Andrei Plesu: E, poate, cazul sa emigram in Cuba!

Ritmul accelerat in care se intampla totul in jurul nostru in ultima perioada, mai ales pe scena politica, este menit sa ne bulverseze. Andrei Plesu analizeaza tipurile de discurs in care se impart “intamplarile tragi-comice la care, vrem-nu-vrem, suntem martori de ceva vreme”. Astfel, el identifica patru mari tipuri de scenariu-discurs, toate avandu-l ca axa pe Traian Basescu.
 
 
Primul – scenariul in care Basescu este bun, scenariu care isi gaseste un numar mai mic de adepti ca in trecut. Pentru acestia, Basescu e omul care a pus pe picioare statul de drept, independenta justitiei, orientarea geopolitica corecta a Romaniei, a impus masuri de austeritate, dar asa a salvat tara de la faliment, a condamnat comunismul, a fost mereu cu (cel putin) un cap deasupra adversarilor lui politici. Hiba pe care Plesu considera ca acest scenariu o are, este aceea ca, pana la sfarsitul mandatului lui Traian Basescu, au fost arestati, preponderent, oameni din “tabara cealalta”. <>, considera Plesu.
 
In cel de-al doilea scenariu, cel cu Basescu rau, fostul presedinte al tarii a facut politie politica, i-a persecutat exclusiv pe cei care nu ii erau prieteni, a manipulat toate institutiile statului, in folosul intereselor sale politice si materiale. “Corolar: toti cei incarcerati din 2005 incoace sunt nevinovati! Hiba acestui scenariu este, dincolo de talhariile dovedite ale unora, arestarea lui Mircea Basescu. Merge cinismul prezidential atat de departe incat sa sacrifice un membru apropiat al familiei, numai pentru a face parada de impartialitate?”, se intreaba Plesu.
 
Penultimul scenariu, cel in care Basescu e mafiot, s-ar rezuma la “zece ani de mandat, zece ani de crima organizata patronata din varful piramidei. Rezulta ca toti cei cercetati penal, retinuti preventiv sau inchisi in “epoca” Basescu au actionat in complicitate cu el. Aici este si hiba acestui scenariu. E greu de sustinut ca “sistemul mafiot” poarta marca Basescu”, crede omul de cultura.
 
Cel din urma scenariu este cel al infiltrarii generale. “Fiind securist, Traian Basescu a facut ce s-a priceput mai bine: a creat un sistem de supraveghere si control fara echivalent in lumea civilizata. Suntem, in clasamentul statelor politienesti de pe planeta, pe locul 2 (dupa SUA). Serviciile conduc tara, presa e, in cvasi-totalitatea ei, infiltrata, tot ce vedem pe scena e “acoperit”, “aservit”, “santajat”, parte a “sistemului”. (…) Oricum, daca suntem cu totii prizonierii unei asemenea caracatite, inseamna, vorba lui Cioran, ca “suntem copti ca sa disparem”. E, poate, cazul, sa emigram in Cuba!”, termina Andrei Plesu.
 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Locuri de munca vacante la o institutie din Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

Ministrul Liviu Pop, prezent astazi la Iasi

Ultimele știri de la Eveniment