Astarastoae sustine introducerea practicii private in spitalul public

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că va insista până la finalul mandatului său pentru introducerea practicii private în spitalul public, legalizând practic banii daţi la plic medicilor de către pacienţi.

Vasile Astărăstoae spune că plăţile informale sunt o realitate care există în România şi ele nu pot fi considerate şpagă, ci ”diferenţa pe care statul nu o acordă şi pe care pacientul poate să o facă“.

El a precizat că în perioada următoare se va întâlni cu reprezentanţi ai Guvernului pentru a discuta despre adoptarea practicii private în spitalul public, prin care pacienţii să poată plăti pentru a fi consultaţi mai repede de către un medic sau în afara orelor acestuia de lucru.

”Introduci practică privată în spaţiul public şi acei pacienţi care pot să îşi permită acest lucru se vor duce pe practică privată, iar ceilalţi vor fi trataţi normal, dar medicul se va simţi altfel şi va avea grijă. Pentru că acum asistăm la o zonă gri. De ce dă pacientul plata informală? Să fie văzut de medicul respectiv şi în al doilea rând să îi acorde atenţie. El ştie că medicii sunt foarte puţini şi dintr-o dată medicul devine cel care este stăpânul inelelor, stăpânul destinului. Şi adesea pacienţii supralicitează“, a declarat Vasile Astărăstoae.

El a adăugat că practica privată în spitalul public există în Germania, Franţa, Belgia sau Olanda, iar din această practică ar câştiga şi spitalele, care, punând la dispoziţie spaţiile, vor încasa un procent din suma plătită de pacienţi.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România susţine că, astfel, doctorii vor lucra mai mult în sistemul public şi nu se vor mai grăbi să încheie programul şi să meargă la cabinetele particulare.

”Medicul la dispoziţie un interval de timp mai mare pentru că altfel se duce în practica privată propriu-zisă. Vede repede-repede pacienţii, la ora 13.30 şi-a pus halatul şi aleargă că are planificaţi pacienţi în cabinetul privat şi sistemul clachează pentru că principala sa problemă nu e subfinanţarea, ci problema personalului calificat, al medicilor“, a adăugat acesta.

 

 

sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Maine se sarbatoreste Ziua Protectiei Civile din Romania

URMĂTORUL ARTICOL

Autostrazile facute praf de Ministerul Transporturilor. S-au incurcat hartile. Unde este Iasul

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in