Au inceput lucrarile de reabilitare a picturii interioare a Manasatirii Golia! Lucrarile vor dura 17 luni

 

 

 

Lucrarile de reabilitare a picturii interioare a Manastirii Golia au inceput de cateva zile. La proiectul derulat cu fonduri europene, vor lucra zeci de artisti plastici, alaturi de muncitorii firmei care a castigat contractul.

Lucrarile se vor intinde pe o perioada de 17 luni, valoarea totala fiind de circa 25 de milioane de lei. Pana acum s-au montat schelele in interiorul bisericii, urmand ca de saptamana viitoare sa inceapa lucrarile de refacere a picturii. Se urmareste repunerea in valoare a picturii originale de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. 

 

„Au inceput lucrarile la cel de-al doilea proiect de reabilitare a Manastirii Golia. Au fost demontate iconostasul si icoanele si au fost depozitate intr-o anexa, unde nu vor fi afectate de lucrari. Proiectul va dura circa 17 luni, ordinul de incepere a acestora fiind dat inca din luna februarie. La strazi, lucrarile vor incepe spre sfarsitul lunii martie cel mai probabil, iar ulterior se va trece si la largirea acestora”, a spus Georgiana Niculescu, managerul de proiect al reabilitarii Manastirii Golia. 

 

Lucrarile de reabilitare a picturii interioare a lacasului de cult, proiect finantat prin fonduri nerambursabile, vor fi efectuate pana la sfarsitul lunii iulie a anului viitor. Valoarea totala este de aproximativ 25 de milioane lei, din care 20 de milioane lei reprezinta contributia Uniunii Europene. Pictura murala interioara va fi refacuta si conservata pe o suprafata de 2.490 metri patrati, iar pictura pe lemn (iconostas si amvon) va fi refacuta pe o suprafata de 190 metri patrati. In cadrul proiectului vor mai fi efectuate si alte lucrari edilitare. Vor fi reabilitate strazile George Enescu, Armeana si Golia, se vor efectua lucrari de infrastructura pe aceleasi rute, precum si lucrari de peisagistica si mobilier urban, dar si reabilitarea grupului sanitar din Târgu Cucu.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Audiere spectaculoasa la Tribunalul Iasi! Fostul campion national la box, Alexandru Gavril, acuzat ca si-a ucis fetita de trei ani, a recurs la acest gest pentru a aduce o jertfa universului

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie ieseni! Noi santiere vor fi deschise in Iasi!

Ultimele știri de la Actualitate