Atentie! Vezi motivul pentru care ceaiul nu trebuie lasat la infuzat mai mult de trei minute!

Atentie! In ceaiul verde, negru, alb si oolong asiatic se gasesc mici cantitati de aluminiu, arsenic si de plumb, arata un studiu canadian. Un om sanatos nu ar trebui sa se ingrijoreze, insa exista cateva categorii de persoane care ar putea avea de suferit daca beau astfel de ceaiuri.

 

 

Sapte din zece ceaiuri de provenienta asiatica au in compozitie niveluri de plumb care, in mod normal, nu pun probleme de sanatate, dar pentru femeile insarcinate sau care alapteaza pot fi riscante, a dovedit o cercetare a oamenilor de stiinta canadieni de la Universitatea Alberta, scrie adevarul.ro.  

 

Daca sunt infuzate in apa fierbinte intre trei si patru minute, 73% din ceaiuri au concentratii de plumb superioare celor maxime admise pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Daca sunt infuzate 15 minute, atunci riscul de a fi improprii pentru consum de catre viitoarele mame este cu 83% mai mare, potrivit specialistilor canadieni.

 

Riscurile cresc direct proportional cu numarul cestilor de ceai consumate. Astfel, o femeie gravida sau care alapteaza care bea trei sau patru cani de ceai verde, alb, negru sau oolong va avea in corp un nivel mult prea mare de plumb pentur bebelus. De altfel, cantitatea de plumb acumulata astfel este o adevarata otrava pentru creierul copilului, avertizeaza cercetatorii citati de publicatia franceza „Le Point“. Fatul sau copilul foarte mic este mult mai vulnerabil la intoxicatia cu plumb decat adultul, pentru ca sistemul lui nervos este in plina dezvoltare si absoarbe foarte usor metalele grele la nivel gastro-intestinal. 

 

Otravirea cu plumb, o problema grava 

 

O concentratie atat de mare de plumb intr-o bautura atat de raspandita cum este ceaiul i-a surprins chiar si pe cercetatori. Intoxicatia cu plumb, cunoscuta medical si sub numele de saturnism, este o problema reala de sanatate publica. Acesta tulburare duce la o scadere considerabila a coeficientului de inteligenta, la probleme de comportament sau chiar la epilepsie.

 

Cunoscute fiind aceste efecte periculoase ale plumbului, la nivel mondial au fost luate masuri de tipul excluderii plumbului din vopseaua moderna (fiindca metalul greu se elibera in aerul din casa si ne intoxica treptat). Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat reglementari cu privire la nivelul maxim tolerabil intr-o saptamana. Dar aceste praguri sunt modificate constant, pentru ca intoxicatia poate sa apara chiar si la niveluri reduse. 

 

Cercetatorii canadieni sustin ca pragul zilnic acceptabil pentru un fat este de 0,5 micrograme la litru, in vreme ce nivelul tolerat pentru un adult este de 15 micrograme pe litru. Un consum de trei-patru cani cu ceai pe zi duce la acumularea unui nivel de plumb cuprins intre 0,1 si 4,39 micrograme la litrul de sange. La acesta se mai adauga plumbul pe care-l acumulam din cestile de portelan, din vasele din email si cantitatea de plumb din apa potabila. 

 

Ceaiurile din China, cele mai riscante 

 

Studiul canadian a demonstrat ca mai ales ceaiul oolong provenit din China are o concentratie mare de plumb. De vina ar putea fi, conform unor teorii, poluarea degajata de centralele pe carbune. Urmeaza, ca grad de risc, ceaiul negru. Pe de alta parte, ceaiul alb bio din India si din Sri Lanka au cea mai mica concentratie de plumb. Totusi, la modul general, ceaiurile bio analizate nu cotin mai putin plumb decat cele provenite din culturi conventionale. 

 

Putem bea in continuare ceai verde?

 

In compozitia ceaiului se gasesc si alte metale grele nocive, in afara de plumb, printre care aluminiul, prezent in cantitati prea mari intr-un ceai din cinci, dar si metale benefice pentru organism, cum sunt calciul, magneziul, potasiu, manganul si fosforul. 

 

Specialistii spun ca nu ar trebui sa nu mai bem ceai, mai ales ca nivelurile de metale grele nu sunt riscante pentru oamenii sanatosi si pentru femeile care nu sunt insarcinate si care nu alapteaza. Totusi, pentru a limita acumularea acestora, cercetatorii recomanda sa nu lasam ceaiul la infuzat mai mult de trei minute, fiindca fiecare minut in plus creste nivelul de aluminiu din compozitia bauturii.

 

De asemenea, printre metalele toxice din ceaiuri se mai numara arsenicul, cadmiul si cesiul. Nivelul tuturor creste direct proportional cu durata de infuzare. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Mitropolia a cerut municipalitatii ajutorul pentru finantarea unor lucrari la trei biserici. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Afla cum poti face fata mahmurelii!

Ultimele știri de la Sanatate