Atentie! ASTRA Asigurari nu va putea sa isi onoreze obligatiile de plata in cazul producerii unui eveniment de risc major

 

 

 

ASTRA ASIGURĂRI. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei ASTRA ASIGURĂRI, cea mai mare firmă de asigurări, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

 

 

„Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (…) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucşă, în calitate de preşedinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL în calitate de administrator special”, se arată în decizia ASF.

 

ASTRA ASIGURĂRI este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

 

Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

 

ASTRA ASIGURĂRI. „Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare”, se arată în decizia adoptată marţi de ASF.

 

ASTRA ASIGURĂRI. La finele lunii septembrie 2013, conform datelor asociaţiei naţionale a asigurătorilor (UNSAR), Astra avea peste două milioane de poliţe valabile pe clasa de asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale.

„În cazul unui eveniment major, Astra nu va putea să îşi onoreze obligaţiile de plată”, a declarat Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

 

El a adăugat că administratorul special al companiei, KPMG, „are dezlegare” să vândă imobile şi active pentru a redresa situaţia financiară a ASTRA ASIGURĂRI.

 

„Societatea va rămâne în administrare financiară până la redresarea societăţii”, a spus preşedintele ASF.

 

ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

 

„Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (…) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucşă, în calitate de preşedinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL”, se arată în decizia ASF.

 

ASTRA ASIGURĂRI, sub admnistrare specială

 

ASTRA ASIGURĂRI. Începând de marţi, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

 

Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

 

„Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare”, se arată în decizia adoptată marţi de ASF.

 

ASTRA ASIGURĂRI. În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunţat că ASF suspectează ASTRA ASIGURĂRI că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA.

 

KPMG va trebui să iniţieze „în regim de urgenţă” procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solvabilitate şi lichiditate şi să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere şi instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgenţă.

 

ASTRA ASIGURĂRI. Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

 

ASTRA ASIGURĂRI. În urmă cu mai mult de o lună, Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la Bucureşti şi membru în conducerea Fondului Proprietatea, a devenit consilier special al companiei. Contractul de consiliere a fost semnat la Washington, cu firma de avocatură Mayer Brown unde Mark Gitenstein a revenit după încheierea mandatului de ambasador SUA la Bucureşti. El a fost ambasador SUA din 2009 până în 2012.

 

ASTRA ASIGURĂRI. În calitate de consilier special pentru Astra Asigurări, Mark Gitenstein se ocupa de strategia de dezvoltare externă a companiei şi de o posibilă listare pe bursa de la New York sau de la Londra. Compania s-a extins şi pe pieţele externe în ultimii trei ani prin deschiderea de sucursale în Ungaria şi Slovacia, dar şi prin vânzarea de poliţe în Norvegia sau America Latină.

 

GITENSTEIN, consilierul lui ADAMESCU

 

Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la Bucureşti şi membru în conducerea Fondului Proprietatea, a devenit consilier special al companiei cu capital românesc Astra Asigurări, lider pe piaţa locală de asigurări, cu afaceri de circa 200 milioane de euro. Adamescu este si proprietarul ziarului România Liberă. 

 

Contractul de consiliere a fost semnat la Washington, cu firma de avocatură Mayer Brown unde Mark Gitenstein a revenit după încheierea mandatului de ambasador SUA la Bucureşti. El a fost ambasador SUA din 2009 până în 2012.

 

 

realitatea.net

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat c a supus dezbaterii publice ideea ca incepand cu anul 2015 grupa mare sa devina obligatorie la gradinita

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie soferi! Anul acesta se vor deschide mai multe santiere in Iasi. Proiectul isi propune sa fluidizeze circulatia

Ultimele știri de la Economic