”,
11 – 15 octombrie 2014 - Concerte – Esplanada Palatului Culturii

Sarbatorile Iasului in cartiere:
Dacia – Parcul Dacia
–  Concert sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Iasi, 11 octombrie 2014
–  Spectacol sustinut de formatii de la Palatul Copiilor si artisti ieseni, 12 octombrie 2014
–  Divertisment si street acting, 14 octombrie 2014
Nicolina – Parcul Nicolina 1
–  Concert sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Iasi, 12 octombrie 2014
–  Divertisment si street acting, 13 octombrie 2014
–  Spectacol sustinut de formatii de la Palatul Copiilor si artisti ieseni, 14 octombrie 2014
Tatarasi – Esplanada Oancea
– Concert sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Iasi, 10 octombrie 2014
– Divertisment si street acting, 11 octombrie 2014
– Spectacol sustinut de formatii de la Palatul Copiilor si artisti ieseni, 13 octombrie 2014
Alexandru cel Bun – Piata Voievozilor
– Spectacol sustinut de formatii de la Palatul Copiilor si artisti ieseni, 11 octombrie 2014
– Divertisment si street acting, 12 octombrie 2014
– Concert sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Iasi, 13 octombrie 2014
Centru
– „Statui vii la Iasi” – Pietonalul stefan cel Mare si Sfant, Parcul Teatrului National „Vasile Alecsandri”, 13 – 14 octombrie 2014;
– „Promenada costumelor de epoca” – Pietonalul stefan cel Mare si Sfant, Parcul Teatrului National „Vasile Alecsandri”, 13 – 14 octombrie 2014;
– Divertisment si street acting – Podu Ros, 10 octombrie 2014 si Piata Unirii, 15 octombrie 2014.

10 – 15 octombrie 2014 - Targul de Toamna, esplanada Costache Negri, Hala Centrala, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza.

Actiuni sociale:
-    Ceaiul Pelerinilor – Mitropolie, 11 – 14 octombrie 2014;
-    Cazare pentru pelerini – Parcarea Facultatii de Teologie, 11 – 14 octombrie 2014;
-    Masa Pelerinilor – Cantina de ajutor social, 14 octombrie 2014.
Actiuni sportive:
-    Cupa „Sarbatorile Iasului” la street ball – Sala Polivalenta, terenul sintetic, 4 – 5 octombrie 2014;
-    Cupa „Sarbatorile Iasului” la badminton – Sala Polivalenta – 3 – 5 octombrie 2014;
-    Cupa „Sarbatorile Iasului” la tenis de masa – Piata Voievozilor, Alexandru cel Bun, 18 – 19 octombrie 2014;
-    IA SI marcheaza – Stadionul „Emil Alexandrescu”, 6 – 28 octombrie 2014;
-    Concurs de minigolf si concurs de catarat in copaci la Ciric, 15 – 28 octombrie 2014.
Activitati turistice:
-    Puncte de informare „Bun venit la Iasi” – Gara Iasi si Pietonalul stefan cel Mare, 12 – 14 octombrie 2014;
-    Turul gratuit „Pelerinin Iasi” – Centrul Iasului, 12 – 13 octombrie 2014;
-    Concursul „(Re)cunoasteti Iasul” – 8 – 15 octombrie 2014;
-    Concursul „Iasul tau” – Primaria Iasi, 8 – 15 octombrie 2014;
-    Concursul de fotografie „Sarbatorile Iasului”  – 5 – 28 octombrie 2014;
-    Proiectie de diaporame – Primaria Municipiului Iasi, 11 – 12 octombrie 2014.

9 – 11 octombrie 2014 - Festivalul de Folclor „Trandafir de la Moldova” – Casa de Cultura a Studentilor,
-    parada portului popular pe traseul Palatul Culturii – Casa Studentilor pe data de 11  octombrie 2014, ora 10.00
5 – 12 octombrie 2014 - Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar – Teatrul Luceafarul
-    spectacolele, cate 3 pe zi, se vor desfasura atat la Teatrul Luceafarul cat si in spatii neconventionale (Parcul Palas, Lacul Ciric)
17 octombrie 2014 -  Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar
6 – 28 octombrie 2014 - Expozitia de flori „Culorile Toamnei” – Pietonalul stefan cel Mare, 

12 octombrie 2014 - Noaptea Alba a Monumentelor Iasului - 

15 octombrie 2014 - Retragerea cu torte – Piata Unirii – Pietonalul stefan cel Mare
9 – 12 octombrie 2014 - Simpozionul National „Monumentul – Traditie si Viitor” – Muzeul Unirii.

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 511

Femeile discuta despre afaceri. Forumul Antreprenoriatului Feminin incepe pe 9 octombrie

Forumul Antreprenoriatului Feminin îşi propune să creeze un nucleu de susţinere şi promovare a mediului de afaceri feminin.

Întâlnirea se adresează atât antreprenoarelor cu experienţă, cât şi doamnelor aflate la început de drum sau în funcţii de conducere executivă, în căutarea de noi tendinţe sau strategii eficiente de business.

