banner 2

redactie

redactie

Premierul Tudose, despre produsele cu dublu standard: E necesar un cadru legislativ ca să spunem numele firmelor

Premierul Mihai Tudose a cerut joi, în cadrul şedinţei de guvern, ca Ministerul Justiţiei şi Ministerul Agriculturii să găsească o formă legală prin care numele firmelor care au comercializat produsele cu dublu standard să fie făcute publice.

”Poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu ştiu ce normă europeană, poate facem una internă. (...) Măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetăţenilor ce firme ne consideră a fi o ţară de mâna a doua şi să-i tratăm şi noi ca atare”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Ministrul Agriculturii afirmase anterior că nu a fost posibilă publicarea acestor date pentru că nu există o normă juridică pentru a face posibil acest lucru.

”Din nefericire, nu am reuşit să prezentăm în detaliu aceste lucruri pentru faptul că neavând o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului şi numele producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a precizat că vor urma discuţii cu ministerele pentru identificarea unei soluţii legale.

”Vom colabora cu Ministerul Agriculturii, cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar, de principiu, cred că în discuţie se pune problema unui tratament egal de care trebuie să se bucure toţi consumatorii, toţi cetăţenii Uniunii Europene, indiferent că sunt membri ai unui stat sau altul. Aceasta e baza de discuţie, aceasta este baza de la care vom porni identificarea soluţiei juridice”, a spus ministrul Justişţiei Tudorel Toader.

În urma analizelor comparative realizate de autorităţile de la Bucureşti, au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, au anunţat miercuri reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi, simultan, 29 de probe identice din magazinele româneşti, sortimente din categoriile lactate, carne, peşte şi ciocolată. Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferenţe din punct de vedere al conţinutului de grăsimi şi proteine, au precizat oficialii MADR.

La acţiunile de prelevare au participat, în luna iunie, câte doi delegaţi din partea ANSVSA, ANPC şi MADR.

 

Sursa: MediaFax

Doar şapte primării din județul Iași au finalizat amenajamentul pastoral

Deşi le obligă legea, primăriile din judeţul Iaşi nu se grăbesc deloc atunci când vine vorba de raportarea suprafeţelor de păşune şi fâneţe.


Din 98 de primării, câte există în judeţul nostru, doar şapte au finalizat şi raportat datele: Scânteia, Tomeşti, Ruginoasa, Costuleni, Bivolari, Şcheia şi Drăguşeni, restul, printre care se numără şi primăria municipiului Iaşi, au la dispoziţie termenul de 31 decembrie. Există însă şi un număr de 14 comune care încă nu au semnat contractul cu Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, cea care trebuie să realizeze aceste amenajamente. Acestea se fac odată la 10 ani iar acum este pentru prima dată când se realizează de la Revoluţie. Aceste conţin lucrări de întreţinere şi fertilizare pe care utilizatorii de păşune trebuie să le respecte. Spre exemplu, dacă terenul este fertil, se face reînsămânţare, dacă sunt alunecări de teren se face împădurire sau lucrări de ameliorare. Una dintre problemele cu care se confruntă cei de al DAJ este faptul s-au schimbat categoriile de folosinţă iar ce e pe hârtie nu corespunde cu ce este pe câmp. De exemplu, dacă un sătean a avut teren agricol şi a pus viţă de vie, sau pe acte are trecută pădure dar în realitate cultivă grâu, aceste schimbări trebuie anunţate, deoarece Direcţia dă un aviz pentru schimbare de categorie.

 

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Iasul a intrat oficial in cursa pentru Capitala Tineretului

Iaşul a devenit oficial oraş-candidat în cadrul competiţiei pentru titlul de Capitala Tineretului din România, pe baza unei aplicaţii elaborate de un grup de lucru format din 34 de organizaţii neguvernamentele de tineret, în parteneriat cu Primăria.


Dosarul a fost validat pe 17 iulie, iar pe 24 a fost publicată lista finală cu oraşele intrate în concurs. Astfel, Iaşul va concura cu Baia Mare, Alba Iulia, Galaţi, Ploieşti, Satu Mare şi Suceava. Premiul pentru cofinanţarea proiectelor depuse de ONG-uri în cadrul Concursului Anual de Proiecte organiat la Primăria Iaşi este de 350.000 de lei, fonduri pe care, dacă le va câştiga Iaşul, vor fi asigurate costurile de gestionare a programului. „Este un moment potrivit şi necesar pentru comunitatea ieşeană. Mişcarea lărgită de tineret trebuie să se coalizeze, să stea tot mai des la masă cu administraţia publică pentru a mişca împreună proiecte esenţiale pentru tineri şi, implicit, pentru oraş. Avem încredere în şansa noastră“, a declarat Mircea Meriacri, coordonatorul grupului de ONG-uri care au depus proiectul. Oraşul câştigător va primi titulatura „Capitala Tineretului din România 2018-2019“.

 

 

 

Sursa: Ziarul de Iasi

  • Publicat în Social

Primaria cumpara 80 de stalpi de iluminat ornamentali si 50 de panouri de afisaj

O licitaţie lansată prima dată în octombrie anul trecut, dar contestată între timp de două ori, pare să fi ajuns la final.


Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins ultima plângere, depusă în luna mai. În consecinţă, Primăria ieşeană a atribuit contractul de achiziţionare a 80 de stâlpi ornamentali şi a 50 de panouri de afişaj stradal unei firme din Breazu (Rediu), IC Creative SRL, pentru suma de 737.150 de lei fără TVA. Suma de la care s-a pornit licitaţia, pe criteriul preţului cel mai scăzut, a fost de 760.000 de lei. Termenul de livrare este de 60 de zile de la data atribuirii contractului, respectiv sfârşitul lunii septembrie. Comanda urmează să fie livrată societăţii Servicii Publice, subordonată Primăriei, dar încă nu e clar unde vor fi amplasaţi stâlpii. Conform schiţelor ataşate anunţului publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, stâlpii au 7,25 metri înălţime şi două braţe, dar designul lor este diferit de cel al stâlpilor onamentali existenţi deja în oraş.

 

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Abonează-te la acest feed RSS
Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org