Atentie! Imobilele din centrul vechi al Iasului au devenit un real pericol pentru cetateni din cauza fatadelor tot mai degradate

 

 

 

Pericolul unui accident mortal este iminent din cauza bucatilor de tencuiala care se pot desprinde oricand de pe imobilele degradate, lasate la voia intamplarii atat de autoritatile locale, cat si de locatari. Se intampla tot mai des ca fatadele cladirilor istorice sa se desprinda si sa se prabuseasca violent, punand in pericol sanatatea pietonilor. 

 

 

Ultimul incident de acest gen s-a petrecut chiar la sfarsitul saptamanii trecute pe strada 14 Decembrie 1989, acolo unde tencuiala de pe peretii cladirilor vechi s-a prabusit pe trotuare si pe masini chiar in fata trecatorilor. Un cetatean care a trecut la cativa pasi de o tragedie a facut chiar o reclamatie catre autoritatile locale, insa nimeni nu pare sa intervina pe moment. 

 

„S-a desprins tencuiala care a cazut pe trotuar la jumatate de metru in fata mea, pe strada si pe masinile parcate. Bucatile cazute erau destul de mari pentru a pune in pericol viata unui om. Am sunat atunci la 112, mi s-a spus ca se vor lua masuri, am mers si in ziua respectiva si a doua zi la echipajele de Politie Locala, care stau in zona Piata Unirii, le-am semnalat situatia si totusi nu s-a luat nicio masura. Sunt urme vizibile pe trotuar si strada, precum si zonele de pe cladire unde tencuiala lipseste, iar zidaria este dezvelita. Cladirea reprezinta un risc pentru traficul uman si auto din zona. Este necesar sa fie luate masuri urgente. Siguranta cetatenilor nu este o prioritate pentru primarie?”, a povestit ieseanul Vlad M., in sesizarea trimisa catre Primaria Iasi.

 

Multi proprietari, putine solutii

 

Legea fatadelor spune ca toti proprietarii dintr-un imobil sunt obligati sa reabiliteze fatadele din bani proprii, insa in cazul cladirilor vechi, proprietari sunt atat administratiile locale, cat si persoanele fizice sau juridice. Majoritatea cladirilor vechi din centrul Iasului au atat proprietari (majoritatea au cumparat imobilele in jurul anului 2008), cat si chiriasi, care locuiesc in apartamentele aflate in administrarea Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) Iasi. Aceasta incurcatura intre administratori, proprietari si chiriasi (persoane fizice si juridice), dar si lipsa fondurilor in cazul Primariei Iasi au facut ca nimeni sa nu intervina pentru reabilitarea cladirilor. 

 

Conform legii, sunt prevazute sanctiuni atât pentru administratiile locale care nu o aplica, dar si pentru proprietarii care refuza sa repare fatadele. Edilul sef al orasului poate fi amendat cu o suma cuprinsa între 5.000 si 8.000 lei, daca nu îi anunta pe proprietari sa faca reparatiile, iar acestia pot primi amenzi între 5.000 si 8.000 lei, daca nu urmaresc executarea lucrarilor.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Operatie in premiera la Spitalul de Neurochirurgie Iasi! Medicii opereaza pentru prima data in Romania cu fluoresceina

URMĂTORUL ARTICOL

Pictorul iesean Sergiu Bogdan Roman face senzatie in China, lucrarile sale devenind rapid preferatele colectionarilor de arta din Shanghai, Beijing, Qingdao, Hong Kong si Taipei

Ultimele știri de la Actualitate