banner 2

Comunicate de Presa

Comunicate de Presa (399)

Asociația Om Bun a lansat proiectul “Activând ca voluntar devii Om Bun – Ediția a II-a”,

Asociația Om Bun a lansat proiectul “Activând ca voluntar devii Om Bun – Ediția a II-a”, finanțat din fondurile Direcției Județene pentru Sport și Tineret Iași, care se va desfășura în perioada 17 iulie – 17 septembrie 2017. Proiectul respectă al treilea obiectiv al Strategiei Europene în domeniul tineretului, și anume promovarea solidarității între tineri și societate prin accentuarea unor domenii precum incluziunea socială, voluntariatul și încurajarea unei relații ecologice cu lumea înconjurătoare. Scopul proiectului este promovarea voluntariatului în rândul tinerilor ieșeni și totodată, creșterea numărului de tineri implicați ca voluntari în cadrul ONG-urilor din Iași. Ne propunem ca cel puțin 80% din grupul țintă să fie tineri care provin din familii monoparentale, care au un nivel socio-economic scăzut, tineri din comunități marginalizate, cu risc de eșec scolar sau cu acces redus la informații și cunoștințe.

Astfel se dorește o dezvoltare a infrastructurii pentru voluntariat din perspectiva echilibrării cererii și ofertei de voluntari și totodată o conștientizare cât mai extinsă a tinerilor cu privire la valoarea voluntariatului pentru comunitatea locală, cu privire la beneficiile la nivel individual ale celor care se implică voluntar și cu privire la potențialul voluntariatului ca formă de responsabilitate socială care poate fi asumată, atât la nivel individual cât și la nivel institutional.

Simpozionului Național ,,Ioan Câmpeanu”

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Asociația Internațională a Polițiștilor - Secţia Română, Regiunea 1 Iaşi, în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Asociația „Alexandru Ioan Cuza Nr. 20”Iași și Casa de Cultură a Municipiului Iaşi ,,Mihai Ursachi” au plăcerea de a vă invita să participați la cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Național ,,Ioan Câmpeanu”, cu tema AGRESORUL ȘI VICTIMA ÎN CULTURA VIOLENȚEI, care va avea loc la data de 16 iunie 2017, ora 10, în sala deconferințe a Casei de Cultură a Municipiului Iași ,,Mihai Ursachi”.

La lucrările simpozionului sunt așteptați să participe psihologi, juriști, asistenți sociali, educatori, politisti, precum și alte categorii de specialiști care lucrează în domeniul asistenței psihologice, sociale, educaționale și juridice, a persoanelor care ajung victimele diverselor forme de agresiune, precum și a agresorilor.


Persoane de contact: Colonel (r) Gheorghe Fotea, telefon 0751199582 și Comisar Şef de poliţie Ani-Maria Gherghel, telefon 0742966296.

Interventiile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi

Incendii


• În data de 14.06.2017, ora 14:46, Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi a intervenit în municipiul Iaşi, str. Bularga nr. 16, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o garsonieră situată într-un cămin. Au ars: aproximativ 2 kg hârtie și carton şi 5 kg materiale textile. Cauza probabilă a incendiului: focul deschis în spaţii închise.
• În data de 14.06.2017, ora 15:54, Secţia de Pompieri Tg. Frumos a intervenit în oraşul Tg. Frumos, str. Buznei, nr. 80, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locomotivă. Au ars: burduful de ventilaţie dintre motorul de tracţiune şi ventilator şi 30 ml din izolaţia instalaţiei electrice aferentă compartimentului motor. Cauza probabilă a incendiului: frecare, patinare, alunecare.
• În data de 14.06.2017, ora 16:01, Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi a intervenit în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr. 87, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată de pe un teren viran. Au ars: aproximativ 0,2 ha vegetaţie uscată şi 80 kg deşeuri menajere. Cauza probabilă a incendiului: focul deschis în spaţii deschise.
• În data de 14.06.2017, ora 19:11, Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi a intervenit în comună Ciurea, str. Artei, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje. Au ars: aproximativ 3 tone furaje. Cauza probabilă a incendiului: jocul copiilor cu focul.
• În data de 14.06.2017, ora 21:56, Secţia de Pompieri Tg. Frumos a intervenit în oraşul Tg. Frumos, str. Ștefan cel Mare, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la deşeuri menajere. Au ars: aproximativ 200 kg deşeuri menajere. Cauzaprobabilă a incendiului: folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
• În data de 15.06.2017, ora 00:08, Secţia de Pompieri Paşcani a intervenit în comună Stolniceni Prăjescu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje. Au ars: aproximativ 2,5 tone plante furajere (lucerna). Cauza probabilă a incendiului: fumatul în locuri nepermise sau în locuri neprotejate corespunzător.

