2-8 martie, saptamana lui „cel mai…” la „Luceafarul”

Săptămîna 2-8 martie, cea care succede zilei de aniversare a 65 de ani de existență instituțională a Teatrului „Luceafărul”, va sta sub semnul unor superlative pe care spectacolele noastre le-au reușit în cursul ultimelor sezoane. Astfel, spectatorii vor putea viziona marți, de la ora 10, la sala mica, PEȘTIȘORUL DE AUR după A.S. Pușkin, spectacolul fondator, primul titlu înscris pe afișul așezămîntului în 1950. O oră mai tîrziu, la sala mare, cea mai recentă producție, POVESTEA UNUI OM LENEȘ după Ion Creangă, îi va reuni pe actori în versiunea imaginată de Constantin Brehnescu. Regizorul Constantin Brehnescu este unul dintre artiștii noștri de excepție, cariera sa artistică fiind aproape sinonimă cu istoria teatrului ieșean pentru copii și tineret. Pentru cei peste 60 de ani de activitate artistică, el a fost răsplătit de Consiliul Județean și de Primăria Iași cu cîte o plachetă pentru Excelență în arta teatrală. Distincții similare au primit și actorii Ion Agachi și Simona Agachi, ambii cu ani îndelungați de activitate pe această scenă.

Miercuri este programat „cel mai bun spectacol”, PRINȚUL FERICIT după Oscar Wilde (regia Radu Alexandru Nica, scenografia Ioana Popescu, coregrafia Florin Fieroiu, muzica Vlaicu Golcea), singurul spectacol al unei trupe stabile din întreaga Moldovă selectat anul trecut la prestigiosul Festival Internațional de Teatru Sibiu (FITS), alături de companii din peste 70 de țări. Joi, va fi rîndul „celui mai longeviv”, PUNGUȚA CU DOI BANI, păstrat în repertoriu din 1989, fiind jucat în mii de reprezentații, atît la sediu, unde părinții care vin astăzi însoțindu-și copiii erau la rîndul lor copii la data premierei, și care a bătut lumea, din SUA (New York, Washington) pînă în Turcia (Bursa), trecînd prin Italia (Veneția, Spoleto), Germania (Augsburg). KAJTUS, VRĂJITORUL este „cel mai modern spectacol”, realizat în coproducție cu Institutul Cărții Cracovia și Institutul Polonez, singura coproducție internațională din Iașul teatral. El va putea fi vizionat joi, de la ora 13,30.  „Cel mai neobișnuit” este BASMUL PRINȚESEI REPEDE REPEDE după Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu, o poveste pentru tineri, o poveste despre iubire, care alternează proza și versurile în ritm de beatbox (vineri, ora 11,30, sala mare).

Expoziția LUCEAFĂRUL DERULAT (concept Andrei Cozlac, fotografii Ozolin Dușa, video Alexandru Condurache) vernisată pe 1 martie, rămîne deschisă în foyerul Teatrului. Instalația foto-video este o încercare de contracarare a volatilității teatrului, formă de artă vie care se încheie odată cu aplauzele de final. Formula foto-video este o alternativă perfectă de documentare a unei istorii de 65 de ani.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Medici romani, fara frontiere

URMĂTORUL ARTICOL

Fiscul va penaliza comerciantii care dau clientilor alt document decat bonul fiscal

Ultimele știri de la Comunicate de presa