Alertă de Cod Galben și Portocaliu în toată țara! Vreme severă: ploi torențiale, grindină, vijelii și caniculă, însoțite de disconfort termic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben și portocaliu pentru condiții meteorologice severe în România. Acest avertisment include atât disconfort termic și caniculă, cât și ploi torențiale, grindină și vijelii.

Prima avertizare emisă de ANM este valabilă în prezent și anunță condiții de disconfort termic mare și caniculă. Zonele afectate includ Muntenia, sudul Moldovei și localități din Oltenia și Dobrogea continentală. Temperaturile nu vor coborî sub 33-37 de grade Celsius.

Codul galben și portocaliu de vreme rea se aplică întregii țări. Zonele vizate de caniculă includ București, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Constanța, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt și Dolj.

De asemenea, începând de azi, de la ora 12:00 până mâine la ora 10:00, se anunță instabilitate atmosferică în mare parte a țării, sub forma unui cod galben. Acesta va fi caracterizat de averse, descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și, pe arii restrânse, vijelii și grindină.

Duminică, centrul, sudul și estul României vor fi afectate de instabilitate atmosferică.

De asemenea, s-a emis un cod portocaliu valabil azi de la ora 14:00 până duminică la ora 08:00. Acesta este valabil în zonele montane, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova, în jumătatea vestică a Olteniei și în sudul Banatului. Fenomenele așteptate includ averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, pe arii restrânse, vijelii și grindină. Județele vizate de codul portocaliu sunt: Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Bacău, Neamț, Suceava, Iași și Vaslui.

În ceea ce privește vremea în București, se așteaptă condiții caniculare în timpul zilei, iar pe timp de noapte sunt posibile averse. Potrivit prognozei meteo speciale pentru Capitală, valabilă în intervalul de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 10:00, se vor înregistra temperaturi ridicate, cu un disconfort termic crescut și un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime nu vor coborî sub 36 de grade Celsius.

Pe timpul nopții, este posibil să apară înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, iar temperaturile minime vor fi cuprinse între 18-20 de grade Celsius.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Sărbătoarea Sânzienelor: Tradiții și obiceiuri în fiecare an pe 24 iunie

URMĂTORUL ARTICOL

Casa de Pensii anunță noi beneficii pentru 120.000 de pensionari în luna iulie

Ultimele știri de la Actualitate