A dat Domnu’! Lucrările la axa Iași-Suceava se termină după ani de chin – FOTO

/

Consiliul Județean Iași a anunțat că proiectul de reabilitare a drumurilor care fac parte din axa rutieră strategică Iași- Suceava a ajuns aproape la final. Proiectul început în urmă cu mai mulți ani a bătut pasul pe loc fie din cauza contestațiilor, fie din cauza lucrărilor de proastă calitate.

Un proiect cu costuri uriașe, de peste o sută milioane euro, a ajuns la final. Consiliul Județean Iași, împreună cu celelalte instituții abilitate, a început, în data 6 noiembrie 2023, faza de verificare în vederea recepției lucrărilor de pe Lotul I al Axei Rutiere Strategice 1: Iași – Suceava, proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională și locală, Prioritatea de investiții 6.1 Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale și care vizează îmbunătățirea accesibilității și mobilității populației, bunurilor și serviciilor, în vederea dezvoltării economice durabile, prin dezvoltarea infrastructurii rutiere interjudețene.

Cum arată lucrarea de zeci de milioane lei?

Lotul I al Axei Rutiere Strategice 1: Iași – Suceava include 29,584 km și asigură legătura dintre DJ 282 limita Municipiului Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D. Lucrările de modernizare au inclus lărgirea și consolidarea drumului, asigurarea elementelor de scurgere a apelor pluviale prin realizarea de șanșuri, rigole și puțuri absorbante, reabilitarea podurilor și podețelor pe tot traseul drumului, amenajarea drumurilor laterale și a trecerilor la nivel cu cale ferată, precum și montarea unor parapeți de siguranță. Valoarea totală a acestei investiții este de aproximativ 79 de milioane lei (inclusiv TVA).

„Axa Rutieră Strategică 1: Iași – Suceava reprezintă unul dintre proiectele majore privind modernizarea infrastructurii rutiere a județului nostru, prin care reușim să asigurăm conectivitatea interjudețeană, un pas important în dezvoltarea județelor din regiunea Moldovei. Acest proiect a fost, încă de la inițierea discuțiilor dintre Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Suceava, o adevărată provocare, dat fiind faptul că discutam despre cel mai mare obiectiv de investiții derulat de o autoritate publică locală. Din păcate, atunci când am preluat conducerea Consiliului Județean Iași în 2020, lucrările de pe Lotul I al Axei Rutiere Strategice 1: Iași – Suceava erau aproape de zero, iar lucrările de pe toate cele 3 loturi nu începuseră. În acest timp, valoarea finală a proiectului se dublase,  însă mă bucur că am reușit să finalizăm și acest lot, valorificând finanțarea europeană și asigurând o mai bună accesibilitate, creșterea vitezei medii de deplasare și, mai ales, siguranță în trafic.” a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proiectul e aproape de final

În luna martie a.c Consiliul Județean Iași a recepționat lucrările de pe Lotul 2 al Axei rutiere strategice Iași – Suceava, cu o lungime de 20,001 kilometri. Acest lot include DJ 281D între Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281 B între Coarnele Caprei și Belcești, valoarea finală a lucrărilor executate fiind de 64.305.090,05 lei cu TVA.  Lucrările de pe Lotul 3 al Axei rutiere strategice Iași – Suceava ce cuprinde peste 40 de km de drum județean de pe raza a cinci comune: DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi se află, astăzi, la un stadiu de execuție de 90%, acestea urmând a fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Primăria bagă zeci de mii de euro în supravegherea unui stadion din Iași! Actuala arenă din Copou zace nemodernizată

URMĂTORUL ARTICOL

Se reiau lucrările de la Teatrul Național Iași! Iată cum va arăta noua esplanadă – Galeria Foto

Ultimele știri de la Actualitate