Au inceput lucrarile la noul terminal de pasageri al Aeroportului International Iasi

Astazi au început lucrarile de constructie la noul terminal de pasageri al Aeroportului International Iasi, T3. Cladirea va avea 3.600 metri, 6 birouri check-in si o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe ora. „Terminalul de pasageri T3 face parte din proiectul de 56,7 milioane de euro pe care l-am câstigat la Comisia Europeana. Cu acest proiect noi am decontat întreaga suma care a fost cheltuita de catre ieseni pentru constructia pistei noi, cu toate facilitatile sale, extinderea platformei si a drumului perimetral. În acelasi timp, prin munca si lupta pe care am dus-o pentru redesenarea Masterplanului General de Transport al României, am reusit pentru urmatoarea perioada sa prindem pentru aeroportul nostru o suma de aproximativ 100 milioane de euro. Din acesti bani, jumatate îi vom utiliza pentru dezvoltarea zonei cargo, iar cealalta jumatate pentru constructia unui nou terminal de pasageri, care va avea o suprafata de circa 20.000 de metri patrati si care va acomoda tot traficul regiunii Moldova si parte din cel al Republicii Moldova si Ucrainei. Aceste obiective vor fi realizate în zona Aroneanu-Holboca si vor fi la punctul de conexiune al aerogarii cu centrul intermodal de transport, autostrada si soseaua de centura. Toate aceste facilitati vor însemna pentru Iasi si pentru întreaga regiune a Moldovei un aeroport nou-nout, cu constructii nou-noute, care vor asigura dezvoltarea pentru secolul în care traim”, a declarat Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Noul terminal reprezinta ultima etapa din cadrul proiectului „Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi”, finantat de Comisia Europeana, si care a prevazut proiectarea si executia lucrarilor în vederea realizarii suprafetelor de miscare aeroportuare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 de metri (realizarea pistei de decolare – aterizare, a caii de rulare, a instalatiei de balizaj, a canalizarii pentru ape pluviale) extinderea platformei si a drumului perimetral, constructia unui nou terminal (T3). Valoarea totala a proiectului este de 56,7 milioane de euro.T3 va fi dat spre folosinta în luna august. Constructorul este SC UTI GRUP SA Bucuresti, contractul pentru acest obiectiv având valoarea de 11 milioane de euro, inclusiv TVA. „În ultimii doi ani, iesenii au putut observa schimbarile majore realizate la Aeroportul International Iasi. Astazi inauguram lucrarile la cel mai nou obiectiv care se construieste la aerogara noastra. Este vorba despre noul terminal de pasageri T3, care este de trei ori mai mare decât T2. Aceste doua terminale, T2 si T3, vor putea asigura un trafic de 2 milioane de pasageri pe an. Astfel, pentru urmatoarea perioada, Iasul îsi consolideaza pozitia si imaginea de aeroport regional principal al Moldovei si confirma misiunea de  deschidere a economica a judetelor din Regiunea de Nord-Est”, a declarat Marius Bodea, presedintele Consiliului de Administratie al R.A. Aeroportul Iasi.

Tot astazi, în sedinta extraordinara a Consiliului Judetean, a fost aprobata alocarea sumei de 1,22 milioane de lei în vederea realizarii de racorduri suplimentare la energie electrica pentru terminalul de pasageri T3.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Formens a deschis primul magazin Louis Purple din Iasi, la Palas Mall

URMĂTORUL ARTICOL

Scene de groaza in Podu de Piata. Injunghiat in cap de un prieten, in taxi

Ultimele știri de la Economic