banner 2

Protest de amploare la Bucuresti

Mii de oameni s-au strâns marţi dimineaţa în Piaţa Victoriei din Capitală, unde are loc o acţiune de protest a principalelor asociaţii profesionale din domeniul forestier.

Principalele asociaţii profesionale din domeniul forestier au anunţat că vor organiza o acţiune de protest în Capitală, în faţa clădirii Guvernului. La acţiune şi-au anunţat participarea peste 5.000 de angajaţi din domeniul forestier. La ora 10.30, în Piaţa Victoriei erau deja aproximativ 3000 de oameni.

Traficul rutier este deviat pe rute alternative.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor - Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni - Nostra Silva, Asociaţia Forestiera "Bucovina", Asociaţia Forestiera "Valea Someşului", Asociaţia forestierilor şi producătorilor de mobilă "Mureşul" şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului îşi propun să continue seria acţiunilor de conştientizare a autorităţilor publice asupra situaţiei de blocaj din domeniul forestier, prin protestul organizat marţi în faţa Guvernului, se arată într-un comunicat.

"Din cauza deciziei Romsilva de creştere cu 300% a preţului minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, activitatea din domeniul forestier este practic sistată în prezent. Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari preţuri de achiziţie a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului şi a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajaţi din industrie, împreună cu familiile lor, îşi văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi. Soluţionarea rapidă a acestei situaţii este imperios necesară, orice zi de întârziere afectând poziţia industriei româneşti pe pieţele externe, o poziţie câştigată cu greu şi extrem de dificil de recuperat odată pierdută", spun organizaţiile şi asociaţiile profesionale din sectorul forestier.

Acestea solicită: adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire /de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015, adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic - pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”, controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.

Reprezentanţii industriei mai cer un sistem de urmărire a exploatării legale / trasabilităţii masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice / exploatarea masei lemnoase pe baza de acte de punere în valoare (APV) legal autorizate / bune practici privind interzicerea punerii pe piaţă a masei lemnoase fără provenienţă legală (due-dilligence, autoreglementare), precum şi susţinerea unei strategii pentru domeniul forestier, care să cuprindă: finanţarea /alocare echitabilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru domeniul pădurilor, măsuri de accesibilizare a fondului forestier, eliminarea suprareglementării / supraimpozitării sectorului şi norme de valorificare a masei lemnoase / susţinerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.
sursa - stiripesurse.ro

Comentarii

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org