Atentie ieseni! Apa potabila este in pericol. Vezi detalii

 

 

 

Daca unii credeau ca locuitorii judetului Iasi au scapat de pericolul exploatarii gazelor de sist, se inseala amarnic. Amenintarea Chevron a intrat deja in sufletul locuitorilor comunelor din sudul judetului Iasi. Mai mult decat atat, pentru exploatarea gazelor de sist vor fi folosite sursele de apa potabila ale judetului Iasi. 

 

Astfel, comunele din judet luate in vizor de Chevron pentru a pune mana pe gazele de sist aflate in subteran in zona Moldovei sunt Ipatele si Mironeasa. Pe langa faptul ca in aceste doua comune se vor face prospectiuni pentru a identifica cantitatea existenta de hidrocarburi, in aceasta zona se afla si niste surse de apa potabila pe care gigantul american le va folosi la extragerea gazelor. Nu vom intra in detalii foarte tehnice, dar pentru a intelege mai bine fenomenul, trebuie sa spunem ca in procesul tehnologic de extragere a gazelor de sist este nevoie de o cantitate foarte mare de apa. Pe scurt, dupa ce are loc asa-zisul proces de spargere a rocilor din subteran, se injecteaza apa pentru a impinge gazul la suprafata. La o singura „forare” este nevoie de circa 3.500 metri cubi de apa. 

 

Avand in vedere ca in ultimii ani, in judetul Iasi a fost seceta (cu exceptia anului 2013) si abia se gasea apa in fantani, de unde va lua Chevron o cantitate atat de mare de apa pentru realizarea extractiei? Potrivit unor surse, compania americana a luat in vizor acumularile de la Cazanesti, la granita dintre judetele Iasi si Vaslui, dar si barajul de la Tibanesti, aflat in inima judetului Iasi, inconjurat de comunele Tibana, Voinesti, Miroslava, Tansa, Ipatele etc. „Am auzit ca se pregateste ceva de genul ce am vazut la televizor si la noi in comuna. O sa ies si eu sa protestez. Am lucrat in mina, stiu cum se fac astfel de prospectiuni si ca ne afecteaza sanatatea. Nu-mi convine sa ma mut, pentru ca aici am trait toata viata mea”, a spus Grigore, din Ipatele.

 

Panza freatica a Iasului, amenintata de exploatari

 

Pungesti, locul in care Chevron se pregatea sa execute primele forari din aceasta zona, se afla foarte aproape de barajul de la Garceni, iar panza freatica din aceasta localitate are un debit mare, cam cat al unui rau. Unii spun ca uneori are un debit mai mare decat cel al Dunarii. Aceasta panza freatica trece si pe sub judetul Iasi si comunica cu toate sursele subterane de apa din judetul nostru. 

 

Aceste surse de apa, cele din barajele de la Garceni, Tibanesti si panza freatica mentionata au starnit interesul Chevron. De altfel, compania cauta localitatile aflate cel mai aproape de o importanta sursa de apa. In afara exemplelor Cazanesti sau Garceni, compania a luat in vizor si zona Suletea (Vaslui), unde exista o acumulare pe raul Prut. De altfel, Chevron a si instalat o sonda la aproximativ 20 de kilometri de aceasta acumulare. De precizat ca aceasta acumulare a fost lasata in paragina pana acum sase luni, cand brusc, Autoritatea Nationala de Imbunatatiri Funciare a cedat-o catre Administratia Bazinala de Ape Prut-Barlad. Acumularea de la Cazanesti este in prezent a nimanui, acolo se pescuieste in voie si nu sunt paznici. 

 

Cum se extrag gazele

 

Pentru extragerea gazelor se fac foraje verticale, care intersecteaza sisturile la adâncimi cuprinse între 2.000 si 4.000 de metri. Odata ajuns la acea adancime, se foreaza orizontal pe lungimea acestuia pe distante cuprinse între 1.000 si 2.500 de metri. Pericolul este cu atat mai mare, cu cat sunt afectate si culturile agricole pe o raza de cel putin 20 de kilometri. Situatia este insa descurajatoare si asta pentru ca problemele adevarate apar dupa ce putul este forat, iar gazele încep sa iasa la suprafata, daca nu se lucreaza corespunzator. Apa injectata iese înapoi poluata si teoretic ar trebui refolosita in alte forari. Specialistii arata faptul ca daca firma nu lucreaza cum trebuie, se poate ajunge la contaminarea izvoarelor adiacente. 

 

„In aceste cazuri totul depinde de cine face exploatarile. Daca este o firma specializata, atunci si problemele sunt minime. In cazul in care se lucreaza prost, pot aparea incidente. Exploatarea gazelor de sist poate duce la seisme ce pot fi insa controlate. Daca se fac, de exemplu, 1.000 de fracturari simultan, se pot produce cutremure de peste 2 grade pe scara Richter. In momentul fracturarii, apa se introduce cu o cantitate de nisip, iar circa 30 la suta revine la suprafata. Apa ramasa este de obicei preluata si transportata in alta sonda, dar conteaza cine se ocupa de aceasta lucrare. Si peretii sondei trebuie betonati foarte bine, pentru ca gazele sa nu iasa prin alta parte”, a spus profesor dr. ing. Mihai Saramet, din cadrul Facultatii de Geografie si Geologie de la Universitatea Cuza.

 

Chevron a fost amendata cu 19 miliarde de dolari de un tribunal din Argentina pentru ca a poluat raul Amazon in urma unor astfel de forari efectuate in Ecuador. Aceste exploatari si trecutul firmei Chevron nu sunt de ajuns ca iesenii sa se teama pentru ceea ce va urma?

 

Primarul nu stie nimic

 

In legatura cu temerile locuitorilor din comuna pe care o pastoreste, primarul comunei Ipatele, Costica Postarnac, a facut un comentariu destul de evaziv. „Este prima data cand am auzit de asa ceva. Eu, unul, nu am nimic impotriva acestor exploatari, dar nu am auzit nimic de asa ceva. Noi avem alimentare cu apa in sistem centralizat, avem canalizare, aducem de la Tibana, nu avem legatura cu acumularea respectiva (Cazanesti – n.r.). Nu am auzit nimic, nu m-a intrebat nimeni nimic, nu ma intereseaza aceste framantari. Treburile sunt amestecate, altii sufera si unii se lasa dusi de val”, a spus Costica Postarnac, primarul comunei Ipatele. Ramane de vazut cat de curand vor intra americanii pe teritoriul judetului Iasi si cand vor inchide harta exploatarii gazelor de sist inceputa de la Galati, continuata la Vaslui si in alte zone din Moldova. 

 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Veste buna pentru toti romanii! Salariul minim va creste, in 2014, la 1.000 de lei

URMĂTORUL ARTICOL

Cutremur in lumea buna a Iasului! Ionut Palia-Budescu, administrator al pensiunii „La Palia”, a fost arestat pentru 29 de zile, fiind acuzat de furt calificat

Ultimele știri de la Actualitate