ceata

Atentie soferi! Iata ce reguli trebuie sa respectati in trafic pe timp de ceata

 

 

 

Urmare a atentionarii meteorologice de cod galben de ceata, in special in zonele de sud, Politia Romana atrage atentia conducatorilor auto sa respecte regulile de circulatie, sa adapteze permanent viteza la conditiile meteo si sa isi echipeze autovehiculul corespunzator.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o atentionare meteorologica de tip cod galben de ceata pentru data de 15 decembrie, atat pentru municipiul Bucuresti, cat si in judetele Ilfov, Ialomita, Calarasi, Prahova, Suceava, Buzau, Giurgiu si Teleorman. Aici se circula cu dificultate din cauza cetii, care pe alocuri reduce vizibilitatea sub 50 de metri. De asemenea si pe autostrazile A1, A2, si A3 ceata reduce vizibilitatea sub 100 de metri, iar pe alocuri chiar si sub 50 de metri.

 

Pentru o calatorie sigura si pentru prevenirea producerii accidentelor de circulatie pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile, recomandam conducatorilor auto sa se intereseze cu privire la conditiile de deplasare existente pe traseul pe care urmeaza sa il parcurga.

 

Conducatorii auto trebuie sa adopte o conduita preventiva pe toata durata deplasarii pe drumurile publice. Este necesar sa se ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, iar fiecare manevra in trafic sa se faca numai dupa o temeinica asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzator. Folositi corect luminile de ceata. De asemenea, in cazul ramanerii in pana, triunghiurile de presemnalizare trebuie asezate la o distanta mai mare de autovehicul, decat in conditii normale.

 

Politia Rutiera atentioneaza ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. In cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, acestea trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

 

„Stimati conducatori auto, pentru o calatorie sigura in conditiile scaderii temperaturilor si aparitiei fenemenelor meteo specific anotimpului rece, Politia Rutiera Romana recomanda conducatorilor de autovehicule sa respecte urmatoarele reguli de conduita preventiva:

 

Planuiti deplasarea din timp si asigurati-va ca aveti suficient combustibil in rezervor, pentru ca, in cazul unor blocaje, sa nu suferiti din cauza frigului si, totodata, sa puteti continua drumul dupa deblocare. In conditiile unui trafic aglomerat, precipitatiile sau ceata pot determina aparitia unor blocaje rutiere temporare. Pastrati-va calmul, nu uitati de politetea rutiera si nu blocati intersectiile. De asemenea, nu va angajati in depasirea unei coloane de autovehicule fara a avea o buna vizibilitate.

 

Utilizati luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri si a celor de ceata in cazul aparitiei acestui fenomen pentru a reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. Pastrati o distanta mai mare fata de autovehiculele care circula in fata. Curatati in permanenta farurile si blocurile de semnalizare si folositi corespunzator instalatia de ventilatie – climatizare.

 

Recomandam conducatorilor auto sa respecte indicatiile agentilor de circulatie si ale lucratorilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, in cazul interzicerii sau restrictionarii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea interventiei echipajelor de deszapezire si a autosalvarilor”, spun reprezentantii Politiei Romane.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Stefan Glavan, fost ambasador al Romaniei la Belgrad si senator, a fost implicat, sambata 14 decembrie, intr-un accident rutier in apropiere de Lugoj, la intrarea in localitatea Iosifalau

URMĂTORUL ARTICOL

Incepand cu 1 februarie 2014, practicarea prostitutiei in Romania nu mai este considerata infractiune, ci doar contraventie

Ultimele știri de la Actualitate