ULTIMĂ ORĂ:

Atentie! Masuri de prim ajutor in cazul hipotermiei

Atentie! Masuri de prim ajutor in cazul hipotermiei
Citit : 13 views Comentariu

 

 

 

Valoarea normala a temperaturii corpului uman este cuprinsa in intervalul 36-37 grade celsius. Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii centrale corpului sub 35 grade celsius.

In functie de temperatura, hipotermia se poate clasifica in:

– usoara: temperatura corpului intre 35-32 grade celsius

– medie: temperatura corpului intre 32-28 grade celsius 

– grava: temperatura corpului sub 28 grade celsius

Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: varstnicii si copiii mici – la care termoreglarea se face cu dificultate, traumatizatii, alcoolicii, drogatii si persoanele innecate – deoarece caldura se pierde mai usor in apa decat in aer. 

Primul ajutor 

In cazul hipotermiei primul ajutor incepe cu evaluarea functiilor vitale (ABC – libertatea cailor respiratorii, respiratie, circulatie) si resuscitarea cardiorespiratorie daca este nevoie; toracele victimelor aflate in hipotermie este mai rigid ceea ce face mai dificil masajul cardiac. 

Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent, nu brusc (cu aproximativ 1 grad pe ora) si consta in:

– incalzire pasiva: aducerea victimei intr-un mediu cald, inlocuirea imbracamintei ude cu una uscata si invelirea cu paturi; aceste masuri pot fi suficiente in hipotermiile usoare si medii cu temperaturi peste 31 grade celsius

– incalzire externa activa: imersie in apa calda (40 grade celsius), acoperirea cu paturi electrice, infasurarea in haine sau paturi calde, pungi sau sticle cu apa calda

– incalzire interna activa: care se face dupa transportul victimei la spital (ventilatie cu O2 cald, fluide calde etc.). 

De retinut! 

Nu se vor da bauturi alcoolice victimei (exista unele conceptii gresite conform careia alcoolul incalzeste); in cazul in care victima este constienta si nu prezinta varsaturi, se pot oferi bauturi calde (ceai, supa). 

Hipotermicul nu poate fi declarat decedat pana ce nu este reincalzit; de aceea, resuscitarea se va continua pana la restabilirea temperaturii normale a corpului.