Atentie ieseni! Actiune de amploare a Politiei Romane! De astazi, 20 noiembrie, a inceput actiunea „Foc de artificii”, pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice

 

 

 

Politia Romana declanseaza, incepand de astazi, 20 noiembrie, actiunea „Foc de artificii”, pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice, de catre persoanele fizice si juridice, in perioada sarbatorilor de iarna 2013 – 2014. Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Politia Romana atrage atentia asupra periculozitatii folosirii materialelor pirotehnice interzise.

 

 

Prin aceasta actiune, Politia Romana urmareste prevenirea, identificarea si combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice in perioada sarbatorilor de iarna 2013 – 2014.

 

Vor fi desfasurate atat controale la societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, cat si activitati specifice structurilor de ordine publica in zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale. In cursul anului trecut, in urma activitatilor desfasurate de politistii specializati in arme, explozivi si substante periculoase, in colaborare cu cei de ordine publica, au fost intocmite 1.522 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice si aplicate 79 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 93.025 lei. De asemenea, au fost confiscate 67.678 de kilograme de articole pirotehnice, din clasele/categoriile de pericol I-IV (petarde, artificii) in valoare de aproximativ 1.600.000 de lei.

 

Din datele statistice detinute de Politia Romana a rezultat ca, in anul 2005, cand articolele pirotehnice din clasa a II – a se comercializau „la liber” catre publicul larg, in perioada sarbatorilor de iarna, la nivel national, au fost inregistrate peste 350 de raniri si un deces cauzate de folosirea necorespunzatoare a acestor articole pirotehnice. Dupa aparitia, in anul 2006, a restrictionarii vanzarii catre publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, in perioada similara, au fost inregistrate, in medie, 25 de raniri anual, fara sa fie inregistrate decese.

 

In conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicata, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifica in urmatoarele categorii:

 

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc foarte scazut, cu un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizarii in spatii restranse,

 

b) categoria 2, 3 si 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in exterior si exclusiv de catre pirotehnicieni.

 

Din motive de ordine, securitate, siguranta publica si pentru protectia mediului se interzice detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

 

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Politia Romana atrage atentia asupra periculozitatii folosirii materialelor pirotehnice interzise. In categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici de tipul artificiilor, cum ar fi stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliti.

 

Conform evidentelor Inspectoratului General al Politiei Romane, la nivel national, pana in prezent, 12 societati comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importata/transferata adaugandu-se cea ramasa in stoc din anii precedenti. Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie mentionat faptul ca articolele pirotehnice din categoriile 1 si P1 comercializate catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege, respectiv 16 ani, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Pericol pe strazile din Iasi! Un minor de 16 ani, din comuna Erbiceni, judetul Iasi, a fost prins conducand in zona Pacurari. Acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule

URMĂTORUL ARTICOL

Primaria Iasi s-a apucat sa puna brazi in centrul orasului!

Ultimele știri de la Actualitate