ULTIMĂ ORĂ:

Au fost descoperite noi vestigii arheologice importante pentru istoria medievala si moderna a orasului Iasi. Vezi detalii

Au fost descoperite noi vestigii arheologice importante pentru istoria medievala si moderna a orasului Iasi. Vezi detalii
Citit : 5 views Comentariu

 

 

 

In aceste zile, istoricii ieseni au scos la iveala noi vestigii arheologice importante pentru istoria medievala si moderna a orasului Iasi.

In timpul unor lucrari ce vizeaza realizarea unei cladiri de birouri, pe strada Colonel Langa din spatele Catredralei Catolice, au fost gasite constructii ce tin de o veche cladire boiereasca, atestata la inceputul secolului al XVIII-lea. 

 

„In aceasta zona, inca de acum doi ani, a inceput o lucrare ce vizeaza ridicarea, de catre o firma privata, a unei cladiri de birouri. Astfel, noi inca de anul trecut am facut investigatii arheologice preventive in aceasta locatie. Acum, am gasit elemente ce tin de fundatia unei case boieresti, datata in secolul al XVIII-lea si care a apartinut boierului Bostan. Vorbim de o pivnita ce tinea de vechea cladire boiereasca. Descoperirile nu vor afecta sau opri lucrarile la noua constructie, deoarece ea va fi ridicata de piloni. In trecut, actuala strada Langa purta denumirea de strada Saseasca sau, mai tarziu de Bostan. Oricum, aici se gasesc si vestigii arheologice ce tin de fundatii ale unor constructii din perioada secolelor XV – XVI. Pe de alta parte, intreg arealul de care vorbim apare in date ce tin de istoria importanta a Iasului, aici fiind imobile ce apartin unor proprietari catolici, dar si de cele ale Mitropoliei. Toata cercetarea noastra a fost facuta ca urmare a solicitarilor facute de Directia Judeteana de Cultura”, a precizat Stela Cheptea, arheologul desemnat cu supravegherea santierului.