ULTIMĂ ORĂ:

Atentie! Iata ce produs din bucatarie contribuie rapid la procesul de imbatranire

Atentie! Iata ce produs din bucatarie contribuie rapid la procesul de imbatranire
Citit : 6 views Comentariu

 

 

 

Consumul crescut de sare accelereaza procesul de imbatranire, cel putin in cazul persoanelor cu surplus de kilograme, este concluzia unui studiu recent.

 

 

Se stie ca sarea favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, factor de risc pentru infarct si accident vascular cerebral. Pentru prima data, oamenii de stiinta au gasit o legatura intre consumul crescut de sare si imbatranirea celulara, informeaza ziare.com, care citeaza The Telegraph.

 

La aceasta concluzie au ajuns specialistii de la Universitatea Regents, din Augusta (SUA), dupa un experiment la care au participat 766 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. Tinerii cu surplus de kilograme sau obezi care au avut o dieta bogata in sare prezentau telomere mai scurte in comparatie cu cei care au avut un consum redus (telomerele sunt capetele cromozomilor, considerate markeri ai imbatranirii biologice).

 

Alte studii au aratat ca si grasimea corporala poate duce, de asemenea, la scurtarea telomerelor. Astfel, se poate spune ca sarea si excesul de grasime lucreaza „mana in mana” pentru a accelera procesul de imbatranire, chiar si in cazul tinerilor, dupa cum au constatat oamenii de stiinta. In cadrul studiului de fata, doza mare de sare consumata de adolescentii la risc a fost de 10 grame (doza normala fiind de 6 grame).

 

„Reducerea consumului de sare, mai ales in cazul persoanelor obeze sau supraponderale, poate incetini procesul de imbatranire celulara, care joaca un rol important in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Majoritatea surselor de sare din dieta provin din mancarea procesata, asadar este indicat ca parintii sa le ofere mai des copiilor mancare gatita in loc de chips-uri de cartofi ca gustare” afirma dr. Haidong Zhu, coordonatorul cercetarii.