Adevăratele victime ale modei: cum ne îmbolnăvesc hainele

Expresia „victimă a modei” ar fi fost lansată, se spune, de faimosul creator de modă Oscar de la Renta, pentru a desemna o persoană incapabilă să reziste exceselor în materie de modă şi stil. O victimă a modei „sucombă” în faţa tendinţelor şi devine obsedată de ideea de a ţine pasul cu aceste tendinţe, oricât de trecătoare şi exagerate. Dar există şi un alt mod în care oamenii pot deveni „victime ale modei”, şi anume îmbolnăvindu-se din cauza unor tendinţe în materie de haine şi accesorii. Nu e ceva nou, dar se întâmplă tot mai des.

Fenomenul există de mult, însă în ziua de azi, datorită accesului tot mai larg la îmbrăcăminte modernă şi răspândirii rapide a informaţiei, care favorizează efectul de imitaţie, este întâlnit mai frecvent ca oricând.

În decursul timpului, s-a tot întâmplat ca anumite practici legate de aspectul persoanelor şi specifice anumitor culturi să fie atât de drastice încât să aibă efecte invalidante, uneori adevărate mutilări ale corpului. Ne gândim cu groază la practica „legării picioarelor” – care a persistat în China până în secolul XX- pentru a obţine „picioarele lotus” considerate cândva de chinezi drept extrem de atrăgătoare, dar care occidentalilor le apărea drept o deformare monstruoasă a trupului.

Occidentul avea şi el, însă, „torturile” lui în materie de modă: corsetul foarte strâns, multă vreme socotit indispensabil unei doamne elegante, mai ales în vremea când era la modă „talia de viespe”, avea şi el consecinţe nefaste asupra sănătăţii femeilor.

Însă, chiar şi azi, când preocupările pentru sănătate sunt mai intense ca oricând, există oameni care ajung să sufere – uneori foarte serios – din cauza adoptării anumitor tendinţe ale modei în ceea ce priveşte înfăţişarea.

Foarte recent, un studiu ştiinţific demonstra consecinţele severe pe care le-a avut, în ultima sută de ani, dezgolirea şi expunerea la soare a unor suprafeţe de piele tot mai mari – exemplul cel mai frapant fiind oferit de contrastul dintre costumele de baie de la 1900 şi costumele „bikini” din ziua de azi – şi schimbarea concepţiilor estetice, care favorizează în prezent pielea bronzată în locul celei albe. Efectul acestor schimbări l-a constituit creşterea incidenţei melanomului malign (cea mai gravă formă de cancer al pielii), arată autorii studiului.

Dar, chiar fără a ajunge la cancer, există o seamă de probleme de sănătate care sunt cauzate sau favorizate de purtarea frecventă a anumitor modele de haine şi accesorii.

Urmează exemple concrete.

Tocurile înalte, dacă sunt purtate frecvent, pot determina scurtarea tendonului lui Ahile şi apariţia tendinitei ahiliene (inflamaţia acestui tendon), însoţită de dureri puternice; creşte, de asemenea, riscul de a face monturi, deoarece în pantofii cu toc degetele de la picioare stau înghesuite în vârful pantofului, în poziţii nefireşti.

Sursa: descopera.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ce riscă Gabriela Firea pentru declaraţiile referitoare la faptul că Iohannis nu are copii

URMĂTORUL ARTICOL

Un nou targ de job-uri! Angajatori de Top va avea loc saptamana viitoare

Ultimele știri de la Actualitate