Codul Rutier stabileste ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.
De la 1 ianuarie, salariul minim brut creste de la 800 la 850 lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 85 lei, fata de 80 lei, cat valoreaza un punct-amenda in prezent.
Astfel, de anul viitor, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedep-site cu doua puncte de penalizare si o amenda de 170 sau 255 lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru oprirea in loc nepermis, depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprire neregulamentara sau circulatia pe interzis, potrivit cugetliber.ro.
Cu trei puncte de penalizare si amenzi de 340 sau 425 lei sunt sanctionate, printre altele, stationarea neregulamentara, depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h, patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.
Sanctiunea este si mai mare pentru cei care refuza sa ofere politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare, care vor fi amendati cu 510-680 lei.
Cu amenda maxima de pana la 1.700 lei, precum si cu suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile s-ar putea alege soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand legea o impune si depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.