vaccin

Afla ce analize trebuie sa faci pentru a depista cancerul

 

 

 

Studiile arata ca o persoana din cinci poate face cancer. Este o boala neiertatoare, dar se dovedeste mai blanda cu cei care o depisteaza de timpuriu. Specialistii ne spun care sunt persoanele predispuse si ce teste trebuie facute.

 

Sunt tot mai multe voci in domeniu care vorbesc despre “o gena latenta” pe care o avem cu totii, si care poate duce sau nu la aparitia cancerului. Activarea acestei gene depinde insa de o multitudine de facori, care merg de la istoricul familiei pana la stilul de viata

 

“Da, exista o gena latenta a cancerului.” precizeaza medicul oncolog Elena Ciubotaru aparitia bolii fiind determinata de un dezechilibru ce apare la nivelul celulelor. “Toate celule au gene oncogene, dar si gene care inhiba aceste gene. Pierderea acestui echilibru face ca aceste gene sa devina active, celulele se multiplica necontrolat si nu mai au acea moarte programata”, explica specialistul.

 

Factori de risc: viata dezorganizata si predispozitia genetica

 

Principalul factor de risc este reprezentat de istoricul familial. Daca aveti o ruda de gradul I care a suferit de un anumit tip de cancer, aveti un risc crescut ca afectiunea respectiva sa se manifeste si in cazul dumneavoastra.

 

Un alt factor este constitutia genetica. Daca aveti pielea si parul deschis, de exemplu, sunteti mai predispusi la cancerul de piele. Urmeaza stilul de viata nesanatos: viata dezorganizata, cu mult stres, consum de alcool si tutun, dar si poluarea pot favoriza aparitia cancerului. Alimentatia, in special cea saraca in fibre, poate duce la aparitia cancerului de colon, avertizeaza Elena Ciubotaru.

 

“Aparitia cancerului pulmonar poate tine de fumat, dar si de noxele existente in aerul inspirat sau la locul de munca, si de anumite gene pe care le avem fiecare”, precizeza oncologul.

 

In conditiile in care cancerul poate avea cauze multiple, prevenirea tuturor factorilor de risc este practic imposibila. Exista insa cateva aspecte pe care le putem controla. Pe langa adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, este esential sa mergeti regulat la medic, mai ales daca stiti ca aveti un risc ridicat de cancer.

 

De exemplu, daca aveti alunite pe mare parte din suprafata corpului, mergeti la dermatolog pentru o dermatoscopie. Pentru prevenirea cancerului de col uterin faceti controale periodice si vaccinati-va, sfatuieste Elena Ciubotaru.

 

Screening, cel putin o data pe an

 

Urmatorul pas este screenigul. Acesta este un termen generic utilizat pentru a desemna testele uzuale care trebuie facute, in general, o data pe an si care au rolul de a descoperi orice tip de anomalii in functionarea organismului. Acestea includ testul Babes-Papanicolau si ecografie mamara (pentru femei), ecografia abdominala, radiografia pulmonara, co­lonos­copia si analizele de sange.

 

Nu se poate face insa sceenig pentru toate localizarile de cancer.

 

“Ar trebui elaborata o intreaga metodologie pentru fiecare localizare, pentru ca si screeningul costa si se poate sa nu ajungem la niciun rezultat. Pana cand screeningul se va face organizat, ar trebui ca fiecare sa mearga periodic la medic (macar o data pe an)”, subliniaza oncologul.

 

Daca aveti risc crescut de a dezvolta un anumit tip de cancer, testele trebuie facute mai des. In cazul cancerului de san, daca bunica si mama dumneavoastra au suferit de aceasta afectiune, se recomanda o ecografie mamara la sase luni-un an, urmata de o mamografie.

 

Daca aveti peste 40 de ani si ati avut cazuri de cancer de colon in familie, este necesar sa faceti o colonoscopie cel putin o data la doi ani. 

 

 doctorulzilei.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

URMĂTORUL ARTICOL

Cutremurator – a fost ucisa sub ochii familiei sale! O tanara de 19 ani din Constanta a fost lovita mortal de un sofer, in timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni

Ultimele știri de la Sanatate