Atentie! Iata cateva sfaturi legate de produsele traditionale de Paste pe care le cumparati – oua, miel, cozonac

 

 

 

Asociaţia Protecţia Consumatorilor din România ne oferă câteva sfaturi legate de alimentele tradiţionale de Paşte.

 

 

Ce trebuie să ştim despre ouă

 

Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăță înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spații refrigerate (unde temperatura este menținută artificial sub + 5 °C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 27 zi dupa data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete.

 

Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 si 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafața, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouale provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Prețul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora și modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 si 3).

 

În comerț găsiți și ouă gata vopsite. Acestea provin numai de la găini crescute în baterii.

 

Cu cât data durabilității minimale este mai departe de momentul cumpărarii, cu atât oul este mai proaspăt, astfel crescând șansa dvs de a cumpăra oua extra proaspete.

 

Curiozităţi despre ouă

 

* Stiți câte ouă puteți cumpăra cu 5 dolari americani în diferite țări ale lumii? Ne-am interesat și am aflat că: în China cumperi 57 de ouă, în România 43 de ouă, în SUA 34 de ouă, în Canada 19 ouă și în Suedia 15 ouă.

 

* Un consumator român consumă în fiecare lună, în medie, 20 de ouă, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

 

* Cel mai bine tolerat de organism este oul fiert moale, acesta este digerat în 1-2 ore, în timp ce omleta se digera după 3 ore.

 

* Un ou mărimea M furnizează organismului 80 kcal, 6,6 g proteine, 5,9 g lipide, 0,07 sodiu,100mg fosfor, 70 mg potasiu, 30 mg calciu, 1,4 mg fier, 6 mg magneziu, 80 mg clor, 30 mg sulf, 0,27 g colesterol, de ordinul microgramelor gasim complexul de vitamine B, lecitina, iod, cupru,mangan si zinc.

 

* Colesterolul se găseste în gălbenușul oului.

 

Carnea de miel

 

Carnea de miel este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc (100 g carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilam 160 kcal.

 

Cum se recunoaște carnea de miel proaspătă?

 

Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul și pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptica are în vedere următoarele:

—aspectul: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasa și slab umedă;

—culoarea: la suprafaţă este roza, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică speciei și regiunii anatomice;

—consistenţa: fermă și elastică, urma lasată de apăsarea cu degetul dispare repede;

—mirosul: plăcut, caracteristic speciei;

—grasimea: albă și compactă;

—maduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;

—tendoane si articulatii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;

—bulionul (fiertura de carne dupa sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață.

 

APC România recomandă consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) sa se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum). Prețul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în orasele mici, la 28 de lei în marile orașe (București, Constanța, Timișoara etc). O ultimă găselniță a comercianților, afișarea prețului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureștiului, prețul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.

 

Cozonacul

 

Cozonacul este o prajitură tradițională de Paște. Cozonacul este un produs cu densitate energetică mare, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g de produs).

Rețeta de cozonac este pe bază de făina, ouă, zahăr, unt, ulei, lapte,drojdie, esența de rom, sare, nucă și/sau stafide/rahat. Din păcate, marii producători de produse de panificație și produse de cofetărie, au umblat la rețeta clasică a cozonacului, folosind materii prime de calitate scăzută, precum făina care nu este panificabilă decât prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-a scos din rețeta untul și laptele, pentru a scădea costul de producție, și s-au introdus mulți aditivi alimentari. Pe piața româneanscă există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică „chimicale cu lingura”.

 

În ultima perioadă, hipermarketurile au început să fabrice și să vândă sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie! ANM a emis o avertizare joi dimineata (17.04.2014) de cod portocaliu pentru mai multe judete

URMĂTORUL ARTICOL

Femeile din Romania care sufera de cancer mamar vor avea posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai 2014, la tratamente si la reconstructie mamara

Ultimele știri de la Actualitate