deszapezire

A venit iarna! Vezi zonele in care se circula greu si ce amenzi riscati daca nu aveti masina echipata de iarna

 

În Harghita a început să ningă luni dimineaţă, stratul de zăpadă de pe drumurile naţionale din judeţ ajungând până la doi centimetri în pasuri şi trecători.

 

„Ninge pe trosoanele aflate în zonele montane înalte din judeţ, pe DN 12C în zona Lacu Roşu, pe DN 13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc, în zona trecătorii Harghita, pe DN 13B Gheorghieni – Praid, în Pasul Bucin şi pe DN 15 Topliţa – Borsec, la Vârful Creanga. Stratul de zăpadă depus pe carosabil variază între un centimetru şi doi centimetri, iar utilajele de deszăpezire acţionează pe sectoarele afectate de ninsori, pentru degajarea zăpezii de pe carosabil”, a spus şeful Secţiei Dumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu.

 

Traficul se desfăşoară cu dificultate pe DJ 138 A, care face legătura între DN 13 A şi localitatea Harghita Băi, singurul drum de acces către staţiune, zăpada de pe carosabil depăşind zece centrimetri.

 

Mai multe maşini care nu au fost echipate cu lanţuri au derapat şi au rămas blocate în zăpadă. Jandarmii montani de la postul Harghita Băi au intervenit pentru a ajuta şoferii care au rămas blocaţi în zăpadă.

 

Pe Transalpina, un şofer a rămas blocat în zăpadă. A ignorat faptul că drumul e închis circulaţiei. Nămeţii au şi un metru în zonă. Deşi a fost de meserie drumar, bărbatul a sunat disperat la salvatori să-l scoată din viscolul de la 2300 de metri altitudine, unde temperatura resimţită ajungea chiar şi la – 23 de grade Celsius.

 

La Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, stratul de zăpadă a atins 44 de centimetri.

 

În Pasul Tihuţa se circulă deja în condiţii de iarnă, iar poliţiştii verifică dacă şoferii au maşinile echipate.

 

Tot din cauza ninsorilor din ultimele ore, salvamontiştii sibieni au închis, începând de luni, traseele turistice din Munţii Făgăraşului care urcă de la altitudinea de 1.500 de metri spre creastă, din cauza pericolului de declanşare de avalanşe. Traseele turistice din Munţii Făgăraş vor rămâne închise până când va fi zăpadă.

 

Ce amenzi rişti dacă nu-ţi echipezi maşina de iarnă

 

Şoferii au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehicululelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

 

Amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă este prevăzută la clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, însemnând de la 720 la 1.600 de lei) şi este însoţită de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

 

{source}
<iframe width=”540″ height=”315″ src=”http://www.romaniatv.net/embed_iframe.php?id=110899″ border=”0″ scrolling=”no” style=”border: 0px;”></iframe>
{/source}

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

O femeie a fost accidentata mortal, luni seara (25.11.2013), pe o trecere de pietoni din municipiul Bacau, de catre un taximetrist care nu a acordat prioritate. Femeia traversa regulamenta strada

URMĂTORUL ARTICOL

Iata motivul incredibil pentru care mii de romani ar putea sa ramana fara caldura in aceatsa iarna

Ultimele știri de la Actualitate