cutremur

Atentie ieseni! Iata lista imobilelor expertizate cu risc seismic actualizata din Iasi

Expertizarea cladirilor cu risc seismic este un capitol la care Iasul se prezinta catastrofal. Inca din anii ’90 si pana in prezent, in municipiu au fost expertizate in jur de 350 de imobile.

Expertizarea cladirilor cu risc seismic este un capitol la care Iasul se prezinta catastrofal. Inca din anii ’90 si pana in prezent, in municipiu au fost expertizate in jur de 350 de imobile.

Prima serie de expertize a fost realizata in anii 1992, 1993, 1994, 1995, 1999, 2000 si 2001, atunci cand a fost analizata starea a 256 de cladiri. Ulterior, in intervalul 2007 – 2010 au mai fost expertizate inca 80 de imobile. Lista a fost completata cu inca un set de expertize pentru o duzina de blocuri din zona centrala, acestea fiind incluse in proiectul de reabilitare termica finantat de UE. In plus, inca 80 de blocuri sunt in prezent in curs de expertizare, in cadrul proiectului de anvelopare termica. In conditiile in care la Iasi ar mai trebui expertizate inca circa 5.000 de scari de bloc, despre mai bine de trei sferturi din cladirile orasului nimeni nu poate spune cu certitudine ce sanse au sa ramana in picioare la un cutremur de 7 grade pe scara Richter. In ceea ce priveste cladirile expertizate, 51 sunt incadrate ca avand gradul I de risc seismic, adica au un risc ridicat de prabusire la cutremure. Alte 56 de imobile au gradul II de risc seismic, adica probabilitatea de prabusire este redusa, dar la aceste imobile sunt asteptate degradari structurale majore la incidenta cutremurului de proiectare. Acestor imobile li se mai adauga inca un set de 21 de cladiri la care riscul este I-II. Iasul mai are si 158 de imobile expertizate si incadrate in clasele de risc III si IV. Zonele cele mai problematice din municipiu sunt din acest punct de vedere Copoul, Tatarasiul sau Podu Ros – Cantemir, blocuri de caramida cu risc major fiind insa reperabile si in zona Pacurari.

Cinci blocuri consolidate, in tot judetul

Iesenii care locuiesc in blocurile cu risc seismic pot doar sa spere ca vor fi in siguranta la primul cutremur. Desi primele expertize au fost facute in urma cu 23 de ani si situatia nu era una roz, doar cinci din blocurile care risca sa se prabuseasca la primul cutremur mai puternic au fost consolidate. „Doar cinci blocuri au fost consolidate din cele cu grad seismic ridicat. Expertizarea o poate cere si o persoana fizica, asociatie de locatari sau primarie. Este necesara consolidarea lor cat mai repede si primariile ar trebui sa aloce niste bani din bugetul local sau sa gaseasca o solutie pentru a preveni producerea unor pagube sau riscul pierderii unor vieti omenesti”, a declarat Valerica Andronache, director al DRCNE. Costurile unei expertize pentru un bloc care are cel putin 4 etaje sunt cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, iar verificarile se fac de catre un expert atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Conform expertizelor realizate pana in anul 2005, aproximativ 300 de cladiri din judet au fost incluse in lista celor cu grad seismic. Dintre acestea, 62 de blocuri au cel mai ridicat grad de prabusire in cazul unui cutremur, fiind incluse in categoria cladirilor expertizate de gradul R1.

Sfintii si mataniile, singura speranta pentru ieseni

Oficialii din Palatul Roznovanu spun ca nu au bani de expertizari, cele care se fac in prezent vizand cladiri ce ar trebui reabilitate termic cu bani europeni. Totusi, filosofia municipalitatii pare a fi „scapa cine poate”, iesenii trebuind sa fie autodidacti sau sa-si puna increderea in sfinti si moaste. „La Iasi situatia nu este foarte diferita de celelalte orase din tara. Avem peste 300 de imobile expertizate. Avem in curs de expertizare inca 80 de imobile pe care vrem sa le includem in proiectul de reabilitare termica. Aceasta expertizare se face pe baza unei ordonante de Guvern. Aceasta actiune nu depinde doar de noi, depinde si de asociatiile de proprietari, la fel cum este si cazul reabilitarii imobilelor, acolo unde este nevoie de asa ceva. La primarie exista un plan de masuri, in caz de cutremur, de inundatie si alte evenimente neprevazute. Totusi, mai importanta decat expertizarea sau consolidarea este constientizarea de catre populatie a riscurilor pe care le aduce un cutremur. In Japonia exista o adevarata cultura a educatiei in privinta cutremurelor. Acolo toti stiu cum trebuie sa reactioneze inca de la varste fragede. Cred ca cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ar trebui sa reia aceste informari. In functie de intensitatea unui cutremur, o cladire, fie ea expertizata sau nu, poata sa cada. Este mai important sa stim cum sa reactionam in astfel de situatii. Fiecare trebuie sa constientizeze riscurile pe care le aduce un cutremur si sa cunoasca un minim de reguli pe baza carora se reactioneaza pe cat mai prudent posibil”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Lista imobilelor expertizate cu risc seismic actualizata

bzi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Vezi prognoza meteo pentru doua saptamani (07-21 octombrie 2013)

URMĂTORUL ARTICOL

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi nu stiu daca, in luna octombrie, va putea incepe campania anuala de vaccinare antigripala

Ultimele știri de la Actualitate