Afla cum sa folosesti corect macesul pentru a i se pastra toate proprietatile

 

 

 

Macesul creste inalt de 1-3 m sub forma unei tufe. Partile intrebuintate ale acestuia sunt receptaculul, numit impropriu fruct, achenele (adevaratele fructe), florile frunzele si radacina.  

Fructele se recolteaza cand trec de la culoarea caramizie la rosu-portocaliu. Acest moment corespunde cu sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie. 

Macesele poseda cateva recorduri absolute in lumea vegetala de care toti ar trebui sa stie: acestea contin de 4 pana la 16 ori mai multa vitamina C decat citricele, etaloanele mondiale in acest domeniu, de 80-100 de ori mai mult decat visinele si ciresele si de aproape 200 de ori mai mult ca pepenii, merele sau perele. De asemenea, macesele se remarca prin continutul de flavonoide, beta croten, zaharuri, saruri minerale de calciu, fier si magneziu.

 

Prin elementele lor vitale organismului, macesele pot face adevarate minuni pentru starea de sanatate. Cercetatorii au mai remarcat in urma studiilor un lucru extraordinar, acela ca nivelul de vitamina C variaza direct proportional cu altitudinea la care cresc arbustii. Astfel, fructele macesului de munte pot contine si de 10 ori mai multa vitamina C decat cele de la ses.

 

Macesele sunt intrebuintate in mod curent la prepararea dulcetei, a vinului si in primul rand a ceaiurilor. Infuzia  se obtine din doua linguri de fruct zdrobit si o jumatate de kg de apa clocotita. Macesul creste pe orice tip de sol, exceptand turbariile si terenurile mlastinoase si are aproape aceeasi prezenta distinsa ca ruda sa nobila, trandafirul. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Top trei plante bune pentru imunitate

URMĂTORUL ARTICOL

Expozitie – „Carte de stiinta si tehnica din patrimoniul muzeal” – duminica 13 aprilie

Ultimele știri de la Sanatate