ULTIMĂ ORĂ:

Avocatul iesean Neculai Volovat isi face debutul in teatru ca scriitor al piesei „Onorabili in direct”

Avocatul iesean Neculai Volovat isi face debutul in teatru ca scriitor al piesei „Onorabili in direct”
Citit : 10 views Comentariu

 

 

 

Avocatul ieşean Neculai Volovăţ isi face debutul in teatru, chiar la Naţional, ca scriitor al piesei „Onorabili în direct“. Spectacolul, un pamflet al peisajului politic actual, va avea premiera vineri, de la ora 19, la Sala de Teatru la Cub.

Ideea de a scrie această piesă, o reinterpretare a comediei „O scrisoare pierdută“, a apărut în 2012, anul Caragiale, când avocatul ar fi vrut să participe la un concurs organizat de UNITER. Pentru că nu a fost terminat la timp, textul nu a mai intrat în competiţie, dar regizorul Sorin Militaru i-a recunoscut potenţialul scenic. „Aş spune că «Onorabili în direct» e un pamflet al prezentului nostru, trăit zi de zi, în direct, prin presă, prin televizor, care a devenit toboganul de pe care toate ororile alunecă în casă, ne inundă viaţa. Din rama televizorului ne potopesc personajele cu viciile lor de limbaj şi de comportament, minciuna, impostura, incultura, ticăloşia. De fapt, suntem în acelaşi loc geometric desenat de Caragiale, între grotesc şi absurd, între şantajistul profesionist şi micul profitor, între aranjament şi deranjament“, consideră Nicu Volovăţ.

Avocatul susţine că încercarea lui artistică e un răcnet care zugrăveşte lumea în care trăim, o realitate mai dură şi mai grotescă decât ceea ce se vede la televizor. Dacă autorul îşi exprimă speranţa ca spectacolul să fie unul „frumos“, regizorul îşi doreşte să realizeze un spectacol controversat. „Nu-mi place să vorbesc despre un spectacol înainte de premieră, din principiu. Am găsit la Iaşi o trupă minunată de actori. Sunt spectacole pe care nu le poţi realiza fără actori buni. Vom avea muzică live pe scenă, muzică lăutărească, un fel de folclor urban, pentru că derizoriul trebuie dus până la capăt“, subliniază Sorin Militaru. Iniţial, piesa se numea „Scrisori sau Prizonierii lui Caragiale“, dar titlul a fost schimbat la sugestia regizorului. „E o coincidenţa fericită. Pe 24 ianuarie vom avea onorabilii la Iaşi, dar îi vom avea şi pe scenă, în oglindă“, explică Volovăţ. Avocatul a ţinut să precizeze că textul său este legat doar de oamenii politici, fără trimiteri la justiţie, dar că urmează şi alte piese, care vor surprinde cu aspecte din sistemul judiciar.

„Mi-aş dori ca debutul meu să aducă bucurie şi satisfacţie spectatorilor, iar mie să-mi dea încredere şi inspiraţie pentru noi texte dramatice care să poată vedea luminile rampei“, punctează Volovăţ. Din distribuţia „onorabililor în direct“ fac parte, printre alţii, Teodor Corban, Haruna Condurache, Livia Iorga, Andreea Boboc, Constantin Puşcaşu, Puşa Darie. Muzica va fi interpretată de Diana Roman – voce şi clape, Constantin Maxim – voce şi Bogdan Baltă – acordeon.

 

 

ziaruldeiasi.ro