Conform estimărilor organizației umanitare Oxfam, statele bogate și industrializate din grupul G7 au o datorie de aproximativ 13 trilioane de dolari față de cele mai sărace țări, atât în ceea ce privește ajutorul pentru dezvoltare neplătit, cât și sprijinul acordat în lupta împotriva schimbărilor climatice, informează dpa. În ciuda acestui fapt, în loc să-și îndeplinească obligațiile, statele din G7 și băncile lor solicită plata datoriilor în valoare de 232 de milioane de dolari pe zi, a declarat Oxfam miercuri, înaintea summitului G7 care urmează să aibă loc vineri la Hiroshima, în Japonia.
Amitabh Behar, directorul executiv interimar al Oxfam, a afirmat: „Statelor bogate din G7 le place să se prezinte ca salvatori, dar ceea ce fac este să opereze un dublu standard mortal – ele joacă după un set de reguli, în timp ce fostele lor colonii sunt forțate să joace după un altul.”
„Lumea bogată este cea care este datoare Sudului Global. Cu ajutorul pe care l-au promis decenii în urmă, dar nu l-au acordat niciodată. Cu costurile uriașe de pe urma pagubelor de mediu cauzate de arderile lor nesăbuite de combustibili fosili. Cu averea imensă construită pe colonialism și sclavie”, a continuat Behar.
Oxfam susține că summitul de la Hiroshima are loc într-un moment marcat de reducerea salariilor, creșterea semnificativă a prețurilor la alimente și accentuarea foametei la nivel global. Organizația afirmă că, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, extremele bogăție și sărăcie cresc simultan.
Potrivit Oxfam, statele din G7 au încălcat promisiunea de a aloca anual 100 de miliarde de dolari pentru a ajuta țările sărace să facă față schimbărilor climatice, în timp ce emisiile lor de carbon au cauzat pagube estimate la 8,7 trilioane de dolari în țările cu venituri scăzute și medii.
În anul 1970, țările bogate au promis să aloce 0,7% din PIB-ul lor anual ca ajutor pentru dezvoltare. Cu toate acestea, nu s-au acordat 4,49 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din suma promisă.
„Acei bani ar fi putut face o diferență”, a subliniat Behar.
Acești bani ar fi putut fi folosiți pentru educația copiilor, spitale, medicamente vitale, acces la apă, îmbunătățirea infrastructurii, agricultură și securitate alimentară și multe altele, a adăugat reprezentantul Oxfam.
„Grupul G7 trebuie să-și achite datoriile. Nu este vorba doar despre bunăvoință sau caritate, ci despre o obligație morală”, a subliniat Behar.
Behar a subliniat că această sumă imensă de bani ar putea face o diferență semnificativă în viața oamenilor din țările sărace. Acești bani ar putea fi utilizați pentru a asigura educație de calitate pentru copii, pentru a construi spitale și a oferi medicamente vitale, pentru a dezvolta infrastructură durabilă, pentru a spori securitatea alimentară și pentru a implementa programe eficiente în combaterea schimbărilor climatice.
Summitul G7 de la Hiroshima este un moment crucial pentru ca statele bogate să-și respecte angajamentele și să acorde sprijinul necesar țărilor mai puțin dezvoltate. Cu toate acestea, în loc să facă acest lucru, ele continuă să solicite plata datoriilor, amplificând inegalitatea și suferința în lume.
Oxfam subliniază faptul că lumea bogată a construit prosperitatea sa pe baza istoriei de colonialism și sclavie, iar acum este momentul ca aceste țări să răspundă în mod adecvat și să contribuie la dezvoltarea durabilă și la combaterea schimbărilor climatice.
În final, Behar a afirmat că este esențial ca G7 să-și asume responsabilitatea și să își onoreze obligațiile morale față de Sudul Global. Este nevoie de acțiuni concrete și urgente pentru a inversa acest dublu standard și a crea un sistem global mai echitabil și mai sustenabil, în care toate țările să aibă acces la resursele și oportunitățile necesare pentru a-și construi un viitor prosper.