Atentie ieseni! Institutul Regional de Oncologie ofera un ghid complet de informatii legat de donarea de celule stem. Vezi detalii

 

 

 

Institutul Regional de Oncologie este pregatit in totalitate pentru a mari numarul de donatori voluntari inscrisi in Registul National.

Iesenii sunt asteptati pentru a fi consiliati in ceea ce priveste intreaga procedura. Pot fi donatori de celule stem iesenii cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani. Acestia vor ramane in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pana la varsta de 60 de ani. Este posibil sa fie contactati in cazul unei compatibilitati cu un pacient bolnav sau sa nu devina niciodata donator de celule stem. Prima etapa este completarea unui chestionar de autoevaluare, prin care se scaneaza intregul istoric medical al posibilului donator. Pentru analize este nevoie de 15 mililitri de sange, pentru a se depista eventualele boli transmisibile. 

Cei care trec de aceasta etapa trebuie sa anunte daca parasesc tara, o eventuala sarcina sau modificarea starii de sanatate care ar impune contraindicatii. Donarea de celule stem hematopoietice din circulatia sanguina se face în doi pasi. In mod obisnuit, concentratia de celule stem hematopoietice în sângele periferic este mica. Pentru a creste concentratia acestora, se injecteaza sub piele, timp de 4 zile, o proteina sintetizata, denumita factor de crestere, a carei actiune seamana cu cea a unei proteine naturale, produsa de organism. In a cincea zi, printr-o simpla analiza a sângelui, se stabileste daca s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice si are loc donarea de celule stem din sânge prin procedura numita „afereza”. Se monteaza un cateter pe vena femurala (pe picior), cu ajutorul caruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasa. Procedura de afereza nu este dureroasa, nu necesita anestezie si dureaza în medie 3-5 ore. Prin aceasta procedura, se pot salva bolnavii de leucemie sau de cancer.

 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Performanta incredibila pentru Simona Halep care a ajuns in semifinalele concursului Indian Wells

URMĂTORUL ARTICOL

Esti in cautarea unui loc de munca? Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi scoate la concurs mai multe posturi. Vezi pana cand se pot depune dosarele

Ultimele știri de la Sanatate