Adevarul despre mezelurile romanesti a iesit la iveala. Ce mancam in realitate

România nu produce decât jumătate din necesarul de carne de porc pentru piaţa internă. Astfel, procesatorii importă carne de porc congelată pe care o folosesc la prepararea mezelurilor. „Importăm anumite piese din porc, cum ar fi carne de lucru, piept, ceafă, pulpă, pentru că în România, în general, tranzacţia se face la carcasă. Noi avem şi restricţii la exportul în UE din cauza pestei porcine: nu putem exporta carne proaspătă decât dacă şi ferma, şi abatorul sunt înscrise pe o anumită listă cu agreere specială de la Comisia Europeană şi nu sunt foarte multe. Dacă ceri unui procesator din România să-ţi dea numai carne de lucru, numai ceafă sau numai piept, acesta nu poate să-şi echilibreze vânzarea pe toate piesele din porc deoarece nu poate să vândă nici în UE şi nici în ţările terţe şi rămâne cu anumite piese pe care trebuie să le congeleze, că nu are ce face cu ele. Deşi se importă şi carcase de porc, în general, cam în 80% din cazuri, în galantare se găseşte carne produsă în România pentru că există un anumit termen de garanţie şi comerciantul nu are niciun interes să stea prea mult pe drum”, a declarat Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), pentru www.ziarulring.ro.
 
Şeful ARC spune că putem fi siguri că am cumpărat carne de porc din România doar dacă achiziţionăm carcasă, care are RO pe ştampilă. Pădure subliniază, de asemenea, că producătorii de carne de la noi se află într-o concurenţă dezavantajoasă cu cei din Uniunea Europeană, care pot vinde atât intracomunitar, cât şi în afara Europei.
 
„Pe fondul scandalurilor prost gestionate, cum a fost şi cel privind carnea de cal, că este un război economic, cine credeţi că va cumpăra produse din România, cine va pune produsul cu România la rafturi?! Din aprilie se va scrie pe eticheta cărnii – origine România”, conchide Pădure.
 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cat de usor este sa ascunzi de Fisc case, terenuri si masini?

URMĂTORUL ARTICOL

Denunturi pe banda rulanta impotriva sotilor Carmen si Gheorghe Dorobat

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in