ULTIMĂ ORĂ:

Atentie ieseni! Jumatate din actualele trasee de tramvaie vor fi inlocuite cu autobuze. Modificarile vor fi aplicate din perioada martie-aprilie

Atentie ieseni! Jumatate din actualele trasee de tramvaie vor fi inlocuite cu autobuze. Modificarile vor fi aplicate din perioada martie-aprilie
Citit : 7 views Comentariu

 

 

 

Transportul local va suferi schimbări severe în perioada următoare. Jumătate din actualele trasee de tramvaie vor fi înlocuite complet sau parţial cu autobuze, modificările urmând să intre în vigoare din perioada martie – aprilie. Măsurile vor fi luate din cauza lucrărilor la liniile de tramvai din zona Ţesătura care vor evolua din primăvară spre Calea Chişinăului, Baza 3 şi până în Metalurgie, în dreptul staţiei Doi Băieţi.

 

Regia Autonomă de Transport Public a început deja demersurile pentru a preîntâmpina schimbările în transportul local. Regia a în­ce­put de două săptămâni şcolarizarea a 40 de salariaţi care vor trece de pe tramvaie pe autobuze. Vatmanii urmează în această perioadă cursuri la şcoala auto Viovas pentru a obţine până în primăvară carnet de conducere categoria D, iar ulterior atestatele pentru transport de călători. Cheltuielile cu şcolizarea sunt suportate de RATP şi se ridică la 2.400-2.500 de lei pentru fiecare cursant. Preţul acoperă toate avizele medicale, psiholo­gice, cursurile teoretice şi practice de la şcoala de şoferi, precum şi atestatul. „Vatmanii au început cursurile şcolii de şoferi, este vorba de 40 de salariaţi, din care doar trei nu sunt vatmani. Deja au făcut partea teoretică de cunoştinţe legislative şi de asemenea ora de mecanică, vizita me­dicală şi examenul psihologic pentru intrarea în şcoală. Sperăm în trei luni de zile să terminăm şcolarizarea. După ce termină D-ul, trebuie să facă şi cursuri pentru obţinerea atestatului“, a precizat Adrian Mihai, şeful De­partamentului de Resurse Umane din cadrul RATP.

Variante pentru traseele 2 şi 5

Şantierul va afecta drastic circulaţia tramvaielor. Toate traseele care traversează zona Ţesătura, Calea Chişinăului şi Baza 3 până în Metalurgie vor suporta modi­ficări semnificative. În esenţă, doar traseele 6 Dacia – Târgu Cucu şi 3 Billa – rond Dancu ar rămâne intacte, fără devieri de rute sau fragmentări. Pe traseul 11 deservit până astă-vară de tramvaie circulă oricum autobuze. În rest, toate celelalte trasee ale tramvaielor vor fi modificate. Reprezentanţii RATP susţin că traseele 3 Billa – rond Dancu, 6 Dacia – Târgu Cucu, 7 Canta – Baza 3 şi 8 Copou – Baza 3 vor rămâne cu tramvaie, însă acestea nu vor mai circula prin Baza 3 care va fi afectată de şantier, ci prin Tătăraşi Nord. Pentru restul traseelor, şefii de la RATP studiază în această perioadă mai multe variante pentru fluidi­zarea transportului local, respectiv transbordarea călătorilor în zona Podul de Piatră, în zona Ţesătura sau înlocuirea în totalitate a tra­se­e­lor afectate cu autobuze. Într-un prim scenariu, tramvaiele 2 şi 5 ar rămâne pe traseele lor şi ar pleca din Canta, respectiv Dacia, dar vor întoarce în zona Ţesătura, vor crea o buclă, urmând să revină în Podu Roş. Călătorii ar urma să fie transbordaţi, preluaţi de autobuze care vor circula spre Baza 3 pentru traseul 2 şi Ţuţora, pentru traseul 5. O altă variantă ar fi transbordarea călătorilor din tram­vaie în zona Podul de Piatră. Scenariul cel mai plauzibil şi încurajat de RATP este înlocuirea tramvaielor cu autobuze dintr-un capăt al celălalt al traseelor. Această măsură ar fi introdusă pe rutele 1, 13, 2 şi 5. Conducerea RATP încurajează şi o rută de tramvai Copou – Tătăraşi Nord.

Toate aceste modificări vor intra în vigoare în perioada martie – aprilie, imediat ce vremea îi va permite constructorului să scoată liniile de tramvai din zona Ţesătura – Calea Chişinăului – Baza 3. De altfel, în funcţie de evoluţia şantierului şi de tronsoanele afectate, oficialii de la regia de transport vor impune şi schimbările de rute. Şantierul care dă peste cap transportul în comun a debutat în august anul trecut şi, conform graficului, trebuie terminat în iunie 2015. Constructorii Mari Vila din Bucureşti, Conest SA Iaşi şi Grădinariu Import Expert Bucureşti se ocupă de schimbarea în totalitate a liniilor de tramvai, contra unei sume de 47,4 milioane de lei din fonduri europene.

 

ziaruldeiasi.ro