Iesenii care doresc sa-si prezinte ideile si opiniile in legatura cu mega-proiectul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) Iasi sunt invitati astazi, de la ora 16.00, la o dezbatere publica, in aula universitatii.
Pentru ca investitiile vor schimba faţa oraşului, reprezentanţii UMF Iaşi au ţinut să afle şi părerea autorităţilor locale dar si a iesenilor si organizatiilor nonguvernamentale.
Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi: “Tocmai pentru că ne implicăm în colectivitate vrem să avem feedback-ul din partea colectivităţii, vrem ca aceste proiecte să fie analizate nu numai de noi, specialiştii, ci şi de cei care beneficiază de aceste proiecte pentru că ele schimbă să spunem faţa Iaşului.”
Cele trei proiecte au o valoare de 22 milioane Euro si se intind pe o suprafata de 25 mii de metri patrati.
UMF urmărește revalorificarea Piaței Națiunii, a cărei suprafață este de cca 6.000 de mp, spațiu insuficient exploatat.Valoarea estimată a investiției este de 12 milioane de euro și poate fi realizată într-un interval de 24 de luni. Vor fi realizate următoarele obiective: spații de parcare subterană — 230 de locuri — distribuite pe două niveluri, spații culturale și sociale, muzeul cu circuit deschis ‘Grigore T. Popa’, spații expoziționale, bibliotecă și o zonă de cafetărie, dotată cu internet wi-fi și pusă la dispoziția studenților pentru studiu și recreere.
Universitatea de medicină ieșeană se confruntă cu o lipsă a bazelor clinice, precum și a spațiilor necesare pentru exersarea și verificarea abilităților practice ale studenților și rezidenților, al căror număr crește constant. În particular, universitatea are nevoie de un spațiu vast și dedicat exclusiv pentru dezvoltarea unui Centru de Abilități Fundamentale, o componentă esențială în buna formare a viitorilor medici.
Cel de-al doilea proiect propus dezbaterii publice constă în construirea unui imobil în care să funcționeze Centrul de Abilități Fundamentale ‘Grigore T. Popa’, pe strada Sărărie 220 (Complexul ‘1 Mai’), pe o suprafață de 5190 mp, investiție care se va ridica la valoarea de 5 milioane de euro, cu o durată de implementare de 12 luni.
Cel de-al treilea proiect constă în transformarea actualei cantine ‘1 decembrie 1918’ în Centru de recuperare medicală și educație fizică. Structura acestui centru, cu o suprafață de 3150 mp, va conține și patru săli de sport acoperite; două terenuri descoperite, multifuncționale; pistă de alergare acoperită și un bazin de înot de dimensiune medie (50X25m), o bază clinică de recuperare medicală unde studenții de la specializarea de balneofizeokinetoterapie medicală vor putea desfășura activitățile de studiu practice. Valoarea investiției este de 5 milioane de euro, cu o durată de implementare estimată între 12 și 24 de luni.
Prezentări ale proiectelor : http://we.tl/1k9vJeqfws