Intervenţii pirotehnice
• În data de 14.06.2017, ora 08:30, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune de distrugere a muniţiei neexplodate, în satul Iepureni, comună Movileni. Suprafaţa asanată a fost de 1000 mp.

Activităţi de informare preventivă
În data de 14.06.2017, echipajele de pompieri au desfășurat acțiuni de informare preventivă la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” Iaşi și la Liceul Tehnologic din comună Focuri. În cadrul prezentării, pompierii au explicat participanților măsurile de prevenire a incendiilor şi regulile de comportare înainte, pe timpul și după producerea unui cutremur.

Intervenţii SMURD

Echipajele SMURD au intervenit la 32 cazuri medicale.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Femeie cercetata pentru contrabanda

La data 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Iași au depistat în flagrant, în parcarea unui complex comercial, din municipiul Iași, o femeie, de 52 ani, din Republica Moldova, care deţinea în vederea comercializării țigarete fără timbru ce acciză.

Cele 400 de țigarete au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006, privind colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă.

CPU Paşcani salvează vieţi

Dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale garantate de statul român.

Din păcate, sistemul medical românesc nu face faţă, aşa cum ar trebui, acestei obligaţii pe care o are faţă de cetăţenii care finanţează direct sistemul, prin asigurările de sănătate pe care le plătesc. Vina nu aparţine pregătirii personalului medical, pe care o consider excelentă, ci infrastructurii medicale deficitare.

Ultimele statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne confirmă faptul că un pacient din România întâmpină dificultăţi în tratarea diferitelor afecţiuni cu care se confruntă.

Urgenţele majore implică un factor de risc crescut, iar medicii care lucrează în acest domeniu sunt adevăraţi eroi care salvează vieţi, fără să aibă tot ce le trebuie la dispoziţie.

De exemplu, CPU Paşcani, deşi a deservit în cursul anului 2016 un număr de 73.000 de pacienţi cu urgenţe, de la minore la majore, cu un risc vital, nu beneficiază decât de o cameră de gardă, extinsă la dimensiunea unui cabinet medical cu trei paturi pentru primire urgenţe, o sală de operaţii şi şase rezerve pentru stabilizare.

Deşi Paşcaniul are un statut de municipiu şi se află la o distanţă considerabilă de municipiul reşedinţă de judeţ, municipiul Iaşi, Compartimentul de primiri urgenţe este insuficient pentru tratarea tuturor urgenţelor majore sau cu risc vital.
Guvernul trebuie să înţeleagă că urgenţele medicale nu pot fi tratate în ambulanţă, în drum spre municipiul de reşedinţă de judeţ, ci într-un compartiment special, dotat corespunzător, după ultimele standarde internaţionale.

Trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că viaţa păşcănenilor şi a locuitorilor din comunele învecinate municipiului este la fel de importantă ca şi viaţa cetăţenilor din marile oraşe universitare care beneficiază atât de personal medical de înaltă experienţă, cât şi de infrastructura necesară.

Deşi unitatea în care îşi desfăşoară activitatea cei şase medici, 15 asistenţi, cinci infirmiere şi cinci brancardieri oferă ca servicii medicale primul ajutor şi stabilizarea urgenţelor majore, diagnosticul şi stabilizarea bolnavilor acuţi, stabilizarea bolnavilor, prin dirijarea acestora către secţiile de spital sau către eşalonul superior, intervenţii chirurgicale de urgenţă în sala de operaţii a Compartimentului de primiri urgenţe, actuala locaţie nu poate oferi condiţii optime pentru toate serviciile medicale care se impun şi nici condiţiile standard pentru personalul medical care salvează vieţi.

