Autostrada Iasi – Tg. Mures, din nou in atentia autoritatilor europene

Iaşul a găzduit astăzi cel mai important eveniment de politică externă din Estul României în 2014, seminarul extern al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială (COTER) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) cu titlul „Interconectarea regiunilor europene: perspectiva teritorială”, în organizarea Consiliului Judeţean Iaşi.

„Astăzi a avut loc un seminar foarte important pentru viitorul Moldovei. Am discutat despre ce putem face pentru a dezvolta toate regiunile Europei, inclusiv cele care nu au toţi vecinii membri ai Uniunii Europene, cum este şi cazul României, din punctul de vedere al interconectării europene. Am prezentat proiectul Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, care va fi nu numai o legătură directă şi rapidă între cele două regiuni ale României, ci va însemna şi legătura Ucrainei şi Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. De altfel, raportorul Comitetului Regiunilor pe problematica TEN-T, reţeaua de autostrăzi şi căi ferate a Uniunii Europene, a fost prezent la seminar. Este un proiect pentru care se pot atrage fonduri europene. De asemenea, am mai prezentat proiectul Aeroportului Iaşi şi al Centrului Intermodal de Transport Marfă, de la Holboca. Un alt subiect important care a fost dezbătut a fost cel al Grupărilor Europene de Cooperare Teritorială. Singura entitate de acest gen cu sediul în România am înfiinţat-o noi, la Iaşi, în 2012”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, membru al Comisiei COTER.

Totodată, prim vicepresedintele COTER, Petr OSVALD, care a condus lucrările seminarului, a apreciat eforturile Consiliului Judeţean Iaşi în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii şi a consolidării primei Grupări Europene pentru Cooperare Teritorială care are sediul în România. „Comitetul Regiunilor acordă cea mai mare atenție provocărilor cu care se confruntă regiunile periferice în efortul lor de a se conecta la restul Uniunii Europene pentru a atrage investiții și a-și păstra forța de muncă pe care o formează tinerii. Iașul este un exemplu remarcabil pentru modul în care câteva orașe mici și mijlocii au reușit să atingă acest obiectiv. Infrastructurile transeuropene de transport (TEN-T) joacă un rol esențial în acest proces, dar nu trebuie să uităm necesitatea promovării unei dezvoltări teritoriale policentrice la nivel naţional şi regional. Având în vedere faptul că Iașul se află într-o regiune de graniță cu Republica Moldova și foarte apropiată de Ucraina, crearea unei Grupări europene pentru cooperare teritorială contribuie, în mod semnificativ, la mobilizarea de investiții în infrastructuri transfrontaliere în contextul strategiilor macroregionale si la dezvoltarea coeziunii sociale și teritoriale atât în regiunile de la frontiera Uniunii Europene, cât şi în regiunile din interiorul acesteia”, a afirmat Petr OSVALD.

 

Seminarul a abordat tematici referitoare la:

1. conectarea reţelei de transport în regiunile europene periferice la reţeaua TEN-T, la ţările învecinate, inclusiv perspectiva sistemelor de transport multi-modale;

2. dezvoltarea cooperării teritoriale folosind instrumente cum ar fi GECT pentru conectarea regiunilor din Europa de Est şi Centrală, şi extinderea acestei cooperări la alte regiuni şi macro-regiuni europene.

 

Obiectivele activităţii:

  • Dezbateri privind modalităţi de interconectare a regiunilor periferice cu celelalte regiuni europene;
  • Sublinierea rolului infrastructurii de transport ca instrument de coeziune teritorială;
  • Sublinierea rolului GECT ca instrument de cooperare transfrontalieră, inclusiv cu ţări terţe, şi pentru finanţarea infrastructurii de transport;
  • Identificarea instrumentelor financiare (TEN-T şi Connecting Europe Facility);
  • Analiza dimensiunii politicii urbane şi importanţa zonelor funcţionale (aglomerări, macroregiuni) în planificarea infrastructurii.

 

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită de lucru pe şantierul Aeroportului.

 

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este Adunarea Uniunii Europene a reprezentanților locali și regionali din toate cele 28 de state membre. Misiunea sa este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al Uniunii și de a le informa cu privire la politicile acesteia. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a Uniunii încalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.

 

Comitetul Regiunilor la Iaşi

În luna mai a anului trecut, pentru prima dată în istorie, la Iași au venit membrii Grupului ALDE din cadrul CoR, pentru ca o lună mai târziu să vină membrii Comisiei CIVEX – Comisia pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale. O delegație a membrilor Comisiei CIVEX a participat şi la prima ediţie a Forumului Economic Transfrontalier (17-18 iunie 2013 – Iaşi), eveniment dedicat companiilor şi administraţiilor publice de la graniţa de Est a Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

LOTO, LOTO 6/49, LOTO 6 din 49. NUMERELE EXTRASE la loto pe 18 septembrie

URMĂTORUL ARTICOL

Traian Băsescu a promulgat legea reducerii CAS cu 5%

Ultimele știri de la Eveniment