Afacere profitabila pentru Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi! Vezi detalii

 

 

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a finalizat proiectul de reabilitare a 12 cămine din Cam­pusul „Tudor Vladimirescu“ şi de­vine, prin cele două module de cogenerare a energiei achiziţionate, producător de energie eletrică. Prac­tic, UTI va produce energie electrică şi o va distribui în sistemul naţional, ducându-o prin cabluri împământate până în Tătăraşi, unde există un nod al EON.

 

Sistemul funcţionează similar unei centrale de apartament, dar la o scară foarte mare. Instituţia de învăţământ superior şi-a încheiat contractul cu Dalkia, iar prin două module de cogenerare a energiei care funcţionează prin arderea gazului metan produce atât agent termic, care este livrat în toate cele 21 de cămine din campus, cât şi energie electrică, ce urmează să fie vândută. „Practic, noi devenim astfel şi producător de energie al statului ro­mân. Dar ca să devenim eficienţi ar trebui realizat un profit din vân­zarea curentului electric care să fie mai mare decât gazul pe care îl ardem“, a precizat ing. Bogdan Bu­deanu, directorul al Direcţiei Ser­vicii Studenţeşti a UTI. Acesta a explicat că, până anul acesta, universitatea plătea 3 milioane de lei anual către Dalkia pe căldura livrată către campus şi 2 milioane de lei către EON. Proiectul prin care au fost cumpărate aceste două module a avut valoarea de aproximativ 69 de milioane de lei, dintre care 55,8 eligibili. Prin aceste fonduri europene s-au anvelopat şi s-au montat uşi termopan la 12 dintre cele 21 de că­mine ale campusului. Până în prezent, patru dintre acestea fuseseră deja renovate din banii universităţii, iar ultimele cinci urmează să intre într-un proiect care va fi deschis în iulie. „Este cel mai important proiect al universităţii, noi am avut mai multe proiecte foarte grele, peste 40, însă acesta este de departe cel mai important. În urma lui se văd o serie de rezultate importante. Campusul nostru găzduieşte 8.500 de studenţi, este un adevărat oraş, şi are 45 de ani de vechime. Dacă nu gândeam acest proiect, rămâneam în epoca de piatră“, a declarat prof.dr. Ion Giurma, rectorul UTI.

Ce economii s-au realizat

Prin intermediul aceluiaşi proiect s-a renovat şi cantina instiuţiei, s-au modernizat două terenuri de sport, s-au anvelopat toate ţevile care trans­portă căldură către cămine. Astfel, conform ing. Bogdan Budea­nu, s-au făcut economii în 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009 de 13% la agentul termic şi de 32% a consumului de energie. „Asta înseamnă o reducere estimată în lei la măcar un milion, şi pot să spun că din bugetul campusului, din banii strânşi de la studenţi, 58% se chletuiesc pe uti­lităţi. Dacă nu era această investiţie, creştea tariful la plata căminului cu minimum 50-70%, dar astfel tariful a rămas egal în ultimii patru ani. Fără acest proiect european, inves­tiţiile care s-au reuşit în aproximativ patru ani s-ar fi făcut în 30 de ani“, a completat ing. Bogdan Budeanu. Contribuţia universităţii la acest proiect a fost de aproximativ un milion de lei, iar a statului român, de aproximativ 14 milioane. Campusul „Tudor Vladimirescu“ al UTI este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, având o capacitate de 8.500 de studenţi în cele 21 de cămine ale sale.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Noi detalii in cazul accidentului din Iasi in care a fost implicat un Audi! Soferul nu avea permis

URMĂTORUL ARTICOL

Tragedie in localitatea Puiesti, judetul Buzau! Un tanar, elev la Liceul „Stefan cel Mare” din Ramnicu Sarat, a fost injunghiat mortal in inima cu un cutit de un barbat baut si cu afectiuni psihice

Ultimele știri de la Actualitate