Nutritionistii aduc in ultima vreme tot mai multe argumente in favoarea consumului de ciocolata neagra. Chiar daca nu este la fel de cremoasa si de gustoasa precum ciocolata cu lapte sau cea cu diverse arome si adaosuri, ciocolata neagra compenseaza prin beneficiile pe care le are asupra sanatatii tale, potrivit ele.ro.
Afla ce au de spus specialistii in legatura cu avantajele consumului de ciocolata neagra si transforma-ti micile placeri culinare in obiceiuri sanatoase!
1. Iti creeaza buna dispozitie
Un studiu publicat in 2013 in Jurnalul de Psihofarmacologie arata ca daca mananci 50 de grame de ciocolata neagra atunci cand te simti stresata sau nervoasa, vei reusi sa te linistesti mai repede si sa-ti recapeti buna dispozitie.
2. Consumata in cantitati mici, iti imbunatateste activitatea cardiaca
Un studiu din 2010 realizat de Universitatea din Ohio dezvaluie ca femeile care consuma o cantitate mica de ciocolata neagra, la intervale de 4-5 zile, au cu 32% mai putine sanse sa faca infarct decat femeile care nu consuma acest aliment.
Totusi, excesul sau consumul zilnic nu este atat de benefic, mentioneaza medicii. Tot ei recomanda consumul in doze mici si la intervale de timp mai mari, de preferat o singura data pe saptamana.
3. Te ajuta sa slabesti
„O cantitate mica de ciocolata neagra, consumata din cand in cand, te poate ajuta sa iti reglezi digestia si sa optimizezi durata pana cand vei avea din nou senzatia de foame. Totodata, te va ajuta sa ajungi la satietate mult mai repede, consumand o cantitate mai mica de hrana. Ciocolata neagra este bogata in acizi grasi monosaturati, care accelereaza metabolismul”, explica specialistul in fitness Franci Cohen, care activeaza ca instructor in New York.
4. Combate nevoia de a manca dulciuri
Cindy Moustafa, o renumita specialista in nutritie din New York, a dezvaluit ca unul dintre secretele ratei mari de reusita in cazul pacientilor care ii frecventeaza cabinetul este recomandarea consumului de ciocolata neagra. Aceasta ii ajuta pe cei dependenti de dulciuri sa isi potoleasca pofta.
Nutritionistul recomanda ca pentru inceput pacientii sa consume ciocolata cu 75% continut de cacao si sa creasca treptat aceasta cantitate pana cand ajung la 85 sau chiar 90%.
5. Iti face pielea mai frumoasa
Julia Tzu, profesor de dermatologie la Universitatea de Medicina din New York, sustine ca in ciuda credintei populare, ciocolata neagra este benefica pentru ten.
„Laptele si zaharul sunt ingredientele care provoaca acneee, nicidecum pudra de cacao”, explica medicul. „Boabele de cacao sunt unul dintre alimentele cele mai bogate in antioxidanti, iar studiile arata ca acestia au proprietatea de a proteja pielea de actiunea nociva a razelor UV si imbunatatesc totodata circulatia sangvina, lucru care faciliteaza hidratarea tenului”, mai spune Tzu.
6. Te ajuta sa te concentrezi
Daca ai nevoie de un impuls sa te poti concentra dimineata, poti incerca sa inlocuiesti cafeaua obisnuita cu putina ciocolata amaruie. „Aceasta creste nivelul de serotonina si de endorfine, care sunt asociate cu o mai buna putere de concentrare”, explica dieteticianul Natalie Stephens de la Centrul Medical al Universitatii Wexner. „In plus, este o sursa importanta de antioxidanti, vitamine si minerale, care ajuta la reglarea presiunii sangelui”, adauga nutritionistul.