Acte necesare pentru indemnizatia de somaj

Indemnizația de șomaj 2017 poate fi acordată absolvenților de liceu și facultate în anumite condiții și pe o anumită perioadă de timp. Află cum poți cere această indemizație.

Absolvenții care au terminat liceul și facultatea, dar care nu și-au găsit un loc de muncă pot depune dosarul pentru indemnizația de șomaj 2017. Acestea se depun la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, informeaza ANOFM.
Absolvenții au la dispoziție 60 de zile calendaristice pentru a cere indemnizația care se va acorda pentru o perioadă de 6 luni de zile. În tot acest timp, cei care cer indemnizația de șomaj 2017 pot beneficia de anumite servicii de consiliere și de formare profesională. Absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap, care au cel puțin vârsta de 16 ani, pot depune actele pentru indemnizația de șomaj. Acest lucru este condiționat doar de lipsa găsirii unui loc de muncă potrivit pregătirii lor.

Conform legii nr. 76/2002, ajutorul de șomaj se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită, scrie Libertatea.ro.

Indemnizația de șomaj 2017. Ce pași urmezi

1. Absolventul trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia au domiciliul.
2. Dreptul la șomaj se pierde atunci când absolventul se prezintă la înregistrare la 1 zi după cele 60 de zile calendaristice.
3. Indemnizația se primește după terminarea perioadei de 60 de zile calendaristice.
4. Indemnizația va fi acordată tinerilor pentru o perioadă de 6 luni.
5. Lunar, fiecare tânăr va primi o sumă fixă – 50% din valoarea indicatorului social de referință, adică 250 de lei
6. Șomajul nu se poate acorda tinerilor care obțin venituri financiare din activități autorizate care nu sunt mai mari de 500 de lei.

Documente necesare pentru întocmirea dosarului pentru șomaj
– actul de identitate (original și copie)
– acte de studii și calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii (original și copie)
– adeverința medicală din care să rezulte că persoana este sănătoasă, poate munci sau că are anumite restricții de muncă

ANOFM anunță că absolvenţii, înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, pot beneficia din bugetul asigurărilor pentru şomaj de prime de încadrare. Acest lucru este posibil în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

 

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Transport gratuit pentru ieșeni

URMĂTORUL ARTICOL

Băsescu dezvăluie cum ar fi fost convins deputatul PMP, Octavian Goga, să treacă la PSD

Ultimele știri de la Economic