Mai mulţi bolnavi nu au reuşit să-şi la la timp medicamentele din farmacii din cauza noii reţete electronice care a intrat în vigoare la începutul acestei luni. De pe data de 1 februarie, reţetele vin „la pachet“ cu mai multe explicaţii cu privire la medicamentele pe care le-au prescris medicii.
Noul formular de reţetă electronică conţine noi rubrici, în care medicul este obligat să completeze tot felul de lucruri despre medicaţia pe care a prescris-o pacientului său, să menţioneze de ce a ales acel produs, dar şi preţul acestuia. Iniţial, pentru pacient, modificările păreau binevenite, deoarece ar fi înţeles mult mai bine de ce le sunt prescrise anumite tratamente şi care este preţul acestora.
Toţi medicii de familie din judeţul Iaşi au început să folosească formularul nou, însă unii nu au înţeles exact cum trebuie completat şi nu au introdus corect anumite informaţii. Din această cauză, la farmacii, pacienţii s-au trezit că reţetele nu le sunt acceptate şi au fost nevoiţi să se reîntoarcă la medicul de familie, pentru un nou formular. Înainte de a intra în vigoare, medicii au avertizat asupra eventualelor greşeli care ar putea apărea, considerând că unele modificări sunt chiar exagerate. Asta deoarece unele detalii, cred ei, nu ar trebui să apară în reţetă, ci doar pe fişa personală a pacientului. De asemenea, medicii de familie susţin că o reţetă este acum mult mai greu de completat, şi li se reduce timpul de consultaţii.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor de Familie, filiala Iaşi, susţin că vina nu aparţine doar medicilor, ci şi sistemului unic integrat, care ar fi întâmpinat câteva probleme în ultima perioadă. „Este vorba despre o disfunţionalitate a sistemului naţional de prescriere şi recunoaştere a reţetelor electronice. Toţi cei din Iaşi au început deja să ofere pacienţilor noul formular, însă la farmacii bolnavii au aflat cu stupoare că nu le sunt recunoscute. Problema s-a rezolvat însă repede, iar apoi pacienţii şi-au putut cumpăra tratamentele prescrise“, a menţionat dr. Anca Deleanu, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Iaşi.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de faptul că trebuie să ofere informaţii despre medicament, iar această sarcină ar reveni farmacisului. „Documentul actualizat conţine câteva căsuţe, unde medicii vor da tot felul de justificări pentru medicaţia pe care o prescriu unui bolnav, precum preţul, intoleranţa bolnavului la alte produse, iar astfel de date ar trebui să rămână confidenţiale, doar în registrul bolnavului“, a precizat dr. Adriana Elencu, medic de familie ieşean.
Potrivit Colegiului Medicilor din Iaşi, medicii de familie vor scrie pe noua reţetă denumirea internaţională a unui medicament, mai exact substanţa exactă care există în acel medicament, pentru ca pacientul să aibă de unde alege. „Fiecare va alege după buzunarul lui. Este bine să le dăm dreptul de a-şi cumpăra în funcţie de veniturile pe care le au. Dacă există o indicaţie fără doar şi poate a unui anumit medicament, îl vom prescrie pe acela. Dacă însă nu trebuie administrat un anumit tip de medicaţie, cu un nume specific, noi putem prescrie substanţa activă, iar la farmacie i se vor expune toate opţiunile. În acest fel, bolnavul va lua un medicament bun, care-l va vindeca, însă va alege el ce bani să consume“, a adăugat dr. Deleanu.
Reţeta electronică actualizată conţine şi numărul de telefon, de fax şi adresa de e-mail a medicului fiecărui pacient. În josul paginii, formularul conţine şi menţiunea „Foloseşte-ţi drepturile! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului previzări privind preţurile medicamentelor recomandate“.
ziaruldeiasi.ro