nastere

Atentie mamici! Indemnizatia de crestere a copilului ar urma sa se calculeze raportat la ultimele 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului

Potrivit propunerii de modificare a Ordonanţei privind indemnizaţia de creştere a copilului, indemnizaţia ar urma să se calculeze raportat la ultimele 12 luni din aceşti doi ani.

Potrivit propunerii de modificare a Ordonanţei privind indemnizaţia de creştere a copilului, indemnizaţia ar urma să se calculeze raportat la ultimele 12 luni din aceşti doi ani.

În forma iniţială a propunerii de lege se vorbea despre o perioadă de trei ani, însă, printr-un amendament adoptat în Comisie, acest termen a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat şi cu legislaţia privind acordarea indemnizaţiei de şomaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de şomaj.

„Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă, persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie”, susţine iniţiatorul în expunerea de motive a propunerii de lege.

În documentul citat se mai precizează faptul că efortul financiar va fi susţinut din bugetul asigurărilor sociale pe anul 2014.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PDL Mihaela Popa, are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Un accident mortal s-a produs in localitatea Bolintin Vale, judetul Giurgiu,marti seara (24.09.2013) dupa ce o autoutilitara a lovit doua persoane pe o strada din localitate. Cateva sute de localnici s-au adunat la fata locului si l-au amenintat pe sofer

URMĂTORUL ARTICOL

Un barbat de 30 de ani care lucra intr-o lutarie din localitatea ieseana Golaiesti a fost transportat, marti seara (24.09.2013), in coma, la spital, dupa ce un mal de pamant s-a prabusit peste el

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in