Sala de tratament şi rezervele unde se stabilizează bolnavii trebuie regândite, reamenajate, fiind de urgenţă majoră o nouă clădire cu un potenţial locativ mai ridicat.

Trebuie regândite o sală de aşteptare mai generoasă pentru pacienţi, un nou ghişeu de informare şi internări, un nou grup sanitar, o cameră de discuţii cu aparţinătorii, iar strict pentru personalul medical, aflat în permanent stres neuropsihic, trebuie îmbunătăţite actualele condiţii, prin amenajarea unei zone de odihnă deoarece medicii funcţionează deseori la limită.

Să nu uităm, viaţa păşcănenilor şi a locuitorilor din zona limitrofă este la fel de preţioasă ca viaţă oricărui român! Să le acordăm tuturor românilor atenţia cuvenită!

Axinte Vasile, deputat al PSD, Iaşi.

Depistati in trafic sub influenta alcoolului

La data de 15 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au oprit pentru control două autoturisme care se deplasau pe DC 36, de pe raza comunei Popeşti.

Polițiștii au identificat conducătorii auto: doi bărbați de 33 și 37 de ani, ambii din comuna Popești.

Întrucât conducătorii auto prezentau halenă alcoolică, aceștia au fost conduși la o unitate medicală, unde le-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-au întocmit dosare penale pe numele celor doi bărbați, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Razie a politistilor ieseni

La data de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Iași, Biroului Rutier Iași împreună cu reprezentanți ai I.J.J Iași, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, Serviciului Judeţean de Metrologie Iaşi şi Poliţiei Locale Iaşi au acționat în Piaţa Agroalimentară Alexandru cel Bun, din municipiul Iași, în zona sălilor de jocuri mecanice, a barurilor, a sălilor de internet, în vederea combaterii faptelor ilicite şi au verificat personalul de pază de la diferite obiective.

Au fost legitimate 94 de persoane, verificate 12 baruri, 6 săli de jocuri și 2 piețe.

De asemenea, au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11.330 de lei dintre care 15 conform Legii nr. 61/1991, 26 conform O.U.G. nr. 195/2002, 15 conform Legii nr. 12/1990, 2 conform O.U.G. nr. 97/2005 și 4 conform altor acte normative.

Totodată, au fost confiscate bunuri (țigarete, produse alimentare) în valoare de 130 de lei.

Au fost soluționate 6 dosare penale cu autori necunoscuți, depistate 3 persoane bănuite de comiterea de infracţiuni și constată o infracțiune în flagrant.

EXEMPLE:

1. Pe numele unui bărbat de 69 de ani, din municipiul Iași, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevazută şi pedepsită de art. 270 alin.3 din Lg. nr. 86/2006, întrucât a fost depistat în flagrant pe bulevardul Dacia, din municipiul Iași, în timp ce oferea spre comercializare 60 ţigarete de provenienţă din Republica Moldova.

2. O femeie de 58 de ani, din comuna Horleşti, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuatum de 500 de lei, întrucât a fost depistată în Piaţa agroalimentară “Alexandru cel Bun”, din municipiul Iași, în timp ce comercializa produse agroalimentare fără a îndeplini condiţiile legale şi fără a avea documente de provenienţă.

3. Un bărbat de 45 de ani, din municipiul Iași, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuatum de 300 de lei, întrucât a fost depistat pe strada Strămoşilor, din municipiul Iași, în timp ce consuma băuturi alcoolice, adresa injurii şi cuvinte jignitoare trecătorilor.

4. Un bărbat de 30 de ani, din municipiul Iași, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuatum de 290 de lei, întrucât a oprit neregulamentar un auto într-o staţie a mijloacelor de transport în comun.

