Banca Nationala a Romaniei va lansa un set de monetarie dedicat Universitatii „Gheorghe Asachi” din Iasi cu ocazia implinirii a 200 de ani de la infiintare

 

 

 

Cu ocazia implinirii a 200 de ani de la infiintarea Universitatii „Gheorghe Asachi” (UTI) Iasi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa un set de monetarie dedicat bicentenarului institutiei de invatamant superior.

Lansarea este programata pentru ziua de astazi, setul urmand sa contina monedele romanesti aflate in circulatie de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani si monede comemorative de 50 de bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Batran si Neagoe Basarab), precum si o medalie din argint.

 

„Banca Nationala a Romaniei va bate o moneda aniversara, ce marcheaza faptul ca la 1813 Gheorghe Asachi infiinta prima Scoala de Inginerie si Hotarnicie pe langa Academia Domneasca de la acea vreme. Acest lucru ne bucura si ne onoreaza, deoarece sunt lucruri foarte rare, care sa marcheze un asemenea eveniment”, a declarat prof. univ. dr. Ion Giurma, rectorul UTI Iasi.

 

Potrivit reprezentantilor BNR, medalia are un diametru de 28 mm si cantareste 15.5 grame, aversul redand statuia lui Gheorghe Asachi din Iasi, dar si inscriptiile „Gheorghe Asachi”, „1813”, anul evenimentului aniversat, si, in arc de cerc, „200 ani de la infiintarea scolii de inginerie din Iasi”. Reversul prezinta o parte din aula „Gheorghe Asachi” a Universitatii Tehnice din Iasi, stema universitatii, inscriptia in arc de cerc „UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI IASI” si anul de emisiune „2013”. Setul de monetarie va fi prezentat sub forma de pliant, introdus intr-un etui, piesele componente fiind incastrate in locasuri speciale. Medalia din argint si monedele care alcatuiesc setul sunt realizate in conditii de calitate proof.

 

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 de seturi, iar pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 230.00 lei/set. Lansarea in circuitul numismatic a setului de monetarie se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Salvia, planta minune! Iata cateva dintre cele mai importante afectiuni in care salvia isi aduce beneficiile tamaduitoare

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie ieseni! Urmeaza sa se infiinteze o noua linie de transport RATP, care va lega Aeroportul International de oras

Ultimele știri de la Actualitate