Romanii considerau ca, daca folosesc varza zi de zi, se pot lipsi de medic. Si fitoterapia moderna o socoteste a fi un adevarat „aliment-medicament”. In regiunile in care e consumata in cantitati mari, oamenii sunt mai longevivi.
„Varza contine 92% apa, 35 mg% – calciu, intre 20-70 mg% – fosfor, intre 0,4-0,9 mg% – fier, vitaminele K (antihemoragica) si U, care protejeaza mucoasa gastrica. De aceea, are un efect deosebit asupra gastritelor hiperacide si a ulcerului gastric”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Varza este un adevarat remediu in senzatiile de arsura pe care le da hiperaciditatea si pentru starile de voma. Ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Varza rosie, datorita acidului lactic pe care il contine, este un dezinfectant al tractului digestiv si stimuleaza digestia. Consumata proaspata, este antidiareica, pe cand zeama de varza este puternic laxativa. Sucul elimina oxiurii si limbricii. Constituie si un bun remediu in caz de bronsite, laringite, alte probleme ale cailor respiratorii, cu efecte favorabile si in astm.
Se consuma, ca atare, in salate de cruditati sau preparate culinare care nu necesita fi erbere indelungata. Pentru efecte de durata se recomanda 300-400 g pe zi. Farmacistul recomanda cure de suc, un pahar pe zi, intre mese. Pentru bolile respiratorii se prepara un decoct care fl uidifi ca secretiile bronhice, dupa cum urmeaza: se fierb 60 g varza in jumatate de litru de apa. Se bea lichidul in care s-au adaugat 70 g de miere (dupa ce s-a mai racit).
Remediul ajunge sa aiba consistenta unui sirop. Se mai poate face gargara cu suc de varza proaspat preparat amestecat cu miere sau cu un galbenus. Pentru uz extern, se aplica frunze strivite si curatate de nervura principala direct pe piele. Se fixeaza cu un pansament si se schimba de doua ori pe zi. Impotriva acneei se imbiba vata sau un pansament steril in sucul de varza si se tamponeaza cu el zona afectata.
De pus pe rana
Are proprietati decongestive, cicatrizante si antiseptice care fac din ea un remediu in contuzii, plagi (chiar pentru cele grave, cu procese cangrenoase si necroze). De aceea, este utila si in ulcere varicoase, arterite, alte afectiuni vasculare cum ar fi hemoroizii. Pentru proprietatile maturative, se foloseste in abcese si furuncule. Cicatrizeaza ranile facute de degeraturi sau arsuri, producand o intensifi care a circulatiei in zona respectiva. Calmeaza durerile provocate de Zona Zoster. Are o actiune pozitiva in diverse tipuri de eczeme si acnee.
Diuretică şi antiinflamatoare
„Cura cu varza are o acţiune diuretica marcanta, ducând la resorbţia edemului pulmonar şi a altor inflamaţii. De asemenea, se recomanda pentru eliminarea pietrelor de la vezica urinara. Prin diureza crescuta, se amelioreaza starile de ascita si ciroza. Este recomandata şi ca aliment în dieta diabeticilor. Varza este un dezinfectant general.
Nu trebuie uitate proprietaţile antianemice si sedative, ca si efectul favorabil în artrite (în acest caz se asociaza tratamentul intern cu cel extern). Din medicina tradiţionala se cunosc recomandarile pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale (cu efect deosebit în lumbago, sciatica), gutoase, ba chiar faciale si dentare.”
Remedii uşor de preparat
Se consumă, ca atare, în salate de cruditaţi sau preparate culinare care nu necesita fi erbere îndelungata. Pentru efecte de durata se recomanda 300-400 g pe zi. Farmacistul recomanda cure de suc, un pahar pe zi, între mese. Pentru bolile respiratorii se prepara un decoct care fl uidifi ca secreţiile bronhice, dupa cum urmeaza: se fierb 60 g varza în jumatate de litru de apa. Se bea lichidul în care s-au adaugat 70 g de miere (dupa ce s-a mai racit).
Remediul ajunge sa aiba consistenţa unui sirop. Se mai poate face gargara cu suc de varza proaspat preparat amestecat cu miere sau cu un galbenuş. Pentru uz extern, se aplica frunze strivite şi curaţate de nervura principala direct pe piele. Se fixeaza cu un pansament şi se schimba de doua ori pe zi. Împotriva acneei se îmbiba vata sau un pansament steril în sucul de varza şi se tamponeaza cu el zona afectata.
obiectiv.info