82 de ani de la Pogromul de la Iași. Mărturii terifiante ale supraviețuitorilor masacrului din 1941 – Galerie Foto

/

Sute de persoane au asistat la Marșul Vieții, manifestare ce a avut loc la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, ce au marcat comemorarea a 82 de ani de la Pogromul de la Iași. Supraviețuitorii Pogromului au povestit la comemorarea de la Iași ce au pătimit la ororile din 1941.

”Tata a primit o lovitură în spate și într-un moment s-a aruncat pe un morman de cadavre și s-a prefăcut mort și așa nu l-a mai lovit nimeni. La un moment dat a venit un ordin ca cei rămași în viață să fie arestați și duși la trenul morții”, a spus Coca Pamon, femeie ce avea 7 ani la Pogromul de la Iași din 1941.

Sute de persoane din România, Israel și alte state au participat la manifestările de la Cimitirul Evreiesc de la Iași, la manifestările ce au prilejuit comemorarea a 82 ani de la Pogromul împotriva evreilor. La manifestarea intitulată Marșul Vieții au participat rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România, Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul statului Israel in România, dar și oficialități locale și județene, precum și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, prin consilierul de stat Cătălina Galer, și Guvernului României.

Comemorarea victimelor Pogromului de la Iași

Sfârșitul lunii iunie 1941 a dus la o prigoană împotriva evreilor din Iași și nu numai. Autoritățile vremii, la ordinul lui Ion Antonescu, au arestat, bătut,maltratat și ucis mii de evrei. Rapoartele oficiale arată că la Iași s-au înregistrat peste 13.000 de victime. Pentru a comemora amintirea victimelor Pogromului, de mai mulți ani are loc evenimentul de la Cimitirul Evreiesc din Iași.

”Tata a fost momit să ajungă la Chestură”

Unul din supraviețuitorii Pogromului de la 1941 a povestit cum au decurs ororile din acele vremuri. Coca Pamon, carea avea 7 ani la acel moment, a arătat cum a fost prins tatăl ei de către autoritățile vremii.

„Am doi copii, patru nepoți și mulți strănepoți. Am 89 ani. Tatăl meu a fost în trenul morții. Noi am avut un restaurant. În duminica aia din 1941, tata s-a dus să-l deschidă. De obicei, aveai voie să te învârți în oraș până la 6 seara. A venit un ordin prin care se arăta că trebuie să ne prezentăm în curtea Chesturii, că e liber să meargă, dar totul a fost o momeală. Tatăl meu s-a prezentat acolo. Stătea cineva acolo cu o vână de bou și cine trecea poarta era lovit unde se nimerea”, a spus Coca Pamon, supraviețuitoare a Pogromului din 1941 de la Iași.

Plimbați în trenul morții

Femeia a povestit și cum au ajuns să fie plimbați în ”trenul morții”, o garnitură care a fost plimbată de la Iași la Călărași, alta de la Iași la Podu Iloaiei, unde oamenii nu aveau nici un fel de aer.

„Tata a primit o lovitură în spate și într-un moment s-a aruncat pe un morman de cadavre și s-a prefăcut mort și așa nu l-a mai lovit nimeni. La un moment dat a venit un ordin ca cei rămași în viață să fie arestați și duși la trenul morții. Era trenul în care se duceau animale. Într-o cabină pentru un cal au pus 150 de suflete. Tatăl meu când a intrat în vagon erau astupate cu lucruri pentru a nu avea aer. Tata a găsit o aerisire, și-a luat cureaua și s-a legat de acolo și își bea urina și așa a supraviețuit”, a mai povestit Coca Pamon.

Rabinul Josef Wasserman: „Vrem să continuăm proiectul și cu generațiile viitoare”

În cadrul Marșului Vieții, care a marcat comemorarea a 82 de ani de la Pogromul de la Iași , rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România a menționat că își dorește ca acest eveniment să fie realizat și pe viitor, cu sprijinul următoarelor generații.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Harta zgomotului din Iași este roșie! Cum arată marile capitale europene?

URMĂTORUL ARTICOL

Viceprimarul Iașului Cezar Baciu trăiește de pe o lună la alta, din salariu. Ce avere are viitorul fost membru al USR

Ultimele știri de la Deschideri