banner 2

Bilantul activitatii politiei de frontiera iesene dupa primele sase luni ale anului 2017

Pentru personalul structurilor din cadrul ITPF Iasi, primele sase luni ale anului 2017 au reprezentat o perioada in care s-au depus eforturi deosebite pentru indeplinirea atributiilor la toate nivelurile si realizarea standardelor de calitate in domeniile ce revin politiei de frontiera: controlul frontierelor si cooperarea politieneasca, combaterea infractionalitatii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii si linistii publice in zona de frontiera si nu in ultimul rand combaterea faptelor de coruptie din randul personalului propriu.

TRAFICUL DE PERSOANE SI MIJLOACE DE TRANSPORT

Valorile de trafic inregistrate in punctele de control trecere frontiera, in prima jumatate a anului 2017, au fost de aproximativ 3.809.253 de treceri persoane si 1.204.800 mijloace de transport.

Incepand din luna aprilie, Politia de Frontiera Romana efectueaza verificari sistematice la intrarea si iesirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificari sistematice constau in verificarea documentelor de calatorie si consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele,inclusiv cele care beneficiaza de dreptul la libera circulatie in temeiul dreptului UE.

In acest sens, au fost dispuse masuri pentru fluidizarea traficului, fiind folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si suplimentate efectivele politistilor de frontiera care si-au desfasurat activitatea la controlul de frontiera, precum si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

FAPTE ILEGALE

In perioada analizata la nivelul ITPF Iasi au fost inregistrate 639 evenimente de frontiera, stabilindu-se o crestere fata de primele sase luni ale anului 2016 cu 5%, fiind constatate 936 infractiuni, in care au fost implicate 746 persoane.

In primele sase luni ale anului 2017, au fost aplicate 1549 sanctiuni contraventionale, valoarea constatarilor fiind de 883.236 lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016 se inregistreaza o crestere a numarului de contraventii cu 32%.

COMBATEREA MIGRATIEI ILEGALE

Pe linia migratiei ilegale au fost inregistrate 8 evenimente, in care au fost implicate 16 persoane, majoritatea fiind cetateni ai Republicii Moldova carora anterior le-a fost restrictionat dreptul la libera circulatie sau care nu detineau documente legale pentru trecerea frontierei.

PREVENIREA SI COMBATEREA CONTRABANDEI SI A INFRACTIUNILOR CONEXE

Pe linia prevenirii si combaterii contrabandei si a infractiunilor conexe, la nivelul ITPF Iasi au fost constatate 204 infractiuni, in care au fost implicate 251 persoane. Preponderent infractiunile au fost savarsite de cetateni romani, de cetateni din Republica Moldova sau cu dubla cetatenie romana si moldoveneasca.

Fenomenul se inregistreaza cu preponderenta in zona judetelor Botosani si Iasi. Urmare a masurilor intreprinse au fost confiscate urmatoarele bunuri: 248.671 pachete tigari in valoare de 2.2642868 lei, 968 litri alcool in valoare de 22.264 lei, si 51 de autovehicule folosite in traficul de produse accizabile, ce aveau locasuri special amenajate in acest sens, in valoare de 698.900 lei.

Tendinta de introducere in Romania, in mod ilegal, de tigari si produse din tutun se manifesta relativ uniform pe toata zona de competenta, atat la frontiera verde cat si prin punctele de trecere a frontierei de stat.

Modul de operare si tipologiile infractionale manifestate ca fenomen al contrabandei/evaziunii fiscale il constituie:

- introducerea in tara a tigarilor de catre persoane care tranziteaza punctele de trecere a frontierei;

- introducerea in tara de tigari prin alte locuri decat cele destinate controlului vamal;

Tendinta in punctele de trecere este de a introduce tigarile in Romania, fie disimulat, ascunse in interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care exista documentele necesare, disimulate pe corp sau ascunse in autovehicule ale caror caracteristici tehnice existente din fabricatie sunt modificate artizanal sau special confectionate (bara de protectie, roata de rezerva, rezervor, banchete, portiere), urmand a fi distribuite si comercializate in orasele limitrofe frontierei de stat sau in diferite zone din tara. Numarul tigaretelor descoperite in punctele de trecere folosind aceste metode de introducere difera de la cateva sute de tigarete la cateva mii.

In acest an un politist de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a fost desemnat la nivelul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane „Politistul de frontiera al anului 2017”. Ofiterul a avut o contributie importanta la destructurarea unor grupuri de crima organizata transfrontaliera specializate in contrabanda cu tigari (Gruparea Trandafir, Fratia etc.).

COMBATEREA TRAFICULUI INTERNATIONAL CU AUTOTURISME FURATE

Pe linia combaterii traficului international cu autoturisme furate, la nivelul ITPF Iasi, in urma activitatilor specifice desfasurate, au fost inregistrate cresteri fata de anul trecut in medie cu 32%, concretizandu-se in constatarea a 16 de infractiuni, savarsite de 16 de persoane. Urmare a masurilor intreprinse au fost descoperite 20 de autovehicule, care figurau ca fiind declarate furate, in valoare de 1.020.886 lei.

Ca “modus operandi”, frauda de asigurare predomina, dar se inregistreaza cazuri de furt brut, urmat de falsificarea documentelor, placutelor de inmatriculare si repoansonarea seriilor de sasiu; in anumite cazuri de furt la comanda, s-a folosit modul de operare denumit clonare (caz in care se folosesc documentele si placutele unei masini care are caracteristici similare si singura modificare operata este repoansonarea seriei, corespunzator documentelor autentice detinute).

Tarile de destinatie apartin spatiului ex-sovietic (Ucraina, Moldova, Transnistria, Belarus, Rusia). Iar cetatenia transportatorilor-carausi este moldoveneasca si romaneasca.

NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR SI MUNITIILOR

Pe linia infractiunilor de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, au fost constatate 5 infractiuni, ocazie cu care au fost confiscate 572 cartuse si o arma. Evenimentele inregistrate au scos in evidenta faptul ca majoritatea au fost comise din neglijenta celor care efectuau transportul, acestia nesolicitand autorizatii necesare introducerii armelor in Romania.

FALS SI UZ DE FALS

Pe linia infractiunilor de fals si uz de fals au fost inregistrate cresteri fata de anul trecut in medie cu 15%, concretizandu-se in constatarea a 178 infractiuni savarsite de participantii la trafic care au prezentat la control fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau, documente care nu indeplineau conditiile de forma si de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.

PREVENIREA SI COMBATEREA BRACONAJULUI

Pe timpul actiunilor specifice desfasurate de politistii de frontiera pe linia prevenirii si combaterii faptelor prevazute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, au fost inregistrate cresteri fata de periaoda similara a anului trecut in medie cu 63%, constatandu-se 222 infractiuni, au fost retinute in vederea confiscarii 864 kg peste in valoare de 9.424 lei, 188 plase de pescuit in valoare de 39.540 lei, 25 barci folosite pentru pescuit in valoare de 50.650 lei.

 

 

 

Sursa:BZI

Comentarii

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org