Anunt bomba facut de primarul Iasului! Desi facturile la inclazire ajung deja la o medie de 1.000 de euro pe iarna, Nichita a anuntat ca pretul gigacaloriei va fi marit la Iasi, daca Dalkia nu va primi de la Guvern, sub forma de bonus de cogenerare, peste 23 de lei pentru fiecare megawatt/ora produs.
„Am avut o discutie cu prim-ministrul, legata de bonusul de cogenerare. Este o politica la nivel national si vom face materialul necesar, l-am lasat la prim-ministru si urmeaza sa discutam la Parlament cu parlamentarii nostri pentru a putea obtine acest bonus, asfel incat pretul gigacaloriei sa nu creasca si cei care fac gestiunea serviciului de termoficare sa primeasca cei 23,1 lei pe megawatt ora pe care il distribuie”, a spus primarul Gheorghe Nichita.
Situatia este cu atat mai grava, cu cat autoritatile statului pregatesc deja sa ofere mai putini bani pentru cogenerarea de inalta eficienta. Oficialii companiei Dalkia sustin ca este vorba despre o confuzie si ca primarul Iasului nu a cerut marirea bonusului, ci mentinerea acestuia la forma de 0,0231 lei/kWh, exclusiv TVA.
„Este vorba de o neintelegere: nu s-a solicitat cresterea bonusului, ci mentinerea acestuia la acelasi nivel de pana acum, asa cum a declarat domnul primar Nichita in cadrul conferintei de presa de ieri”, spune Ana Maria Icatoiu, director comercial Dalkia Termo Iasi.
Un milion de euro lunar pentru compania privata
Numai la Iasi, Dalkia incaseaza lunar aproape un milion de euro sub forma acestui bonus, insa acesta nu a fost pus niciodata in discutie pentru micsorarea preturilor platite de ieseni pentru incalzire. „In prezent, nu toate CET-urile din Romania beneficiaza de acest bonus, intrucat nu toate ating acest nivel de performanta tehnica. Dalkia Termo Iasi respecta criteriile de performanta pentru a primi bonusul de cogenerare. Aceasta suma, acordata numai pentru electricitatea produsa eficient, contribuie la mentinerea unui tarif cat se poate de scazut la energia termica, obiectivul principal atat al Operatorului Serviciului Public de Termoficare, cat si al Municipalitatii”, mai spune oficialul Dalkia. Firma franceza a incasat anul trecut si alte 12 milioane de euro la centrala din Prahova. Dupa preluarea centralei din Bucuresti, compania privata Dalkia poate deveni astfel cel mai mare beneficiar al bonusurilor de cogenerare oferite de Guvernul Romaniei, bani proveniti din plata facturilor la energie electrica de catre consumatorii casnici. Pentru centrala din Bucuresti, Dalkia ar putea primi anual peste 100 de milioane de euro.
Ce inseamna cogenerarea si cum sunt pacaliti iesenii
Micsorarea pretului la gigacalorie platit de ieseni (185 lei in 2011 – 265 de lei in prezent) nu a fost niciodata pusa in discutie. Mai mult, acesta a crescut odata cu bonusul de cogenerare oferit de Guvern (18,5 lei in 2011 – 23,1 lei in prezent).
Inca din aceasta vara, iesenii vad in facturile la electricitate taxe noi, care apar sub forma de „certificate verzi” sau „contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta”, taxe care ii obliga pe consumatori sa scoata din buzunar cu aproape 20 la suta mai mult pentru facturile la electricitate. Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta reprezinta de fapt sprijinul Centralei Electrice de Termoficare, administrata de Dalkia. Practic, statul aloca fonduri acestor centrale din banii stransi tot de la populatie. Una dintre manevrele folosite la Iasi s-a facut prin anuntarea unui pret de productie al gigacaloriei de 325 de lei, iar Primaria s-a oferit sa subventioneze pretul pana la 265 de lei, de dragul imaginii. Aceasta pratica de subventionare din partea primariilor este interzisa in Uniunea Europeana pentru ca ea apare doar pe hartie. In realitate, si aceasta este platita tot de consumatori. Autoritatile mascheaza subventia oferita pentru agentul termic tocmai prin taxele platite in factura de energie electrica.
Practic, prin introducerea acestor taxe, familiile sarace care abia isi permit sa plateasca facturile la incalzire sau electricitate, sunt obligate sa sprijine financiar producatorii privati de „energie verde” generata prin centrale eoliene, panouri solare etc. In realitate, autoritatile implicate in sistemul energetic au reusit sa puna la punct un mecanism care mascheaza perfect costurile duble platite de populatie prin aceste pseudo-ajutoare venite de la stat si primarie.
bzi.ro