banner 2

Peste 250 de ieseni mor in fiecare an din cauza poluarii

Featured Peste 250 de ieseni mor in fiecare an din cauza poluarii

Piata masinilor diesel se prabuseste dar Romania va resimiti socul poluarii prin migrarea spre est a masinilor tot mai ieftine si de lux! Europa impune masuri drastice pentru producatorii masinilor diesel, urmind ca acestea sa fie scoase din productie. Pentru ca polueaza foarte mult cu PM 2.5, VOC, NOx, etc. Aceasta va duce la ieftinirea drastica a masinilor mai ales a celor de lux.

"Romania ar putea cadea intr-o capcana prin achizitiile tot mai numeroase de masini second sau chiar si noi de acest tip. Consecintele vor fi tragice daca autoritatile nu vor lua masuri radicale pe termen scurt si lung pentru incurajarea achizitiilor de masini noi, electrice sau hibride, monitorizarea drastica a fiecarei masini care circula pe drumurile publice, interzicerea partiala sau totala a unor categorii de masini prin oras", a punctat conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi.

Se cunoaste ca 5% din afecţiunile cardiovasculare urmate de cancer şi deces sunt atribuite poluării cu particulele PM2.5 iar pastrarea ritmului de poluare actual cauzeaza o creştere cu 6% a numarului deceselor. Cercetările arată că populaţia care trăieşte în vecinatatea străzilor cu trafic intens şi care suferă afecţiuni ale aparatutlui respirator cauzat de poluare, este mult mai mare în special pentru copii (15-35 %), cu vârsta de până la 17 ani (… şi care vor suferi de astm). Fiecare 10 µg/m3 PM10 conduce la o creştere a ratei de deces de 0.2–0.6% în timp ce pentru PM2.5 rata de deces ajunge la 6–13% !. O scadere la un sfert a concentratiei particulelor PM2.5 ar duce la o crestere a sperantei de viata cu pina la 2 ani!

"În România cheltuielile de spitalizare pentru fiecare pacient însumează 587 Euro pentru afecţiuni ale aparatului cardiovascular respectiv 511 Euro pentru afecţiuni ale aparatului respirator. Reducerea numărului de spitalizări conduce la economii bugetare importante pentru sistemul de sănătate (economie de 1 milion de euro/pentru fiecare 2000 de spitalizări). Statistica pentru Iasi: anual 250 de decese din cauza afectiunilor cardio-respiratorii si cancer, respectiv cheltuieli de spitalizare de minim 130.000 Euro - tot din cauza poluarii", a mai adaugat profesorul Silviu Gurlui.

 

 

 

Sursa: BZI

Comentarii

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org