Anchetatorii au descoperit ca doua dintre tablourile furate de la muzeul din Rotterdam in noatea de 15/16 octombrie 2012 s-ar afla la Iasi. Acest fapt reiese din convorbirile telefonice purtate intre participantii la Jaful Secolului.
Mai mult, anchetatorii au precizat in propunerea de arestare preventiva formulata impotriva celor trei romani ca au informatii ca aceste tablouri sunt ascunse intr-un apartament din Iasi. Problema este aceea ca nimeni nu stie exact unde este situat acest apartament.”Am auzit ca se fac verificari, dar deocamdata nu s-a gasit nimic la Iasi„, a precizat unul dintre anchetatori pentru Agenda de Iasi.
Pe de alta parte, avocata Doina Lupu, aparatorul acuzatilor din acest dosar a sustinut ca in dosarul de urmarire penala figureaza ca tablourile se afla la Iasi.”Asa scrie in dosar. Ca tablourile se afla la Iasi, dar nu se aduce nici o proba in acest sens. Din dosar reiese ca tablourile au fost ascunse la Iasi„, a declarat avocata Doina Lupu. Contactati de Agenda de Iasi, reprezentantii politiei iesene sustin ca nu stiu nimic despre exista tablourilor la Iasi.
Cei trei suspecti sunt Mihai Bitu (foto), Radu Dogaru si Eugen Darie. Si-au facut o faima in localitatea Macin, unde au fost implicati in mai multe scandaluri. Au plecat in Olanda de vreun an ca sa-si faca un viitor.
Procurorii DIICOT au aratat ca doua dintre tablourile furate, pictate de Matisse, au fost evaluate de un expert la suma de 60 de milioane de euro.
Cele doua opere de arta au fost expertizate intr-un apartament din sectorul 5 al capitalei. Unul dintre avocatii apararii s-a referit la expertul Mariana Dragu, angajata a muzeului national de arta si la omul de afaceri Cosntantin Dinescu, cel care a refuzat cumparea tablourilor. In prezent acesta este acuzat de tainuire, spun surse judiciare, pentru ca nu a informat autoritatile imediat ce a aflat ca valorile de arta oferite spre cumparare sunt furate.
Experta Mariana Dragu a refuzat orice comentariu, chiar daca nu este acuzata in acest dosar.
Speclialistii din Romania spun ca orice incercare de a vinde un tablou de o valoare similara celor furate din Olanada ar fi sortita esecului.
Procurorii DIICOT susţin însă că există interceptări care i-ar incrimina pe cei trei. Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau să dea foc la tablouri din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, vineri, la Tribunalul Bucureşti. Ei au precizat că există o interceptare în acest sens, informează Mediafax.
În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.
Procurorul a afirmat că Dogaru nu a putut justifica, în declaraţia sa, care erau obiectele despre care se discuta în acea convorbire, totodată arătând că acesta a adus două tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.
La începutul şedinţei, procurorul a solicitat ca audierile să fie secrete, însă instanţa de judecată a respins cererea acuzării, iar cei trei arestaţi – pentru furtul a şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 – s-au prevalat de dreptul la tăcere.
Unul dintre arestaţii pentru furtul picturilor din Olanda, Eugen Darie, a declarat judecătorilor că a fost de două ori la muzeul de unde s-au sustras picturile, dar că a fost interesat de statuetele de bronz şi alte obiecte, afirmând că este nevinovat în ceea ce priveşte furtul operelor de artă.
Întrebat de judecători ce tangenţe are cu arta, Eugen Darie a spus că „niciuna” şi că a fost la muzeu doar din curiozitate.
Eugen Darie le-a spus judecătorilor că nu ştie unde sunt tablourile, afirmând că este nevinovat.
Întrebat de judecători cu ce ocazia a ajuns la un muzeu în Rotterdam, acesta a arătat că a fost în Olanda „doar în vizită” şi a stat acolo câteva luni. El a menţionat că a lucrat ca şofer în perioada şederii în această ţară.
Trei români sunt acuzaţi că au participat la furtul a şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud dintr-un muzeu din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Valoarea operelor de artă se ridică la 18 milioane de euro.
Furtul tablourilor din Rotterdam este investigat de o echipă de anchetatori olandezi şi în România. De altfel, singurele persoane reţinute în acest dosar sunt trei români. Aceştia au fost arestaţi preventiv acum trei zile.
Ancheta poliţiei olandeze în cazul furtului celor şapte tablouri s-a extins şi în România. Surse autorizate susţin că, la un moment dat, unele dintre tablourile furate s-au aflat în ţara noastră.
{source}
<iframe src=’http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=61260101§ion=2&video_section_id=’ frameborder=’0′ style=’width: 400px; height: 350px; scrolling: no;’></iframe>
{/source}
agendadeiasi.ro