La data aparitiei legii 41/1994 , privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiofuziune si Societatii Romane de Televiziune principala sursa de informare a cetatenilor erau programele SRR si SRTV. Potrivit unui deputat iesean, actuala lege care impune taxarea obligatorie radio – tv prin intermediul furnizorului de energie electrica este neconstitutionala, incalca alte legi in vigoare si este injusta si discriminatorie atat pentru beneficiari cat si pentru operatorii privati.
„Legea 41/1994 este neconstitutionala intrucat astazi piata audiovizualului este diversificata si cetateanul are dreptul sa isi aleaga liber sursa de informare. Orice cetatean ce detine aparate/dispozitive radio sau TV poate sa doreasca sau nu serviciile SRR si SRTV dar nu i se poate bloca accesul liber la infomare prin conditionarea mentinerii unei stari contractuale obligatorii cu SRR sau SRTV.
Legea 41/1994 ce impune colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrica incalca legea 296/2004 cunoscuta si sub denumeirea de Codul Consumului in care este specificat faptul ca este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea unui alt produs sau serviciu.
Legea 41/1994 este injusta si discriminatorie pentru beneficiari intrucat impune celor care au contract cu un distribuitor de programe dubla taxare radio-tv prin factura de energie electrica cat si prin contractul cu un operator cablu TV. Legea 41/1994 este injusta si discriminatorie pentru operatorii particulari intrucat face din SRTV un concurent neloial ce beneficiaza de tripla finantare aisgurata de la bugetul de stat, din plata obligatorie a abonamentelor si din vanzarea de spatii publicitare in timp ce operatorii privati isi desfasoara activitatea in conditii de performanta atat din punct de vedere finaciar cat si din perspectiva cotei de piata si de audienta , avand ca unica sursa de finantare veniturile realizate din difuzarea spot-urilor publicitare.
Prin proiectul meu de lege sunt corectate deficientele legii 41/1994 si se asigura cetatenilor posibilitatea de a opta neconditionat pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune. Totodata se precizeaza modul de stabilire a valorii acestor taxe pe categorii de beneficiari, modalitatile de incasare, penalitatile la intarziere precum si sanctiunile care se aplica in cazul completarii in mod eronat a declaratiei de exceptare de la plata taxelor. La intrarea in vigoare a acestei legi se abroga Hotararea nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiofuziune si Hotararea nr. 978/20013 privind taxa pentru serviciul public de televiziune”, spune deputatul iesean Tudor Ciuhodaru.
bzi.ro