Actiune pentru prevenirea accidentelor rutiere

La data de 14 iunie a.c., polițiștii rutieri au acționat pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor care au acest drept.

Au fost aplicate 148 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 36.395 de lei dintre care 13 pentru neacordare prioritate de trecere pietoni, 31 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 104 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 23 de permise de conducere, dintre care 13 pentru neacordare prioritate pietoni și 5 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Totodată, a fost constatată o infracțiune de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

Spre exemplu, un bărbat de 37 de ani, din județul Botoșani, a fost sancționat cu amendă în cuantum de 580 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării, întrucât a condus un autoturism, pe b-dul Carol I, din municipiul Iași, iar la o trecere de pietoni nu a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat regulamentar în traversarea străzii.

Consilierii PMP cer reabilitarea drumului Iasi-Barnova

Consilierul judetean PMP, Alin Aivanoaei, va cere astazi presedintelui CJ Iasi, Maricel Popa, sa lamureasca situatia drumului judetean din Barnova si sa urgenteze reabilitarea acestuia.

De ani de zile, locuitorii comunei Bârnova aşteaptă ca autorităţile publice locale şi judeţene să se ţină de cuvânt şi să reabiliteze DJ247A Bârnova – DN 24 întrucât singura lor cale de acces si conexiune cu Municipiul Iaşi se află într-o stare avansată de degradare. Drumul judeţean este impracticabil, făcând ca fiecare drum să fie un coşmar.

Zilnic, oamenii sunt nevoiţi să fie victimele neputinţei autorităţilor care nu au găsit soluţia potrivită pentru a asfalta drumul spre una dintre cele mai căutate şi apreciate comune din judeţul Iaşi. Oamenii au răbdat, au mers la vot în speranţa faptului că li se va rezolva principala nemulţumire, dar nimic nu s-a schimbat.

Consilierul judetean subliniaza faptul ca încă din mandatul trecut s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la acest sector de drum iar la începutul acestui an s-a votat, printr-un proiect de hotărâre, pentru proiectarea şi scoaterea la licitaţie a lucrărilor de reabilitare a DJ 247 A. Ca urmare a deciziei consilierilor judeţeni, la mijlocul lunii februarie au fost semnate contractele privind proiectarea şi reabilitarea DJ 248B Budeşti – Hadâmbu şi DJ 247A Bârnova – DN 24. Conform precizărilorpresedintelui CJ Iasi, pentru drumul DJ 247A proiectul urma să fie realizat în 8 săptămâni, iar lucrarea în 9 luni. Totuşi, deşi suntem la mijlocul lunii iunie, nici până la acest moment nu s-a schimbat nimic, locuitorii comunei Bârnova fiind nevoiţi să circule pe acelaşi drum plin de gropi.

Asociaţia Om Bun a finalizat proiectul ''Femei active in mediul rural''

În urma conferinței de presă ce a avut loc ieri, 25.08.2016, Asociația Om Bun vă comunică faptul că prima ediție a proiectului Femei active (PFA) în mediul rural s-a încheiat. Proiectul ce a avut drept scop conștientizarea antreprenoriatului feminin în rândul a 300 de femei din cinci comune din județul Iași, respectiv Tansa, Dagata, Tibana, Tibanesti și Horlesti, s-a desfășurat în perioada 01.06.2016-31.08.2016.

Scopul proiectului a fost atins prin participarea la un curs de formare privind dezvoltarea aptitudinilor și a competențelor în inițierea de mici afaceri și prin servicii de consiliere. În comunele sus menționate echipa de implementare a efctuat deplasări în perioada 1 iulie-1 august pentru a susține cursurile de inițiere în antreprenoriat și consiliere pentru femei. 

Participantele  care au elaborat cele mai bune 20 de proiecte au fost premiate cu participarea la un seminar și workshop și diseminare a bunelor practici.

Asociația "Om Bun" mulțumește tututor colaboratorilor, de la instituții, persoane fizice și până la mass-media pentru buna colaborare ce a dus la implementarea cu succes a acestui proiect. 

Abonează-te la acest feed RSS
Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org