Atentie angajatori. Noi modificari aduse codului muncii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003, Codul muncii, care se referă la drepturile salariatului temporar şi la durata concediului de odihnă anual, după ce sesizarea de neconstituţionalitate depusă de PNL a fost respinsă de CC.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 53/2003, Codul Muncii, avand ca initiatori 60 de deputati si senatori PSD, a fost respinsa in aprilie de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, si a fost adoptata de Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, in 3 decembrie 2014, scrie mediafax.ro

Conform expunerii de motive, prin aceasta reglementare s-a avut in vedere continuarea transpunerii Directivei 2008/104/CE privind munca prin agent de munca temporara.

Astfel, modificarile au avut la baza faptul ca dispozitiile Directivei nu disting cu privire la natura contractului de munca temporara, nu se face deosebirea cu privire la durata determinata sau nedeterminata a acestuia. De asemenea, prevederile Directivei stabilesc ca lucratorul lucreaza temporar numai la intreprinderea utilizatoare.

In urma adoptarii acestei legi, parlamentarii liberali au sesizat in 9 decembrie Curtea Constitutionala cu privire la unele prevederi ale legii pentru modificarea si completarea Codului muncii.

PNL a solicitat Curtii Constitutionale sa constate ca prevederile alineatelor (3) si (4) ale art. 92, dar si prevederile alin (2) si (4) ale art. 145 din Legea pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 Codul muncii (PL-x nr. 189/2014), sunt neconstitutionale, invocandu-se incalcarea art. 148 alin (2) si urmatoarele din Constitutia Romaniei prin netranspunerea corecta a Directivei 2008/104/CE.

„Adoptarea acestei legi aduce mari prejudicii, deoarece prin intrarea ei in vigoare se va ajunge la concedierea si trimiterea in somaj a unui numar de aproximativ 100.000 salariati, reducerea majora a sansei primului job pentru tineri, pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ 132 milioane de euro anual – provenite din necolectarea de taxe si impozite si evaziune fiscala rezultata din munca la negru, dar si cresterea cu peste 36 de milioane de euro anual a cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurarilor sociale, prin scoaterea de pe piata muncii a zeci de mii de angajati si lipsirea acestora de accesul la contracte de munca temporara, pana la gasirea unui post permanent”, declara atunci purtatorul de cuvant al grupului PNL din Camera Deputatilor, Cristina Pocora.

Curtea Constitutionala a respins, pe 17 decembrie 2014, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile dispozitiilor art.I pct.3 cu referire la art.92 alin.(3) si (4), art.I pct.4 cu referire la art.145 alin.(2) si art.I pct.5 cu referire la art.145 alin.(4) din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor stabileste introducerea la articolul 92 a doua noi alineate, (3) si (4), cu urmatorul cuprins: „(3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar. (4) In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului”.

 

 

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cursul francului elvetian a scazut

URMĂTORUL ARTICOL

Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation cere o consultare pentru demararea unui proiect aurifer

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in