Misiunea Forumului este încurajarea spiritului inovator al afacerilor conduse de doamnele Iaşului şi creşterea competitivităţii acestora, prin crearea unei platforme de discuţii între reprezentantele mediului de business.

În cadrul Forumului vor fi discutate diferite teme, vor fi analizate problemele întâmpinate şi se va încerca găsirea de soluţii împreună, eventual apelând şi la autorităţi. Networking-ul este o parte importantă a acestei întâlniri.

Prima ediţie a Forumului beneficiază de sprijinul: Susanu Clinic, MC Personal Training, Via Naturalia, Cabinetul Sanando, Agenţia Kreativo, Comunitatea Femei în Afaceri.

Vă invităm să împărtăşiţi din experienţa şi ideile dumneavoastră, într-o discuţie liberă alături de:

Mihaela Gheran Palade - Moderator, MC Personal Training, Psiholog
Marina Albescu - Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, Director general
Sidonia Susanu - Susanu Clinic, Medic specialist chirurgie plastică şi reconstructivă
Cristina Nichita - Nichi Fashion, Creator de modă
Camelia Bogdănici - Stereopsis, Medic specialist oftalmologie
Mioara Gociu - Gemini Grup, cluster „Breasla Constructorilor Ieşeni”, Manager în construcţii
Anca Tompea - Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, Proiecte sociale
Catrinel Zaharia - MC Personal Training, Consultanţă în management
Liliana Ştefan - Centrul de Mediere al Camerei de Comerţ, Soluţionarea amiabilă a disputelor
Mihaela Pavelescu - Creative Decor, Arte plastice şi design interior
Lenuţa Alboaie - Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Educaţie şi afaceri

Participarea este gratuită, pe baza confirmării prealabile până la data de 8 octombrie, pe adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., fax: 0232.214530 sau tel.: 0232.268001, persoană de contact: Ilona Vitan, Consilier executiv.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 494

Au crescut amenzile rutiere

Amenzile de circulaţie vor fi majorate incepand din 1 ianuarie 2015, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 195 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1950 de lei.

Codul Rutier stabileşte, la articolul 98, că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Salariul minim pe economie creşte cu peste 8 la sută de la începutul anului viitor. Adică cel mai mic salariu brut va fi de 975 de lei. În bani, creşterea medie va fi de 75 de lei. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat în exclusivitate pentru România TV că această majorare va fi aplicată chiar de la 1 ianuarie 2015, scrie capital.ro.

Aşadar, punctul de amendă va creşte la 97,5 de lei de la 1 ianuarie 2015.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care il prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

Cât vei plăti în plus pentru amenzile de circulaţie date de politiştii rutieri


De la 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de sigurantă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amenda de 195 sau aproape 300 de lei de lei. Aceeaşi sanctiune este valabilă şi pentru:

    oprirea în loc nepermis;
    depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h;
    oprire neregulamentară
    circulaţia pe “interzis”.

Cu amenzi de 390 sau 487,5 lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte:


    staţionarea neregulamentară;
    depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h;
    pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulatţa în interiorul acesteia este blocată.

 

 • Category: Eveniment
 • Hits: 492

Au inceput promisiunile electorale: pensiile, salariile si indemnizatiile de handicap vor creste

 

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, intr-o emisiune la Romania Tv, ca pensiile, salariul minim si indemnizatiile persoanelor cu handicap vor creste anul viitor. "Incepand cu ianuarie 2015, indemnizatiile persoanelor cu handicap vor fi majorate cu rata inflatiei. Cea mai mica indexare, cel mai mic nivel va fi de 16%", a spus ministrul Muncii.

Guvernul promite si indexarea salariilor pentru profesori si medici, dar inca nu a stabilit cuantumul cresterii. "Lucram cu ministerul finantelor pentru a stabili nivelul de crestere al salariilor din sistemul bugetar. Nu as vrea sa avansez o cifra, ieri am avut intalnire cu sindicatele din invatamant", a declarat Rovana Plumb.

Pe lângă indexarea tuturor pensiilor la început de an, 2015 vine şi cu o majorare suplimentară de venit pentru un sfert de milion dintre pensionari.

 

"Cu certitudine ea va intra în aplicare de la începutul lui 2015. Este vorba de cei 250.000 de pensionari pentru care s-a recalculat până acum. Este vorba despre un venit suplimentar aferent la 10 luni de zile şi va fi pus în aplicare din ianuarie 2015", a afirmat ministrul Muncii.

Ministrul a mai spus că vor fi majorate substanţial şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap.

 

"Începând cu ianuarie 2015, indemnizaţiile persoanelor cu handicap vor fi majorate cu rata inflaţiei. Cea mai mică indexare, cel mai mic nivel va fi de 16%", a mai spus ministrul muncii, Rovana Plumb.

 

De asemenea, pe lângă indexări, Guvernul plănuieşte să continue şi anul viitor creşterea salariului minim.

 • Category: Eveniment
 • Hits: 291

Comentarii

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org