Avertisment din partea unui mare economist. Criza din 2008, „mic copil”

Economistul Satyajit Das trage un semnal de alarmă vizând riscurile existente în plan economic şi geopolitic pentru anul în curs, considerând situaţia actuală mai gravă decât cea din 2008.

Fost bancher, profesor al Universităţi Illinois şi autor al unor volume de succes, Das afirmă într-un editorial publicat de revista Market Watch, că băncile centrale nu au făcut decât să amâne adevărata criză economică, realitatea contrazicând raportările optimiste din ultimii doi ani.

Cu dobanzi aproape de 0 si o abundenta a lichiditatilor in piata, politicile economice sunt puse acum in impas. Slabiciunea economica a unor piete emergente arata ca, in cazul unui colaps financiar, aceasta nu vor mai putea contribui la cresterea economica globale asa cum au facut-o in 2008.

Stimulii monetari pe care se bazeaza acum economia globala nu sunt in masura sa rezolve adevarata criza.

Inclusiv politica monetara a Rezervei Federale este subminata de ineficienta masurilor adoptate de bancile centrale din Japonia, China si Europa.

Pietele financiare ingnora in continuare faptul ca abundenta lichiditatilor este generata de slaba crestere economica, iar prabusirea pretului petrolului are in spate lipsa cererii de combustibil.

In fapt, prea putine probleme care au generat criza economica din 2008 par sa isi fi gasit rezolvarea.

 

sursa:realitatea.net

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ponta aşteaptă să i se prezinte vinovatul pentru notificările de plată trimise copiilor cu alocaţii

URMĂTORUL ARTICOL

Proteste la Dacia: Sindicatul cere +15% crestere salariala si prima cu 65% mai mare, administratia refuza

Ultimele știri de la Economic